Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Bajnai: nincs szükség azonnali nyugdíjreformra

Bajnai Gordon miniszterelnök szerint nincs szükség azonnali nyugdíjreformra, a magyar nyugdíjrendszer az elmúlt időszak intézkedéseivel fenntarthatóvá vált.
A kormányfő az Idősügyi Tanács ülésén csütörtökön a Parlamentben hozzátette: egy dolog veszélyeztetheti a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát, ha a politika vagy a négyévenkénti választási ciklus "rángatni akarja".

Erre nincs szükség, kiszámíthatóságra, nyugalomra, kiegyensúlyozottságra, biztonságra, stabilitásra, reményre van szükség - hangsúlyozta, megjegyezve: szükség lehet arra, hogy újragondolják a nyugdíjbiztosítás rendszerét, de mint mondta, ebben már nem kell kapkodni.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: "a nyugdíjrendszer nem olyan, mint a versenyautó, amit kézifékes fordulóval megfordítanak egy kanyarban. A nyugdíjrendszer inkább a tankhajóhoz hasonlít, ahol egy-egy fordulást jó előre meg kell tervezni, és azután nagyon óvatosan, precízen végrehajtani, mert nagyon nagy baj lehet, ha rángatjuk a kormányt".

Bajnai Gordon fontosnak nevezte, hogy nyugdíjrendszer változtatásaival ne bizonytalanítsák el a ma nyugdíjasait és azokat, akik dolgoznak.

A politikus a Gyurcsány-kormány által létrehozott Nyugdíj és Időskor Kerekasztal javaslataival kapcsolatban azt mondta: a szervezet megvizsgálta, hogy az egymástól teljesen eltérő nyugdíjmodellek hogyan működnének a magyar társadalomban. Hozzátette: kerekasztal jelentése alapul szolgálhat annak, milyen legyen a későbbi magyar nyugdíjrendszer.

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy kilenc hónappal ezelőtt az ország gazdasági helyzete miatt áldozatvállalást kértek a nyugdíjasoktól. Megszűnt a 13. havi nyugdíj, elhalasztották a nyugdíjkorrekciós programot és módosították a svájci indexálás szabályait - sorolta az intézkedéseket, utalt arra, hogy a nyugdíkorhatár is emelkedett.

Bajnai Gordon kitért arra, hogy "a kényszerűen elvett" 13. havi nyugdíj helyett nyugdíjprémiumot vezettek be, amely abban az esetben jár a nyugdíjasoknak, hogy ha a magyar gazdaság 3,5 százalékot meghaladó mértékben növekszik.

Hozzáfűzte: széleskörű az egyetértés abban, hogy a magyar gazdaság akár már 2011-ben 3,5 százalékot meghaladó mértékben nőhet.

A politikus megjegyezte: ugyanilyen javaslatot tettek a svájci indexálásra, a nyugdíjak reálértékének megőrzésére. Úgy vélte, a magyar gazdaság 2011-es növekedési pályája reményt ad arra, hogy jövőre a reálérték felett is növekedhetnek a nyugdíjak.

Bajnai Gordon beszámolt arról, hogy tavalyhoz képest megemelték a méltányossági nyugdíjkeretet, ha ez nem elég, akkor készek keretet bővíteni.

A kormányfő egy hete hívta össze a tanácsot, amely a kormány mellett működő konzultatív, véleményező, javaslattevő koordináló testület. Az Idősügyi Tanács összehívását Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője, miniszterelnök-jelöltje kezdeményezte.

Olvasóink írták

 • 11. szulutyka 2010. január 22. 18:02
  „Ez az ember nem miniszterelnök, hanem egy egy gyilkos, akasztófára való!!! Több ember halála szárad a lelkén!!!”
 • 10. achilleus 2010. január 21. 18:22
  „Várhatóan igazságügyi szakértőt rendelnek ki a Hajdú-Bét Rt. felszámolási ügyében. A baromfis társaság ugyanis az egyik beszállító kifogása szerint egy kétmillió eurós követelését átengedte a Raiffeisen Banknak. A félmilliárd forintnyi összeget így nem lehetett a libatenyésztők és más hitelezők között felosztani.”
 • 9. achilleus 2010. január 21. 18:01
  „Van aki másképp látja: ,,Az egyre gyarapodó számú nyugdíjas szavazatait megnyerni kívánó politikai gesztusok rendre felülírják a nyugdíjrendszer átalakításának égető szükségességét." ( Bokros Lajos, közgazdász professzor dolgozata, 34. oldal;-]] )
  Van aki meg így a "szocihorda" plakátháborúját:
  http://malacnews.freeblog.hu/archives/2010/01/20/Nyugdijugyek_reform_vagy_bukas/

