Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 7°C Még több cikk.

Baka András a Legfelsőbb Bíróság új elnöke

Megválasztotta az Országgyűlés hétfőn Baka Andrást a Legfelsőbb Bíróság elnökének. A köztársasági elnök jelöltje a titkos szavazáson 309 "igen" és 36 "nem" voksot kapott a képviselőktől.
Harmadik nekifutásra megválasztotta az Országgyűlés Baka Andrást a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnökének. A hétfői titkos szavazáson 309 "igen" és 36 "nem" voksot kapott a képviselőktől az államfő jelöltje, vagyis megvolt a legalább kétharmados többség. Baka András az eredmény ismertetése után letette esküjét az Országgyűlés előtt.

A Legfelsőbb Bíróság előző elnöke Lomniczi Zoltán volt, neki tavaly júniusban szűnt meg a megbízatása. Egy ideig Kaposvári Bertalan elnökhelyettes vezette az LB-t, de idén tavasszal nyugdíjba vonult.

Sólyom László köztársasági elnök először 2008 áprilisának végén mutatta be a nyilvánosságnak Baka Andrást, mint főbíró-jelöltet. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács akkor nem támogatta Baka András jelölését, az ítélőtáblák elnökei viszont igen. Tavaly május 26-án végül nem kapott kellő többséget az Országgyűléstől: az akkori titkos szavazáson 170-en voksoltak igennel, 191-en nemmel, tartózkodás nem volt.

Az államfő tavaly novemberben mutatta be új jelöltjét, Havasiné Orbán Máriát, a Győri Ítélőtábla elnökét, aki szintén nem kapott bizalmat a parlamenttől tavaly december 8-án. Sólyom László ezután megint Havasiné Orbán Máriát jelölte főbírónak, akit másodszor sem választottak meg március 9-én.

A Köztársasági Elnöki Hivatal május végén jelentett be, hogy Sólyom László régi-új jelöltje Baka András a főbírói posztra. Egy hete, június 15-én is szavazott az Országgyűlés másodjára Baka Andrásról, de nem kapott többséget: 184 "igen", 108 "nem" szavazat érkezett a képviselőktől, pedig a Fidesz- és az MSZP-frakció is úgy nyilatkozott előzetesen, hogy támogatják majd őt.

Sólyom László a múlt hétfői eredmény kihirdetése után úgy nyilatkozott, hogy a parlament súlyos csapást mért az igazságszolgáltatásra és a jogállamiságra. Baka András pedig azt mondta, hogy a jogállam alapintézményeivel politikai játékot űzni, függetlenül a jelölt személyétől, elfogadhatatlan. A két nagy párt, a Fidesz és az MSZP egymást vádolták az eredmény miatt.

Másnap a Köztársasági Elnöki Hivatal közölte, hogy továbbra is Baka András a jelölt a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára. Az MSZP nyílt szavazást kezdeményezett az újabb főbíró-választásra, de ezt végül a többi frakció nem támogatta, a harmadik nekifutáskor is titkos szavazás volt Baka Andrásról. A Fidesz- és az MSZP-frakciótól most hétfőn ugyancsak úgy nyilatkoztak előzetesen, hogy támogatják a jelöltet.

A hétfői titkos szavazáson 369 képviselő vette fel a szavazólapot, és 367 szavazott. 345 voks volt érvényes, 22 érvénytelen. Az érvényes voksok közül 309 volt az "igen" és 36 a "nem".

Az MSZP és az Fidesz is gratulált, de továbbra is egymásra mutogat a két párt

Kisebb szóváltás alakult ki Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese és Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője között hétfőn a Parlamentben, amikor a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnökének megválasztása után tájékoztatták a sajtót.

Répássy Róbert szerint az MSZP tehet arról, hogy egy évig nem volt elnöke az LB-nek, hiszen Baka Andrást már egy évvel ezelőtt is jelölte Sólyom László államfő, de akkor az MSZP nem támogatta. Emellett az MSZP frakciója egy hete - amikor legutóbb szavazott az Országgyűlés Baka András megválasztásáról - nem garantálta a jelölt megválasztását, most azonban Mesterházy Attila közreműködésével ez sikerült - mondta. Répássy Róbert állítása szerint a képviselőknek meg kellett mutatniuk ugyanis a szavazatukat a frakcióvezetőnek.

