Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Bajnai programja felpuhításától tart

Bajnai Gordon nem megy el az MSZP vasárnapi kongresszusára, ha az MSZP-s képviselők péntekig nem írják alá a válságkezelésről szóló programját, értesült az Index.
A kormányfő-jelölt szerdán találkozott az MSZP vezetőivel, hogy egyeztessék az aláírandó nyilatkozat szövegét.

Az Index információi szerint a szocialisták közül többen megpróbálták "felpuhítani" a program egyes elemeit. Bajnai erre azt mondta: vagy péntekig aláírják az eredeti elképzeléseit tartalmazó nyilatkozatot, vagy el sem megy az MSZP vasárnapi kongresszusára. A szocialista delegáció tagjai viszont nem emlékeznek arra, hogy le akarták volna gyengíteni a programot, szerintük átbeszélésről és pontosításról volt szó.

Vita a lépésekről

Veres János pénzügyminiszter elmondta, vita van az MSZP-ben arról, hogy miként lépjék meg a további megszorítást. Hozzátette: már csak minimális mértékben lehet olyan kiadáscsökkentést végrehajtani, amely a kereslet csökkenésen keresztül közvetlen módon rontja a növekedést. A 13. havi nyugdíj teljes megszüntetése csökkenti a keresletet, de ez a lépés egy évre 160 milliárd forintos kiadáscsökkentést jelent.

A pénzügyminiszter szerint az új kormánynak egyszerre kell csökkentenie a kiadásokat és elindítania a strukturális átalakításokat, valamint döntenie kell az adó- és járulékrendszer változásairól. A strukturális átalakításoknak érinteniük kell a nyugdíj-, a szociális, és a gázártámogatás rendszerét.

Ki lesz az MSZP elnöke?

Nagy kérdés egyelőre, ki lesz a győztese az MSZP-ben zajló utódlási zűrzavarnak, amely a Kiss Péter és Lendvai Ildikó nevével fémjelzett csoport és Szekeres Imre és köre között zajlik. "Én ma három erős személyt látok, Kiss Pétert, Lendvai Ildikót és Szekeres Imrét. Lehet, hogy lesz negyedik és ötödik jelölt is, mert ez egy demokratikus párt, és alulról jövő folyamat zajlik" - mondta az MSZP országos elnökségének szerdai ülése után Lamperth Mónika elnökhelyettes.

Felröppent olyan pletyka is, miszerint Gyurcsány Ferenc Molnár Csaba infrastrukturális minisztert, a Győr-Moson-Sopron megyei elnököt látná szívesen a párt élén.

Mesterházy Attila MSZP-alelnök viszont úgy nyilatkozott, hogy személyi kérdések nem merültek fel, és mindenki csak akkor tekinthető hivatalos jelöltnek, ha a kongresszusi jelölőbizottság előtt elvállalja a jelölést. A kongresszus ügyrendi bizottságát is vezető Mesterházy szerint az MSZP vezető tisztségviselői abban állapodtak meg, hogy nyílt jelölési folyamatban választják ki a pártelnök-jelölteket.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. garbon 2009. április 02. 15:02
  „Ha most a szocik bekeményitek a programra és ha feloszlik a parlament SZDSZés az MDF sehol nem lesznek kiesnek mint rottembiller a parlamentből. Az már bizonyos, hogy az SZDSZ csak kapaszkodik a levegőbe és a mondandójuknak semmi valóság alapaja nincs tehát mindent megszavaznak annak érdekében, hogy maradhassanak a parlamentbe. Mert a KÓKA ÉS FODOR és társai mehetnek kukázni vagy söpörni a pesti utcát.”
 • 25. Power 2009. április 02. 09:58
  „24nek: Eddig úgy tudtam, hogy az el nem végzett munkáért semmi nem jár! Nekik mégis jutott? :)”
 • 24. Boytronic 2009. április 02. 09:02
  „23......Szerintem addig ne igyál sört amig az általad emlitettek be nem következnek:::))))”
 • 23. Power 2009. április 02. 08:24
  „Bajnai, Gyurcsány, stb.... még nem adtak választ, hogy mikor fizetik vissza az államkasszába a jogtalanul felvett pénzeket.
  Ezzel kellett volna kezdeniük.”
 • 22. mocskos 2009. április 02. 06:20
  „Mar csak egy eselye maradt a szegeny nepunknek,hogy ezeknek sem kell gordonka es megtartjak az elorehozott valasztsokat!Mert ha nem,akkor ......................!”
 • 21. bambinaXX 2009. április 02. 03:41
  „16. trainman! Nekem ettől csak szimpatikusabb lett!!! (de nem a libázók tönkretevése miatt..!)

