Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Baka András nem lesz főbíró - nyilatkozatháború

Az Országgyűlés hétfőn ismét nem választotta meg Baka Andrást a Legfelsőbb Bíróság elnökének. A titkos szavazáson a jelöltre 184-en voksoltak igennel, 108-an nemmel, a megválasztásához azonban a képviselők kétharmadának igen szavazata kellett volna.
"A magyar parlament egy nagyon súlyos csapást mért a magyar igazságszolgáltatásra és a jogállamiságra is" - így értékelte az államfő Baka András főbírói jelölésének újabb elutasítását hétfőn a parlamentben. Sólyom László szerint meg kell gondolni, hogy "egy ilyen parlamenttel mi értelme van" újabb jelöltet állítani. Az Országgyűlés szavahihetősége rendült meg - tette hozzá a köztársasági elnök.

A Legfelsőbb Bíróság elnökjelöltjének parlamenti elutasítása meglepő és váratlan volt - mondta a hétfői döntés után a köztársasági elnök. Sólyom László szerint "soha nem fogjuk hitelt érdemlően megtudni, hogy mi történt". Az államfő emlékeztetett rá, hogy az Országos Igazságszolgáltatási Tanács nagy többséggel támogatta Baka András jelölését, a két legnagyobb parlamenti frakció szintén támogatásáról biztosította a jelöltet, sőt az SZDSZ-ben is ezt kérték a liberális képviselőcsoport tagjaitól. Az államfő szerint a 108 nem szavazat azt mutatja, hogy "valaki nem mondott igazat".

A köztársasági elnök még nem döntötte el, újra Baka Andrást jelöli-e, sőt az sem biztos, hogy ebben a ciklusban lesz-e újabb jelölt. Sólyom László továbbra sem kíván egyeztetni a pártokkal ebben az ügyben - tette hozzá.

Fidesz - példátlan a szocialisták magatartása

A Fidesz szerint a hétfői főbíró-választás eredményéből annak ellenére egyértelmű a szocialisták elutasítása, hogy a voksolás titkos volt. Egy évvel ezelőtt is hasonló arányban utasította el ugyanis Baka András megválasztását a parlament, és akkor a szocialisták előre jelezték, hogy nem támogatják Sólyom László jelöltjét.

Baka Andrást nem választották meg hétfőn a Legfelsőbb Bíróság elnökének a parlamentben. A képviselők a titkos szavazáson annak ellenére utasították el az államfő jelöltjét, hogy a két nagy párt az előzetes nyilatkozatokban egyaránt támogatásáról biztosította őt.

A voksolás után a fideszes Répássy Róbert újságírók előtt példátlannak nevezte a történteket. Azt mondta, hogy a szocialisták negyedszer utasították el az államfő jelöltjét Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára. Szerinte a szocialisták magatartásukkal kockára teszik az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Arra a szocialista felvetésre, hogy szavazzanak a főbíró személyéről nyilvános szavazáson, Répássy Róbert úgy válaszolt: az indítvány a kutyakomédia része.

MSZP: mindenki igennel szavazott

Az MSZP frakcióigazgatója szerint mind a 182 jelenlévő képviselőjük igennel voksolt hétfőn Baka András főbíró-jelöltre a parlamentben. Tóbiás József a szavazás után azt mondta: a politika hitele a tét, ezért az MSZP kész akár még hétfőn vagy egy hét múlva is nyílt szavazáson újra voksolni Baka András jelöléséről.

A hétfői szavazáson 184 képviselő szavazott igennel, 108-an nemmel, 54 voks érvénytelen volt. Baka András megválasztásához a képviselők kétharmadának igen szavazata kellett volna.

Tóbiás József hangsúlyozta: pártja hétfői frakcióülésén minden képviselő jelezte, hogy támogatja Sólyom László államfő jelöltjét, és már a Házbizottság hétfő délelőtti ülésén is kérték a nyílt szavazást, de azt többek között a Fidesz sem támogatta.

Az MSZP frakcióigazgatója szerint nem volt még ugyan példa rá, de nincs semmilyen technikai akadálya annak, hogy nyíltan szavazzanak a Legfelsőbb Bíróság új elnökének személyéről, ha az államfő úgy gondolja, és újra jelöl még a héten.

