Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Baka Andrást javasolta az államfő az LB elnökének

Baka András, volt strasbourgi emberi jogi bírót javasolja a Legfelsőbb Bíróság elnökének az államfő. Sólyom László köztársasági elnök szerdán mutatta be jelöltjét a parlamenti pártok képviselőinek a Sándor-palotában.
Erősítené a nyilvánosság és a bíróságok kapcsolatát és elindítaná a bírák rendszeres kötelező továbbképzését Baka András az államfő főbíró-jelöltje. Lomnici Zoltán lehetséges utódja minderről szerdán beszélt újságíróknak, miután Sólyom László bemutatta a parlamenti pártok képviselőinek Budapesten, a Sándor-palotában. Dávid Ibolya, az MDF frakcióvezető-helyettese a pártok képviseltében a találkozó után azt mondta, várhatóan már hétfőn tárgyalnak a képviselőcsoportok a jelöltről.

Baka András szerint fontos lenne, hogy az igazságszolgáltatás vezetésében folyamatosság legyen, ezért okozhat problémát, ha nem választják meg a képviselők. A Legfelsőbb Bíróság elnökjelöltje kérdésre válaszolva azt mondta, hogy nem csökkenti a jelölés komolyságát az, hogy az elmúlt időszakban az államfő ombudsman jelöltjeit sorozatosan nem támogatták a képviselők. Baka András 1991 óta Strasbourgban dolgozott,de mint mondta több mint háromezer magyar ügyben járt el, így nem távolodott el a magyar jogtól. Terveivel kapcsolatban azt mondta, hogy megválasztása esetén erősítené a nyilvánosság és a bíróságok kapcsolatát. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a "tárgyalások bírósági valóságshow-ká" váljanak - tette hozzá. Baka András szerint el kellene indítani a bírák kötelező továbbképzését is.

Mint mondta a joganyag 4-5 évente megújul és nem lehet a folyamatos képzés nélkül a bírósági munka megfelelő színvonalát biztosítani. A találkozó után a parlamenti pártok képviseletében Dávid Ibolya, az MDF frakcióvezető-helyettese azt mondta, hogy a pártok tudomásul vették az államfő jelölését és várhatóan már hétfőn tárgyalnak a frakciók a jelöltről. Álláspontjuk kialakításánál figyelembe veszik majd az Országos Igazságszolgáltatási Tanács ajánlását is.

Sólyom László Baka András jelölése előtt tárgyalt Lomnici Zoltánnal, a Legfelsőbb Bíróság jelenlegi elnökével, az öt táblabíróság, a megyei bíróságok elnökeivel valamint a Fővárosi Bíróság vezetőjével is. Az államfő azt mondta, szerinte jelöltje képes választ adni azokra a jelenlegi problémákra, amely a bíróságokat övezi, mind szerkezeti téren, mind az ítélkezés tartalmát és minőségét illetően. Lomnici Zoltán megbízatása júniusban jár le.

Olvasóink írták

  • 2. Cseter János 2008. május 01. 12:29
    „Sólyom lászló teljesen mindegy, hogy kit nevez ki a LB élére, ha a törvényeket a magyar Nép kifosztására alakítják és abba nincs beleszólása! A LB elnöke meg egyetlen egy bírót sem fog felelősségre vonni a selejtes munkája miatt, ha azt nem a hasonszörű jogász kéri! Ugan is a kifosztott embereknek kussolás a jussuk e rendszerben! Sőt, ha a Jogi Maffia csicskásai az egyes bírók másképp nem tudják érvényesíteni az alantas ítéleteiket akkor a hóhér jellegű APEH-ot úszítják rá a kifosztott állampolgárokra és mégjobban kifosztassák velül! Tőlük mmég a mérlegelési jogot is elvettek azért hóhér jellegű amunkájuk!”
  • 1. politikai elit 2008. április 30. 21:32
    „Nem szavazzuk meg.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bántalmaztak egy autóst, aki elsodort egy roma kisfiút

Ismét bántalmaztak egy autóst, aki elsodort egy roma kisfiút szerdán délután a Borsod-Abaúj-Zemplén… Tovább olvasom