  amúgy sztem sem kellene bábotjátszania. nem értem miért baj az,h kiáll a programja mellet??!
  miért legyen 1puhapöcs?! nem hiszem, h tudjuk milyen játszmák zajlanak a háttérben..
  ez arról szól, h 20éve azért nem vagyunk előrébb, m mindíg a pártérdekek határozták meg mi legyen, a döntésekre nem a racionalitás volt jellemző... és mivel tudjuk,h az mszp egyik nagy szavazóbázisa a munkanélkülieké és inaktívoké - naná, h nem érdeke tőlük megvonni. Minden párt a szavazóbázisát próbálja kiszélesíteni és nekik kedvezni - mert különben nem jutna be!!! ezért tartunk itt, ahol...
  De nem arról írok, h jó, ha elvesznek a családoktól, a nydíjasoktól!!!! viszont sok a "potyautas" a rendszerben, akik SEMMI befizetés ellenében várnak el (sok)mindent-mert szerintük jár! hát nem jár. másutt-legalábbis alanyi jogon: pl. családi pótlék;viszont van családi adókedvezmény-így tulképp megkapják. (ugye ismerünk "olyanokat",akik azé´ is szaporodnak oly fürgén, me´ kapják a pézt a gyerekre?! miközben a közösbe´ nem fizetnek..) De munkahelyteremtés lenne a legfontosabb-pláne recesszió idején!!!-így nem a m.nélk.i segélyt kell KIfizetni, hanem SZJA-t tudnak BEszedni. nem mindegy!!!!”
 • 20. bambinaXX 2009. április 02. 03:10
  „magdi! kritikátlan amiről írsz.. miért kell nekünk kabulban építkezni? pláne értelmetlenül..”
 • 19. vmagdi 2009. április 01. 22:54
  „Hogy merre csorogtak el az adofizetok penzei, azt sejtjuk, korrupcio, korrupcio, korrupcio, ami meg nem pazarlas: kepviselok rongyrazasa, mav, kormanyzati negyed, almok es kifizetett tervek a nyugati pu athelyezesesrol, es a tobbiek. Most olvasom:
  "Nem, ezúttal nem a magyar kormányválságról és a miniszterelnök-keresés szappanoperájáról volt szó az FAZ hasábjain, hanem Magyarország afganisztáni szerepéről. A cikk egy Észak-Afganisztánban épült vadonatúj kórházról ír, melyet a magyar kormány építtetett magyar adófizetők pénzén. Kabulban nem terveztek be plusz-orvosokat és -nővéreket a magyarok által épített kórház számára, ezért jelenleg nincs kit a kórházba küldeni dolgozni."
  Na most ha itt allunk poren, ezeknek akkor se lesz eleg, mert ezeknek sose lesz eleg.. tolhatjuk talicskaval a parlament ele. csak szorjak, csak szorjak...
  Az uj garnitura ugyenezt fogja csinalni”
 • 18. Power 2009. április 01. 22:53
  „Az "előre" ott kezdődik, hogy szakítunk a jelenlegi antidemokratikus gyakorlattal és kiírjuk az előrehozott választásokat.”
 • 17. Rozsdás 2009. április 01. 22:25
  „comet.
  Én értem hogy sokan jót akarnak,de gondolj bele ennek alkotmányos korlátai vannak!
  Amig ezen nem változtatunk hiába van új választás semminem változik csak az ígéret marad!”
 • 16. trainman 2009. április 01. 22:24
  „A MAZSIHISZ nem fogadja el Bajnait