Tóbiás József szerint "szégyen és gyalázat" ami a parlamentben történt, a nyílt szavazással véget lehetne vetni a Fidesz által művelt "kutyakomédiának."

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője a rendkívüli Házbizottság ülése után elmondta: arra kérik Sólyom Lászlót, hogy jelölje újra Baka Andrást, és lehetőleg jövő hétfőn szavazzanak róla nyílt szavazással, gombnyomással.

Szili Katalin: nem lehet megismételni a szavazást

A házszabály szerint nem lehet megismételni a Legfelsőbb Bíróság elnökének megválasztását célzó szavazást. Erre csak akkor van lehetőség, ha az államfő újra jelöl - derült ki a Házbizottság hétfői rendkívüli ülése után. Szili Katalin, a Országgyűlés elnöke elmondta: ha az államfő újra jelöl, akkor lehet arról egyeztetni, hogy a szavazás titkos vagy nyilvános legyen.

Az Országgyűlés hétfőn titkos szavazással nem választotta meg a Legfelsőbb Bíróság elnökévé Baka Andrást, annak ellenére, hogy Sólyom László jelöltjét a két nagy párt előzetes nyilatkozataiban támogatásáról biztosította. A voksolás után a Fidesz kivonult az ülésteremből, és azzal vádolták a szocialistákat, hogy ők voksoltak nemmel. Az MSZP a szavazás nyilvános megismétlését kérte.

A Házbizottság rendkívüli ülésén kellett dönteni arról, hogy a szavazás megismétlésére van-e lehetőség.

A titkos szavazáson egyébként 359 képviselő vette fel a szavazólapot, közülük 346-an szavaztak. Baka András személyére 54-en érvénytelen voksot adtak le, 184-en szavaztak mellette, 108-an ellene.

Baka András: Elfogadhatatlan, ha a jogállam alapintézményeivel politikai játékot űznek

A jogállam alapintézményeivel politikai játékot űzni, függetlenül a jelölt személyétől, elfogadhatatlan - ezt mondta Baka András, miután az Országgyűlés ismét nem választotta meg a Legfelsőbb Bíróság elnökének hétfőn. Hozzátette: mindez méltatlan a Magyar Köztársaság jogállami rendjéhez. Baka András még nem gondolkodott el azon, hogy vállalna-e újabb jelölést - tette hozzá.

Nem tudni, hogy főbíró-jelölt újabb elutasítása mögött bizalmatlanság vagy politikai játék áll - fogalmazott a hétfői szavazás után Baka András. Szerinte mindenkinek, akit erre a posztra jelölnek, el kell gondolkodnia azon, hogy vállalja-e a meghurcoltatást.

Baka András hozzátette: egy uniós ország főbírói posztjának betöltése alapkérdés, ennek biztosítása pedig a politika felelőssége. A leszavazott főbíró-jelölt nem tudja, kik és kinek üzentek a hétfői döntéssel, ám szerinte véget kellene vetni az üzengetésnek és tisztességgel megválasztani a közjogi funkciókból még hiányzó embereket. Baka András megfogalmazása szerint nem az alkotmányt kellene módosítani, hanem a hozzáállást.

Olvasóink írták

 • 18. pocokkaa 2009. június 16. 08:36
  „Nem tudom, milyen politikai támogatottságot lehetne mérni, ha a Fidesz és az Mszp is azt mondja, hogy megszavazza a jelöltet.
  Ha az OGY egésze belemegy abba, hogy rendkívüli módon nyílt szavazással legyen választás és a két "nagy frakció" is azt mondja, hogy mindenki igennel szavazott, akkor csak annak van félnivalója, aki fél a nyilvánosságtól. Miért fél a nyilvánosságtól? - mert ég a végén kiderül, hogy csak játszadozik, nem dolgozik és hazudozik...

