Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Bajnai szerint jövőre sem lehet lazítani

Jövőre sem lehet lazítani a költségvetési szigoron, a 3,8 százalékos hiánycél Magyarország biztonságának az ára - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedden este.
Bajnai Gordon kiemelte: az egyes bevételkiesést jelentő lépésekre, mint amilyen a távhőáfa csökkentése is, a szigorú költségvetés miatt van lehetőség, ezek egy részének fedezetét a tartalékokból finanszírozzák. A tartalékot azonban nem nullázták le, sőt a "szokásosnál" is többet képeztek.

A miniszterelnök kérdésre válaszolva megismételte: tartja magát ahhoz, hogy csak egy évre vállalta a kormányfői feladatot, s ez számára - mint mondta - hitelességi kérdés is. Kiemelte: nem lehet olyan politikai helyzet, ami miatt meggondolná magát, így nem vesz részt a kampányban, s nem indul a választáson.

Az önkormányzatok és a közösségi közlekedés átalakítását firtató kérdésre leszögezte: mindkét csoporttal rengeteget tárgyalnak. Kiemelte, hogy a gyermekétkeztetés ügyében politikai demagógia alakult ki, a szocialisták inkább csak reagáltak a kívülről érkező nyomásra.

Mint mondta, az átalakítással a kormány a rászorulóknak akart többet adni, de végül megmarad az eredeti rendszer.

A közösségi közlekedésről szólva a kormányfő kiemelte, hogy ennek átalakítása hároméves folyamat lesz, amelyet ez a kormány csak elindítani tud, vállalva a konfliktusokat.

A miniszterelnök szerint e területen legalább négy tételnél érhető el megtakarítás, ide sorolta a közösségi közlekedés párhuzamosságainak megszüntetését, a tarifák emelését, a kedvezmények rendszerének felülvizsgálatát - a 65 év felettiek utazási kedvezményének megőrzése mellett -, a "vízfej" felülvizsgálatát, a pazarlás megállítását.

Leszögezte: sem az önkormányzati, sem a közösségi fejezeténél nincs további mozgástér.

Arra a felvetésre, hogy a kormány rövid távú túlélési költségvetést készít-e, Bajnai Gordon azt válaszolta, hogy kormánya olyan ésszerű változtatásokba kezdett, amelyekbe 10-12 éve nem fogtak bele a kabinetek. Ennek illusztrálására a nyugdíj-, a szociális- és az adórendszer átalakítását hozta fel példaként

Arra a felvetésre, hogy az ellenzék Gyurcsány Ferenc "dublőreként" tartja őt számon, Bajnai Gordon úgy reagált: vállalása inkább egy kaszkadőri feladatra emlékezteti, de nem helyettesít senkit, megpróbál Magyarország érdekében egy olyan gazdaságpolitikát folytatni, amelynek nyilvánvaló eredményei vannak.

Szerinte aki arról beszél, hogy lehet 6 százalékos költségvetési hiányt is csinálni, az a magyar családokat és a munkahelyeket veszélyezteti.

Arra a kérdésre, hogy a költségvetés elfogadása után mit csinál a kormány, a miniszterelnök úgy reagált: a kormánynak az utolsó pillanatig a munkahelyteremtésért kell dolgoznia.

Kérdésre válaszolva elmondta: már tudja, kit fog jelölni az uniós biztosi posztra, de az erről szóló tárgyalásokat nem lehet megkezdeni, amíg a jelölés menetrendje el nem dől.

A pécsi vízközműről szóló vitával kapcsolatban annyit mondott: ez egy önkormányzat és magánvállalkozás közötti vita, de az üzenete nagyon veszélyes, mert megkérdőjelezi, hogy Magyarországon jogbiztonság van-e.

Olvasóink írták

 • 6. Írástudatlan-Tdi. 2009. október 22. 12:39
  „moderálva”
 • 5. lidocain 2009. október 21. 22:26
  „lazitani semmiképpen. inább szorítani <moderálva>!”
 • 4. charmed 2009. október 21. 11:04
  „Figyu bjela 1980! A válság Európában stagnált, sőt több országban már nincs is! De értsd, meg ez Magyarország: itt minden tovább tart, itt a válság még nagyobb mint bármelyik másik államban az egész kontinensen, és ha az állam hamarosan nem tesz v.mit akkor csúnya vége lesz! Mert az Európai Unióban nagy valószínűséggel már nem egy államról beszélnek, hanem egy földrésszel, ami teljesen üres és van egy-két bohóckodó egy cicomás épületben amit mi parlamentnek nevezünk. Ez a helyzet! Ha így haladunk tovább, és ha Orbánék csak reménykednek akkor egy-két év és nem lesz már többé a Szt. István által, így is csorba országunk! Mehetünk a románokhoz! Személy szerint nincs velük bajom, de csak nézz körbe és tudni fogod miről beszélek:( :( :(”
 • 3. IVY 2009. október 21. 09:54
  „Én meg már egy csokit sem merek venni magamnak. Annyira visszafogtam a fogyasztásom.”
 • 2. barkzso 2009. október 20. 23:21
  „Nem is, még van jövőre is ellopni mit az elvtársaknak. Mármint a választásokig, utána csíkos lesz a ballib divat...”
 • 1. bjela1980 2009. október 20. 22:34
  „Jó, nem lazítunk! Csak tessék befejezni a válságot, mert nem szertjük! Mondják, hogy vége, és akkor boldogabbak lesznek az emberek, nem fogják vissza a fogyasztást, nő a cégek bevétele, új munkaerőigény lép fel, csökken a munkanélküliség, a nemzet hasznos tagjai erősebb vásárlóerő lesznek, és ez még magasabb szintre emeli a gazdaságot! Csak mondják már, hogy nincs válság, ne gerjesszék tovább, mert így húzzák le a magyarságot! EMBEREK NINCS VÁLSÁG! AZ ÚJSÁG IS MEGÍRTA, HIVATALOS KÖZLEMÉNY! Olvassátok el!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kidőlt fának ütközött egy tehervonat

Kidőlt fának ütközött egy tehervonat, ezért a Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs és a Budapest-Dunaújváros… Tovább olvasom