  - ,,Ki a libákat nem becsüli meg, annak ereiben fasiszta vér is csörgedezik!" - jelentette ki Feldmájer Péter, aki egyben kifejtette: tudnak Bajnai korábbi dolgairól, azokról is, amiket nem is gondolna s nem hagyják, hogy Gordon sokáig a miniszterelnöki székben üljön. A Mazsihisz addig tüntet a Parlament előtt, míg nem lesznek olyan - demokratikus - előrehozott választások, melyeken csak az SZDSZ indulhat.”
 • 15. comet 2009. április 01. 21:59
  „11.- sokan beszélnek róla, csak valami miatt nam hallod. Az előre az előrehozott választások és demokrácia helyreálításának irányában van. Hogy legalább már azt megválaszthassuk hogy ki mellet böjtöljük ki azt amit kiloptak az országból. Meg valami normálisabb módon legyen már egy miniszterelnök megválasztva, ne pár szélhámos improvizációja által. Talán felelősségre lehet vonni néhány gazembert akiket eddig a kapcsolatai megmentettek, hogy ne érje meg lopni. És persze számonkérhető, társadalmilag leegyeztett program kell egy kormánytól, nem hazugságok tömkelege.
  Erre lenne az előre, aminek első lépése gordon alól kihúzni a Fletó által odatolt széket.”
 • 14. gardista33 2009. április 01. 21:48
  „12,gönczova kingarol nem is beszélve. én azt hallottam hogy 50 komcsi képviselö nem támogatja balynait. haha”
 • 13. Power 2009. április 01. 21:28
  „Úgy látom, hogy nem csak a társadalmi konszenzus hiányzik, még párton belül sem tudnak megegyezni. Ha nem lesznek előrehozott választások, maradunk a kakiban.”
 • 12. h65535 2009. április 01. 21:15
  „Reméljük az egész brancs elhúz a véres f@szba... Fletóval kezdve Orbáncos Viktorral együtt és a sort a "sas" azaz a qrvagáz Sólyom zárja (ennél lamerebb köztársasági elnök sehol a világon nem volt).”
 • 11. Rozsdás 2009. április 01. 21:01
  „Azt már tudjuk kiket kéne leváltani meg kizsigereni,de arról nem beszél senki hogy merre van az előre!”
 • 10. FűzfaVessző 2009. április 01. 20:51
  „"Valaki nem attól lesz gazember .hogy azzá nevezik ki."
  F.V.”
 • 9. flexsnake 2009. április 01. 20:35
  „A Medgyessy csávó milyen kis szerény volt emellett mi? útelgázoláshoz étkeztünk... :D Nem sok misztériumelnökre emlékszem aki nem csinált magából hülyét, bár lehet ez a feltétele ennek a posztnak :D”
 • 8. comet 2009. április 01. 20:09
  „Ja, meg már nem vigyorog Gordon (bár ez lehet véletlen is). A holnapi meg hétvégi tüntetések után jobban is félreállhatna a szája.
  Gordon vagy nagyon gyökér, vagy sunyi erők lapulnak mödötte.”
 • 7. Paul6 2009. április 01. 20:05
  „Amely percben Magyarországon akadna ember,aki urává akarna lennie e
  nemzetnek,aki bármely hatalmat mástól,mint a nemzet képviselői testület
  kezéből akarna venni,azon emberre,uraim,vigyázzanak önök, az egész
  nép,és soha semmi esetben ne tűrjék,ne engedjék azt,hogy e nemzet felett
  más határozhasson valaki,mint e nemzet maga.
  Kossuth Lajos”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három százalék alatt a tavalyi államháztartási hiány

A pénzügyminiszter szerint rekordméretű hiánycsökkentést hajtott végre Magyarország az elmúlt két és… Tovább olvasom