Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Balázs: beszéljenek bátran magyarul a szlovákiai magyarok!

A külügyminiszter szerint a szécsényi kormányfői találkozó megteremtette ehhez a helyzetet.
A Szlovákiában élő magyarok bátran beszélhetnek magyarul, mert a szécsényi kormányfői találkozó megteremtette ehhez a helyzetet - jelentette ki Balázs Péter külügyminiszter pénteken tartott budapesti háttértájékoztatóján.

A magyar kormány és az országgyűlés "offenzívájának" eredményeként áttörés történt a szlovák államnyelvtörvény tekintetében Bajnai Gordon és Robert Fico szlovák kormányfő tárgyalásán. Az elmúlt hetekben a szlovák fél még azt hangoztatta, hogy a nemzetközi közösségnek semmi köze az ügyhöz, a csütörtökön elfogadott közös nyilatkozatban viszont Pozsony már elfogadta az EBESZ kisebbségügyi főbiztosának valamennyi ajánlását - hangsúlyozta a külügyminiszter.

Mint hozzátette: ha bárkit sérelem ér Szlovákiában a nyelvtörvény alapján, azt mostantól "a megfelelő módon - szlovákiai magyar szervezetek, polgármesterek útján - regisztrálni tudják és szóvá tudják tenni". Balázs Péter kiemelte, hogy az EBESZ-ajánlások elfogadására monitoring-rendszert dolgoztak ki a kormányfői találkozón azzal, hogy a kisebbségügyi főbiztos hivatalának képviselői meghívást kapnak majd a nemzeti kisebbségekkel foglalkozó kétoldalú vegyes bizottság üléseire.

A szlovák nyelvtörvényt módosítani kell, de nem lehet elvárni Pozsonytól, hogy ebbe egy hét alatt beleegyezzen, lépésről-lépésre, nemzetközi segítséggel fogja a magyar fél erről meggyőzni a szlovákokat - mondta a külügyminiszter.

Balázs Péter azzal kapcsolatban, hogy a két kormányfő sajnálkozását fejezte ki a magyar államfő meghiúsult révkomáromi látogatása miatt, elismerte, hogy ez nem egyenértékű a bocsánatkéréssel, de úgy vélekedett: "a diplomáciában nagyon erős kifejezés a sajnálkozás, és szlovák részről ez a hiba beismerését jelenti". Ettől függetlenül a magyar fél részéről nincs az ügy lezárva, várják Jacques Barrot igazságügyi biztos írásos állásfoglalását az augusztus 21-i incidenssel kapcsolatban - mondta, hozzátéve, hogy az Európai Bizottság jogi szakvéleménye nagy jelentőséggel bír az unióban.

Azzal összefüggésben, hogy a felek meg akarják előzni a hasonló helyzetek kialakulását, Balázs Péter elmondta: félreértés, hogy közös bizottság szabályozná ezentúl az államfői látogatásokat a két ország viszonyában. A megállapodás arra vonatkozik, hogy a felek kölcsönösen szakértői javaslatokat dolgoznak ki például olyan kérdésekben, hogy Pozsony milyen tájékoztatást kérne Budapesttől azon felül, amelyet egyébként Sólyom László tervezett révkomáromi útja előtt megkapott.

A külügyminiszter összességében úgy értékelte, hogy a találkozó sem egyértelmű kudarcot, sem győzelmet nem hozott, ezért is hallhatók most leginkább "a szélsőséges, eltúlzott ellenzéki vélemények". Szóvá tette, hogy míg magyar részről a kormányfői tárgyalás feltételeinek megteremtésében négypárti egyetértés volt, az ellenzék - mihelyst eredményt hozott a találkozó - "kiugrik" a konszenzusból. Ezt a lépést "csak a napi politika szintjén lehet értelmezni" - mondta, hozzátéve, hogy ez azért aggasztó, mert a szlovákiai magyarokat hozza hátrányos helyzetbe.

A találkozó ténye azt jelzi, hogy a két ország mégis képes beszélni egymással, azok után, hogy viszonyuk "a kocsmai verekedés szintjére" süllyedt. A kölcsönös vádaskodás helyett a felek az érdekek érvényesítése és kölcsönös megértése irányába mozdult el. A külügyminiszter utalt arra, hogy Szlovákiában belpolitikai érdekek is szerepet játszanak a magyar-szlovák vitában, míg a magyar félnek ez nem célja, inkább a megoldást keresi.