  A köztársasági elnöknek nincsen közvetlen joga feloszlatni az országgyűlést. A magyar jogrendben a köztársasági elnök intézménye még akkor is inkább báb jellegű, ha ez sokaknak nem tetszik. ez sem vita tárgya, hanem tény. Az meg már amúgy is kezd abszurd lenni, hogy senkit nem hallgat meg, mielőtt jelöltet állít. Nem olyan értelemben, hogy azt csinálja, amit a pártok mondanak, csak annyira,, hogy meghallgassa: kit és miért szeretnének. Utána tegyen javaslatot egyedül. A semlegesség nem egyenlő a nem együttműködéssel (arról nem beszélve, hogy Sólyom úr sok esetben nyíltan részrehajló).”
 • 17. cselac 2009. június 15. 21:39
  „" A titkos szavazás ebben az esetben a főbíró pártatlanságát biztosító szabály, amelynek az az értelme, hogy egy kétharmaddal megválasztott, független tisztségnél ne lehessen utólag a politikai támogatottságot mérlegelni."

  Gondolom a tényeken kár vitatkozni.”
 • 16. Logaritmus 2009. június 15. 21:17
  „13. hozzászólás achilleus: nem törvénysértő, ha előtte ebben állapodnak meg a képviselők. Egyébként ha a fideszesek igazat mondanak és mindannyian Sólyom jelöltjére akartak szavazni akkor miért féltek úgy a nyilvános szavazástól, mint ördög a tömjénfüsttől?”
 • 15. flexsnake 2009. június 15. 20:35
  „13. nem az ha a többség elfogadja.”
 • 14. Tornádó 2009. június 15. 20:35
  „Ez már a pofátlanság teteje amit az mszp-sek csinálnak. Minél hamarabb meg kell vonni a bizalmat a helyi mszp-és képviselőktől és előrehozott választásokra van szükség. Ami sok, az sok.”
 • 13. achilleus 2009. június 15. 20:25
  „10. hozzászólás Logaritmus 2009.06.15. 19:43
  A nyílt szavazás személyi ügyekben törvénysértő!!!
  Tóbiás elvtárs pedig sejtett, de méginkább sejtetni akart valamit.”
 • 12. atipusos 2009. június 15. 20:18
  „Szégyen!”
 • 11. comet 2009. június 15. 19:55
  „9-cselac- a köztársasági elnöknek mindig élnie kell az alkotmányos jogával az alkotmányosság védelmében, mert ez a dolga, erre esküdött fel, erre kötelezi az alkotmány. Amikor legutóbb például aláírta Bajnai kinevezését akkor nem tett eleget alkotmányos kötelezettségének, mert Bajnait nem demokratikus választással, és nem konstruktív bizalmatlansági indiítvánnyal juttaták hatalomra, hanem önkényesen, a bevallottan szélhámos Gyurcsány Ferenc által vezényelt bohózat eredményeként. Ha Sólyom László meg a legfőbb ügyész, meg a bírói szervek teljesítenék a kötelességüket, nem itt tartanánk, mert sok vezető politikustól azelőtt megszabadíthatták volna az országot hogy megismertük volna őket.”
 • 10. Logaritmus 2009. június 15. 19:43
  „"Tóbiás József (MSZP) hangsúlyozta: ...már a Házbizottság hétfő délelőtti ülésén is kérték a nyílt szavazást, de azt többek között a Fidesz sem támogatta."

  Akkor vajon ki nem szavazta meg a jelöltet? :)”
 • 9. cselac 2009. június 15. 19:26
  „Comet: ne felejtsük, amikor élt alkotmányos jogaival, az volt a baj, amikor nem volt elég kemény, az volt a baj...a jelenlegi legkorrektebb magatartást már leírtam.”
 • 8. comet 2009. június 15. 19:23
  „Sólyom László szerint meg kell gondolni, hogy "egy ilyen parlamenttel mi értelme van"
  Meg azt is meg kéne gondolni, hogy ilyen tehetetlen köztársasági elnöknek van-e értelme. Erre mondják, hogy zsák a foltját.
  És ennek az értelmetlen bagázsnak az ország issza meg a levét.”
 • 7. garbon 2009. június 15. 19:18
  „A féleszűség a politikában nem hátrány van belőlük sok.”
 • 6. cselac 2009. június 15. 19:18
  „Na, nyomatékot is adtam rögtön szavaimnak :)”
 • 5. cselac 2009. június 15. 19:16
  „Tisztelt Köztársasági Elnök Úr!

