Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Bajnai: Siker a költségvetés elfogadása

A miniszterelnök szerint költségvetés a biztonságról, a stabilitásról szól.
Bajnai Gordon szerint Magyarország számára siker a jövő évi költségvetés elfogadása. A miniszterelnök a szavazási utáni sajtótájékoztatón ezt úgy indokolta: a döntés a pecsét azon, hogy az ország a világgazdasági válság közepén is biztonságban van.

Szavai szerint a költségvetés a biztonságról, a stabilitásról szól.

A miniszterelnök megköszönte az emberek megértését, a szocialisták és a szabad demokraták támogatását, valamint külön kiemelte Oszkó Péter pénzügyminiszter szerepét a költségvetés elfogadásában.

Bajnai Gordon véleménye szerint a döntést meggyőző többséggel hozta meg a parlament, és a büdzsé megszavazása azt is jelenti, hogy Magyarország tartja a vállalásait.

Oszkó: Magyarország a "stabilizáció oázisa marad"

Magyarország ebben a nehéz költségvetési helyzetben is az eurócsatlakozás kritériuma közelében tudja tartani az államháztartási hiányát - jelentette ki Oszkó Péter pénzügyminiszter a 2010-es költségvetés parlamenti elfogadását követően. A hétfői parlamenti sajtótájékoztatón jelen volt Bajnai Gordon miniszterelnök, Mesterházy Attila, az MSZP, valamint Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője.

Oszkó Péter úgy fogalmazott: az elfogadott költségvetés segíti az országot abban, hogy az továbbra is a "stabilizáció oázisa" maradjon. Kiemelte: idén 3,9 százalékos, jövőre 3,8 százalékos lehet az államháztartási hiány, s ezt a Nemzetközi Valutalap és az Európai Unió is megerősítette.

A pénzügyminiszter kiemelte, hogy a jövő évi büdzsé jelentős tartalékokkal rendelkezik.

Mesterházy: ez a jövô költségvetése

Mesterházy Attila szocialista frakcióvezető szerint a jövő évi költségvetés a jövő és a felelősség költségvetése.

A szocialista politikus kiemelte azt is: választási évben, most először nem választási, hanem feszes, takarékos költségvetés készült, amelynek azonban van baloldali karaktere.

Aki igennel szavazott, az az emberek hosszú távú biztonságára mondott igent - fogalmazott a frakcióvezető.

Mesterházy Attila arra a kérdésre, hogy milyen büntetést kap Warvasovszky Tihamér, amiért nem szavazta meg a jövő évi büdzsét, azt válaszolta: ez kiemelt voksolás volt és a frakció etikai bizottság tesz javaslatot a büntetés mértékére.

Kóka: a liberális frakciónak nem volt nehéz megszavazni

A liberális frakció számára egyáltalán nem volt nehéz megszavazni ezt a költségvetést - mondta a büdzsé elfogadását követően Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője.

Az SZDSZ frakcióvezetője úgy fogalmazott, hogy a szabad demokratáknak könnyebb volt, mint a szocialistáknak.

Kijelentette, hogy a kormány felállásakor az SZDSZ a miniszterelnökkel és a pénzügyminiszterrel egy programra szerződött, amelynek két fontos eleme volt. Az egyik, "hogy ne boruljon be a magyar gazdaság, a másik, hogy több nettó maradjon a bruttóból".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sugárveszély egy kunszentmártoni üzemben?

Csernobili hulladékot tároltak a szőrmegyár területén? Most kivizsgálják. Tovább olvasom