Balázs Péter kiemelte, hogy a közös nyilatkozat nyomán létrejött egy "reális program, egy mértéktartó, józan hozzáállás" abban az értelemben, hogy nem értékelik túl az eredményeket, és számon kérik a vállalt ígéretek betartását. A találkozó fontos eleme, hogy széles nemzetközi figyelem mellett jött létre, és ugyanilyen körülmények mellett fog folytatódni is. A külügyminiszter szerint a kormányfői tárgyalás tényleges eredményét két hónap múlva lehet majd értékelni.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. Pinaman 2009. szeptember 13. 22:25
  „Egy jo hir vegre:
  http://www.delmagyar.hu/bulvar/bujtor_magahoz_tert/2113600/#hozzaszolok”
 • 29. Power 2009. szeptember 13. 11:33
  „A magyaroknak és a szlovákoknak soha nem szabad Gyurcsányokat, Bajnaikat és Ficokat hatalomra juttatni.”
 • 28. Rosmary53 2009. szeptember 12. 20:30
  „Természetesen beszéljenek magyarul. A napnak nem lehet megparancsolni, hogy ne süssön. Az anyanyelv használatát nem lehet tiltani, ellenkezik emberi mivoltunkkal. Országot, lakhelyet válthatunk parancsszóra, de anyanyelvet soha. Az egy van, mint az anya.”
 • 27. keiner 2009. szeptember 12. 17:16
  „27. hozzászólás achilleus, találtam linket a törvényhez, májd elovasom. Átfutottam, hirtelen nem találtam kifogást.
  A cikkben találtam több szavakat, mint példaul ez: a mi nyomorult nemzetünk, hm így csinálnak egészséges emberekböl öngyikost vagy gyilkost. Depresszióba lehet esni, így nem épitik fel valakit.
  Ami még mindig dolgozik bennem, a többi kisebbséhek miért fogadtak el akkor, ha alapbol nem stimmol?

  Jó veled tardjalni, nem akadsz rögtön ki mint nélyméikek. ;-)”
 • 26. achilleus 2009. szeptember 12. 16:28
  „26. hozzászólás KovácsPistike 2009.09.12. 16:21
  Valami ilyesmi:
  http://assets.nydailynews.com/img/2009/09/12/alg_castor_semenya_runs.jpg”
 • 25. KovácsPistike 2009. szeptember 12. 16:21
  „25. hozzászólás Pinaman 2009.09.12. 16:18
  Képzeld el mi jönne ki a nickedből? :-)”
 • 24. Pinaman 2009. szeptember 12. 16:18
  „Kovacs=Pistike”
 • 23. KovácsPistike 2009. szeptember 12. 15:52
  „Az "orbánfóbiás" jobbikosoknak:

  Gyurcsány=Bajnai=Fico=Slota
  mszp=szdsz=mdf=jobbik”
 • 22. achilleus 2009. szeptember 12. 15:21
  „21. hozzászólás keiner 2009.09.12. 13:02
  Te, aki olyan érzékeny vagy a kirekesztésre, hogyan értelmezed, ha egy törvény preambuluma így szól:
  ,,A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa abból a tényből kiindulva, hogy a szlovák nyelv a szlovák nemzet egyediségét kifejező legfontosabb ismertetőjegy, kulturális örökségének legbecsesebb értéke, és a Szlovák Köztársaság szuverenitásának kifejezője, valamint állampolgárainak olyan általános érintkezési eszköze, amely szavatolja szabadságukat, egyenlő jogaikat és egyenlő méltóságukat a Szlovák Köztársaság területén, a következő törvényt alkotta"
  Van aki így: http://www.huncor.com/nyelvtorveny/nyelvtorvenyhtml.htm”
 • 21. flexsnake 2009. szeptember 12. 14:36
  „moderálva sértő”
 • 20. keiner 2009. szeptember 12. 13:02
  „18. hozzászólás Sziszifusz 2009.09.12. 09:19, a terület el van veszve, ez van, ezt kell szeretni. EUban nem lesz senki, aki hélyesel olyan gondolokat.
  Németország is elvesztette területet és ez jó, ahogy van. Peddig nálunk 230 ember él km?ren, nálatok 108. Csak elfértek már?!”
 • 19. achilleus 2009. szeptember 12. 12:37
  „17. hozzászólás Léni 2009.09.12. 09:16
  A Mária Valéria hidat Orbán Viktor és Mikolas Dzurinda avatta 2001-ben.
  Olvassa már el az alábbi linket legyen olyan kedves, és akkor lesz valami fogalma arról, hogy milyen volt a magyar-szlovák viszony. És mi változott? Konzervatív-demokratikus pártok helyett szocialista kormányok jöttek.
  http://index.hu/belfold/ovi1011/
  Egy kis idézet: "Az újjáépített Mária Valéria híd a Szlovák Köztársaság és a Magyar Köztársaság, illetve a szlovák és a magyar polgárok közötti új kapcsolat jelképe, amely az elkövetkezendő években valóságosan és képletesen is összekapcsolja a két nemzetet - erről Mikulas Dzurinda szlovák miniszterelnök beszélt."
  Ajánlom a Keiner-nek is, talán megérti, hogy a tények például 14. hozzászólás KovácsPistike 2009.09.12. 08:29 velős és valós igazságát támasztják alá.”
 • 18. KovácsPistike 2009. szeptember 12. 10:13
  „17. hozzászólás Léni 2009.09.12. 09:16
  Gondolod hogy Gyurcsány és Bajnai helyett Orbán és Sólyom vezette a kormányt és ők vitték csődbe az országot?
  Sajnos a magyar választókat és a magyar kormányt Gyurcsány, Bajnai és társai nem demokrataként képviselték. Hazugságaik ide vezettek.
  Szerintem a mottóm helytálló: mszp=szdsz=jobbik
  Gyurcsány=Bajnai=Fico=Slota”
 • 17. Sziszifusz 2009. szeptember 12. 09:19
  „15. keiner!
  A környékező országok magyargyűlölete a trianoni országcsonkítás eredményeként hozzájuk került magyarság fennmaradása miatt, és az elcsatolt területeken, a diktátumban is előírt autonómia betartatlansága miatt van konfliktus! Ezt Romániában áttelepíttésekkel, Szerbiában érezhető, de a szlovákot meg sem közelítő, Ukrajnában most már erősödő, és Horvátországban, Szlovéniába alig tapasztalható magyarellenességben nyilvánul meg! Minden jelzett ország úgy érzi, hogy kötelessége területi integritásának megőrzése érdekében felszámolni az anyanemzethez kötődő magyarságot! Tudják, hogy az ingatag lábakon álló (és egyáltalán nem jogszerű) trianoni diktátum fenntartása csak a korábbi Szovjetúnió erőpolitikájának köszönhető, és a későbbi EU szabályozás figyelmenkívül hagyásával tartható.”
 • 16. Léni 2009. szeptember 12. 09:16
  „l4. Kovácspistike! Szerintem is a böszme vezetőkkel van baj! Név szerint Orbán Viktorral és Sólyom Lászlóval!
  Megdolgoztak Ők azért, hogy ne legyenek szíivesen látott vendégek a szomszédos
  országokban. Nekik csak a saját fontosságuk bizonyítása a lényeg ! Ezzel a mentalítással
  csak a kint élő magyaroknak okoznak nem kis problémát! M.O. mit szólna, ha valamelyik
  nálunk élő kisebbséget képviselve idejárnának más országokból uszigatni?
  szerintem a mi szemünket is csípné a dolog! Jóviszonyban kell lenni a környező országokkal
  azért, hogy a magyarjainknak is jobb legyen a szülőföldjükön!”
 • 15. flexsnake 2009. szeptember 12. 09:12
  „13. persze meg alagutakon megyünk át sőt még szájról is leolvassák hogy magyarul beszélsz, kivonszolnak és főbe lőnek...
  <moderálva>”
 • 14. keiner 2009. szeptember 12. 08:43
  „13. hozzászólás Sziszifusz, mondtjuk úgy, ez kicsit szerencsétlen volt, hogy pont azzon az évfordulón akárt menni.
  A többi kisebbség akkor miért fogadta el? Hm.
  Ugyan azt mondanak más körüllévö országbol is, peddig nem állapítottam meg. Voltam példaul többször Szabadkán és ott magyarúl beszélek, mert a szérb nyelvet rosszabban tudok. Egyszer sem volt problémám emiatt. Volt aki nem tudta, de ezt elfogatam, nem mindenki magyar ott.”
 • 13. KovácsPistike 2009. szeptember 12. 08:29
  „Nem a magyarokkal, vagy a szlovákokkal van a baj, hanem böszme vezetőikkel:
  Gyurcsány=Bajnai=Fico=Slota”
 • 12. Sziszifusz 2009. szeptember 12. 08:22
  „keiner!
  Szlovákiában ez egy kicsit másként fest! Ha bemégy egy magyarlakta településen egy boltba, és magyarul kérsz valamit, az eladó vagy nem mer megszólalni magyarul, vagy int, hogy húzódjatok hátra, ahol nem hallják, mert kirúgják a magyar beszédért! Ilyen nálatok tudom, hogy nincs, de szlotákiában ez régóta bevett szokás! A magyarellenességet (a tolvaj sértődik meg) még fokozta az 1968-as orosz-magyar Cehszlovák forradalom leverése is, aminek 41. évfordulója pont akkor volt, amikor Sólyom odatolta a képét Szent Isván szobrott avatni! Érdekes módon Sólyom 2008-ban még tudta mikor van az évforduló, de idén már elfelejtette, és rúgott egyet a szlovákokba a nyelvtörvény, vagy csak egy ENSZ-NATO rendcsinálásra ürügyet szolgáltatandóan!
  Ők nem az akarják, hogy az ottani magyarok tanúljanak meg szlovákul tökéletesen, hanem azt, hogy egyáltalán ne beszéljen magyarul!”
 • 11. aranka2 2009. szeptember 12. 08:08
  „Szlovákia, és minden más ország azoké, akik ott élnek! Nyelv, nemzetiség, vallás tökéletesen mellékes dolgok. Lehet szeretni nemzetiség alapján, de nem szabad gyűlölni.”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán: Elég a megszorításból!

„Felszólítjuk a kormányt, hogy azonnal vonja vissza ezt a költségvetést!" - mondta Orbán Viktor a Fidesz évadnyitó gyűlésén. Tovább olvasom