  (...) 3. A szocialisták a biztos bukás tudatában a szokott módszerhez folyamodtak: törvényesített aknát helyeztek el a leendő Fidesz-kormánynak azzal, hogy jogba iktatták, nyugdíjprémiumot kaphatnak az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött nyugdíjasok, ha a GDP növekedése meghaladja a 3,5 százalékot és teljesül a költségvetésnek az adott évben várható hiánycélja is. (Ez a gyakorlatban pl. 4 százalékos GDP-növekedés mellett kb. 10.000 forintot jelentene.) A csapda abban van, hogy valószínűleg lesz olyan év, amikor eléri a hazai termék növekménye a 3,5%-ot, de a hiánycél nem teljesül. No ekkor csap le majd a szocialista horda kommunikációs atombombája. Az a szoci horda, amely a legritkábban bírta tartani a mostanra szentté avanzsált, kőbevésett hiánycélt. (...)”
 • 8. Johnson 2010. január 21. 17:42
  „Bajnai:)) Kis szerencsétlen báb...”
 • 7. keletaru 2010. január 21. 17:23
  „Szégyen , szégyen , szégyen ! Ez az ember !”
 • 6. achilleus 2010. január 21. 17:12
  „"A politikus megjegyezte: ugyanilyen javaslatot tettek(...) a nyugdíjak reálértékének megőrzésére."
  1. hozzászólás Léni 2010.01.21. 16:04
  Kedves Léni! Orbán ugyanezt a javaslatot tette a Kéri körben! Ugyanezt, bő másfél évvel ezelőtt.
  Egész oldalas hirdetésben estetek neki! Gyurcsány a kifosztásotokról ágált.
  Hogy lehet az, hogy ugyanez föl sem vetődik Bajnaival szemben, egy tényleges kifosztás után???”
 • 5. achilleus 2010. január 21. 17:08
  „A kormányfő emlékeztetett arra, hogy kilenc hónappal ezelőtt az ország gazdasági helyzete miatt áldozatvállalást kértek a nyugdíjasoktól. Megszűnt a 13. havi nyugdíj, elhalasztották a nyugdíjkorrekciós programot és módosították a svájci indexálás szabályait - sorolta az intézkedéseket, utalt arra, hogy a nyugdíkorhatár is emelkedett.
  (...)
  A politikus megjegyezte: ugyanilyen javaslatot tettek a svájci indexálásra, a nyugdíjak reálértékének megőrzésére.

  Azaz 9 hónappal ezelőtt megszüntették, most pedig javasolják a svájci indexálást.”
 • 4. Walaky 2010. január 21. 16:47
  „Ahogy erről (nyögdíj) olvasgatok, igen más infókat szedtem össze.
  A nyögdírendszert előre, legalább 40 évre "illik" tervezni.
  Mármint, legyen a delikvensnek alkalmazkodni a leendő helyzethez.
  Pár hónap alatt, ahogy riogatnak bennünket, csak a pénzünk ellopása lehetséges:(((”
 • 3. KolompárRómeó 2010. január 21. 16:12
  „1. hozzászólás Léni 2010.01.21. 16:04

  "Orbán most is lesz olyan jellemtelen /l998-ban is megtette/, hogy azokat rövidíti meg, akik nem
  tudnak visszavágni!"

  Akkor ezek szerint a nagy Feri is jellemtelen (bár ez egy enyhe jelző), aki törvénybe foglalta az ötéves adócsökkentést választások előtt, aztán pedig ő maga szüntette meg. Nem nyert, megszívta, nem a fidesz szüntette meg.
  Amit amúgy a nagy Gyula tett volna meg 1998-ban, ha bejön a blöff és marad a hatalomban. De mivel nem, így lehet immáron 12 éve siránkozni a csúnya fideszen (nem védem őket).”
 • 2. KolompárRómeó 2010. január 21. 16:08
  „Tudomásul kéne venni, hogy a mostani 40 alatti generáció egy büdös fillér nyugdíjat nem fog kapni csak úgy állami alapon (függetlenül a befizetéstől). Magán alapon meg valami kevéskét, mert mire oda kerülünk, kiderül, hogy a nyakkendős brokkerek elrulettezték (lásd: pénzügyi válság), nem is úgy van, meg különben is.
  Valamint pár évtized múlva a mostani kisebbség lesz a többség, azoknak az adóforintjaival pedig nem szívesen számolnék. Ellenben segílyt azt majd nagyon fognak követelni.

  "abban az esetben jár a nyugdíjasoknak, hogy ha a magyar gazdaság 3,5 százalékot meghaladó mértékben növekszik."

  Sci-fi-t én is szoktam néha olvasni.

  "Hozzáfűzte: széleskörű az egyetértés abban, hogy a magyar gazdaság akár már 2011-ben 3,5 százalékot meghaladó mértékben nőhet."

  Vagy 15 éve van "széles körű egyetértés" abban, hogy 3 év múlva már mennyire nagyon növekedünk és hogy 5 éven belül lesz eurónk. Oszt mégse így lett. Úgyhogy ez egy finggal festett tojás.”
 • 1. Léni 2010. január 21. 16:04
  „Csakhogy Orbánnak pénzt kell valakiktől elvenni, hogy a felelőtlenül tett ígéreteiből ezt-azt teljesíteni
  tudjon. Orbán most is lesz olyan jellemtelen /l998-ban is megtette/, hogy azokat rövidíti meg, akik nem
  tudnak visszavágni! A nyugdijas mit tud csinálni? A Kéri Kör-ben is nyilvánvalóvá tette a véleményét!
  Amennyiben az állam elveszi a most nyugdijra szánt részt /évi 5-6oo milliárd/, valóban megnézhetik
  magukat a mostani és a jövőbeni nyugdijasok is.
  Azt már csak megjegyzem, hogy a mai aktív réteget valakik csak felnevelték, taníttatták, az országot
  a háború után felépítették! Ők a mai nyugdijasok, akiknek bizony rosszul esik, hogy EKKORA TERHET
  JELENTENEK egyes politikai csoportnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Volán-irodát raboltak ki Győrben

Kirabolták a Volán-társaság győri irodáját csütörtök délben Győrben - közölte a rendőrség az… Tovább olvasom