  Amennyiben így gondolja -márpedig a mellékelt ábra ezt mutatja- legyen szíves feloszlatni a parlamentet és kiírni az előrehozott választásokat, csak ebben az egyetlen esetben lenne lehetséges a parlament intézményébe vetett esetleges bizalom visszaállítása. Álljon a nyilvánosság elé és tegye meg.

  "Háborúság van a rossz szomszédok között....ha jó az a műsor, meg tudja más csinálni...Magyarországnak most a bizalomra van a legnagyobb szüksége...Magyarország békessége érdekében, kérem a baloldalt, hogy veszítsen el egy csatát. Magyarország békessége érdekében kérem a jobboldalt, hogy ne háborút akarjon nyerni."

  Emlékszik valaki ezekre a mondatokra?

  Én kicsi vagyok, hogy bemehessek az ATV-be és elmondhassam, mégis: Köztársasági Elnök Úr, kérem, Magyarország békessége, a demokráciába és a parlament intézményébe vetett bizalom helyreállítása érdekében, kérem, oszlassa fel a parlamentet.

  Maszatolásból, mutyizásból, tesze-toszaságból elég volt. Jöjjön mihamarabb, aminek jönnie kell.”
 • 4. cselac 2009. június 15. 19:16
  „Tisztelt Köztársasági Elnök Úr!

  Amennyiben így gondolja -márpedig a mellékelt ábra ezt mutatja- legyen szíves feloszlatni a parlamentet és kiírni az előrehozott választásokat, csak ebben az egyetlen esetben lenne lehetséges a parlament intézményébe vetett esetleges bizalom visszaállítása. Álljon a nyilvánosság elé és tegye meg.

  "Háborúság van a rossz szomszédok között....ha jó az a műsor, meg tudja más csinálni...Magyarországnak most a bizalomra van a legnagyobb szüksége...Magyarország békessége érdekében, kérem a baloldalt, hogy veszítsen el egy csatát. Magyarország békessége érdekében kérem a jobboldalt, hogy ne háborút akarjon nyerni."

  Emlékszik valaki ezekre a mondatokra?

  Én kicsi vagyok, hogy bemehessek az ATV-be és elmondhassam, mégis: Köztársasági Elnök Úr, kérem, Magyarország békessége, a demokráciába és a parlament intézményébe vetett bizalom helyreállítása érdekében, kérem, oszlassa fel a parlamentet.

  Maszatolásból, mutyizásból, tesze-toszaságból elég volt. Jöjjön mihamarabb, aminek jönnie kell.”
 • 3. flexsnake 2009. június 15. 19:13
  „1 jelölt volt és nem választották meg. Azért nem mert nem akarták. Lacika inkább keressen más jelöltet. Benne van a pakliban hogy nem szavazzák meg, oszt akkor mi van? Tán megvétózza? :D
  A népszavazásnál csodálom hogy nem pattogott hogy juj a fidesz ekkora többséget kapott. És? Azért mert szavazás. benne van a pakliban. Vagy elfogadnak egy szavazási eredményt vagy nincs értelme azt hazudni hogy a szavazás számít.”
 • 2. achilleus 2009. június 15. 19:08
  „1. hozzászólás achilleus 2009.06.15. 19:03
  Ha ezt így kijelenti, talán még kötelessége is.”
 • 1. achilleus 2009. június 15. 19:03
  „""A magyar parlament egy nagyon súlyos csapást mért a magyar igazságszolgáltatásra és a jogállamiságra is" - így értékelte /Sólyom László/ " - Ha a köztársasági elnök úr így gondolja, legyen olyan kedves, és az országgyűlés feloszlatásával, állítsa vissza a jogállamiságot. Talán még az alkotmányos joga is meglenne hozzá.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lett főbíró Baka András - 108 nem szavazat

Nem a főbírójelöltnek, hanem Sólyom László köztársasági elnöknek szólt az elutasítás hétfőn a… Tovább olvasom