Mesterházy Attila ekkor közbelépett, és kérte Répássy Róbertet, hogy közösen, az újságírók előtt beszéljék meg, pontosan mi történt, hogy a Fidesz ne tudja jogtalanul vádolni az MSZP frakcióját. Répássy Róbert arrébb húzódott, nem vitázott a szocialisták frakcióvezetőjével, hanem megvárta, amíg a szocialista politikus visszaadja a helyet a kamerák előtt.

Ezután Répássy Róbert azt mondta: az MSZP frakciója csak saját képviselőit megalázva és őket ellenőrizve tudta biztosítani a frakciófegyelmet, illetve Baka András megválasztását.

Miután Répássy Róbert befejezte, Mesterházy Attila azt mondta: az MSZP sehogy nem ellenőrizte képviselőit. Sem a szavazólapokat nem nézte meg a frakció vezetése, és más színű tollat sem használtak az MSZP-s szavazólapok megjelölésére, ahogy erről a hírek szóltak. Mesterházy Attila szerint az MSZP politikai blöfföt alkalmazott, amire a Fidesz "beijedt", és így van elnöke a Legfelsőbb Bíróságnak. A szocialista politikus leszögezte: semmilyen kényszer nem történt.

Olvasóink írták

 • 9. bugriskin 2009. június 23. 18:27
  „Még ebben a banánköztársaságban is kell az "i" betűre a pont! Annyit is fog érni. Az, hogy lett főbíró még az igazságszolgáltatás a bányászbéka ülepe alatt marad!”
 • 8. redstar 2009. június 23. 08:11
  „Sólyom első "sikere"..szégyenletes...Gerinces ember ilyen megválasztás után nem vállalná el...sem a köztársasági, sem az LB elnökséget...”
 • 7. Neszemetelj! 2009. június 23. 00:32
  „...és ki az a sok marha álat, aki ezeket a hazug barmokat kiküldte az európai parlamentbe, hogy Magyarországot képviseljék?
  Ugyanolyan hazug emberek szavaztak a Fideszre, mint maga a Fidesz...!
  Gratulálok a magyar népnek hogy ilyen vakon élnek, és nem látják a fától az erdőt!!!
  hajrá magyarország, hajrá magyarok..., mondaná a kis-király!!!”
 • 6. N.P. 2009. június 22. 21:11
  „Répássy valami gusztustalan demagógiát adott elő az imént a TV-ben. Vagyunk azért még néhányan, akik emlékszünk Sólyom megválasztásának körülményeire, módszerére.”
 • 5. hajjahajja 2009. június 22. 20:02
  „Nehéz szülés volt:)”
 • 4. flexsnake 2009. június 22. 19:59
  „Nehéz ám megválasztani....
  Legyen már egy olyan szavazás is ahol én vagyok az egyetlen jelölt, ha nincs meg a szavazat akkor még kiírjuk három alkalommal. Akarooooooooooooooook lenni! :D”
 • 3. sörpocak 2009. június 22. 19:59
  „Úgy bizony, színjáték. A fidesz beijedt és megszavazta. Nemhiába, amikor élesben kellene vitázni, visszahúzodnak, aztán meg pöffeszkedve undorító módon gyalázkodnak, hogy nem megmondtuk, nem mi vagyunk az istenek? Kár, hogy ezt veszik be sokan, ezt látják.Pedig az igazság odaát van.:)”
 • 2. sziszka1 2009. június 22. 19:13
  „ugyan ki mit adott fel annak érdekében hogy megválasszák?

  milyen politikai háttéralkuknak kösöznhetjük ezt?!”
 • 1. bo 2009. június 22. 18:01
  „Színjáték!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött a katonák demonstrációja a Kossuth téren

Megkezdődött a Honvéd Szakszervezet demonstrációja hétfőn délután a fővárosi Kossuth téren. Tovább olvasom