Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Bajor, a barátságos bohém

Ha a rádiókabaréban megszólal a hangja, a hallgató szája fülig szalad. Ő tudja a legjobban kihozni a sodrából Farkasházy Tivadart. Kedves bohém, akinek a barátságairól legendákat mesélnek. A filmeken az egyszerű, csetlő-botló, mosolyogtatóan esendő kisemberek megformálásával nevettet – Bajor Imre.
Fotó: Karnok Csaba
Ma Magyarország egyik legsikeresebb színésze. Saját bevallása szerint a siker – ez az illékony ajándék – nem változtatta meg az emberekhez való viszonyát. Ő maradt, aki volt. A Bajorimi.

– A hazai mozik nagy sikerrel játsszák Gyöngyössy Bence és Kabay Barna filmjét, mely az 1943-ban készült Egy szoknya, egy nadrág remake-je. A Meseautó és a Hyppolit, a lakáj nyomdokaiba lépő filmet a bemutató óta negyvenezren látták. Ön egy agrárműsor rendezőjét alakítja a feldolgozásban. Hogyan fogadta a felkérést a szerepre?
– Nagyon örültem ennek a szerepnek, mert a megtiszteltetés mellett az is fontos, hogy szeretem a magyar vígjátékokat, és örülök, ha a játékommal megnevettetem a közönséget.

– Az Egy szoknya, egy nadrág öt hónap kemény munka után készült el. A forgatáson melyek voltak azok a pillanatok, amelyek önnek különösen kedvesek voltak?
– A kívülállók azt gondolják, hogy a forgatások alatt a színészek és a többi alkotó baromi jól érzi magát, és valami egészen bulis hangulatban telnek a forgatási napok. Sajnos a valóság ennél sokkal hétköznapibb. A napjaim nagyon zsúfoltak. Játszom egy színházban, az előadás után éjszaka a szövegemet tanulom. Ilyen éjszakák után a reggeli ébredés nem mindig zökkenőmentes. Kedves dolgok persze mindig történnek a forgatásokon, és ezek azért fontosak, mert a kollégáimat és engem is feldobnak. A felvételek során egy alkalommal egy kaszkadőr helyett öltönyöstül ugrottam a városligeti tóba. Az öltöny alatt búvárruhát viseltem. Gyöngyössy Bence rendező előtte azzal szekírozott, hogy úgysem merem megtenni ezt a bravúrt. Bennem pedig a „csak azért is megmutatom" érzése munkált. Örültem, hogy képes voltam erre a mutatványra. Ebben az örömben egyedül a kaszkadőr nem osztozott. „Megköszönte", hogy elvettem a munkáját.

– Parádés a film szereposztása. Kern András, Oroszlán Szonja, Szerednyey Béla, Pogány Judit és egy régi barát, Rudolf Péter, akivel húsz éve nem forgattak együtt. Korábban azt nyilatkozta, a legnagyobb öröm számára, hogy Rudolf Péterrel állhat a kamera elé. Mi adta ezt az őszinte örömöt?
– Volt egy közös színházi fellépésünk, ami csodálatos élmény volt számomra. Peti még főiskolás volt, és ebben az időben mély barátság szövődött közöttünk. Közben gyermekeink születtek, megöregedtünk, megkopaszodtunk, és az életünk is más irányba vitt bennünket az elmúlt húsz év alatt. Most azonban felfrissítettük a barátságunkat, és az élet nagy adományának tartom, hogy a beszélgetéseinket ott tudjuk folytatni, ahol két évtizeddel korábban abbahagytuk.

– Legendásak a baráti kapcsolatai, melyek Koós Jánoshoz, Havas Henrikhez, Gálvölgyi Jánoshoz fűzik. Mi a legfontosabb önnek a barátságban?

– Ha februárban beszélünk valamiről, és áprilisban újra felhívom, akkor ugyanott tudjuk folytatni a gondolatainkat, ahol abbahagytuk. Fontos, hogy az elfoglaltságaink miatt ne tegyünk szemrehányást egymásnak. A munkáink nem mélyíthetnek szakadékot egy kölcsönös tiszteleten és szereteten alapuló barátságba. A másik nagyon fontos dolog a hozzájuk fűződő barátságban, hogy tehetségesek. Én nem tudok tehetségtelen emberekkel barátkozni.


Kicsi huszár

Bajor Imre színészi pályáját az Állami Déryné Színházban kezdte 1976-ban, 1984-ig öt éven át itt dolgozott, majd 1989-től a Játékszínben játszott. 1999-től szabadúszó. Számos színpadi darabban feltűnt, a nagyobb közönség a Szomszédok című tévésorozatból ismerte meg, ahol fodrászfiút játszott. Bajor nagy népszerűségre tett szert, több show-ba meghívták, és Csóközön című önálló estjével bejárta az országot. A kilencvenes évektől elmaradhatatlan résztvevője a Rádiókabaréknak: máig emlegetik híres produkciójának „refrénjét": én, a Gyula, meg az Ottó, a Tóth Ottó... A Heti Hetes talk-
show-nak indulásától, 1999-től állandó résztvevője. Itt ragadt rá a kicsi huszár elnevezés.


Pozsgai János

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Davis-kupa: Biztos a történelmi siker

Mindenképpen történelmi siker születik a ma kezdődő Davis-kupa pozsonyi döntőjében: a világszerte… Tovább olvasom