Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Balesetre, tragédiára szakosodott ügyvédek

Folytatás az 1. oldalról.

Mivel Magyarországon ez a terület még nem túlságosan ismert, sokszor a biztosítási szakjogászok kerestetik meg a közúti baleset sérültjét – vagy az áldozat családját –, akár a történtekrQl megjelent újságcikk alapján.

Még nem küldték el

– Az embernek ilyenkor annyi a baja, hogy a kártérítésre gondol utoljára, pedig minden közúti baleset esetén érvényesíthetQ kárigény az okozó kötelezQ felelQsségbiztosítása terhére. Ez vonatkozik például egy autó utasaira akkor is, ha az ominózus jármq vezetQje okozta a balesetet.

Átvállalt felelQsség

Sokan nem tudják: ha nincs meg a „vétkes jármq”, például mert cserbenhagyásos gázolás történt, a Magyar Biztosítók Szövetsége átvállalja a felelQsséget. A szakember szerint a hasonló esetek még messze nem kerültek be annyira a köztudatba, mint mondjuk a nagy sajtónyilvánosságot kapott mqhibaperek. Mint ahogy azt is kevesen tudják, hogy ha például egy járókelQ elcsúszik a jeges, felsózatlan járdán, kárigénnyel élhet a hozzá tartozó ház tulajdonosával szemben, amit annak lakásbiztosítása fedez. A biztosítók persze nem könnyen válnak meg a pénzüktQl, s bár eleve csak akkor fizetnek, ha minden kétséget kizáróan bebizonyosodik, ki okozta a balesetet, még így is egy-másfél évbe telik, mire az áldozat vagy családja pénzt lát a megegyezésbQl, de van olyan ügy, amely már három éve húzódik.

Kártérítés és járadék

Hogy kit mekkora kár ér egy baleset során, nem könnyq megállapítani, s persze az emberéletet és az egészséget nem lehet sem pótolni, sem pénzzel megváltani. Rengeteg szempontot mérlegelnek ilyenkor: számít, mekkora jövedelemtQl esik el az ügyfél vagy a családja, milyen gyógykezelésre, pluszkiadásokra szorul a sérülése miatt, milyen anyagi, családi körülmények között élt, milyen tervei voltak a jövQre nézve.
Egy szintén név nélkül nyilatkozó ügyvédtQl megtudtuk, hogy maradandó sérülés vagy haláleset után jellemzQen 5–40 millió forintot ítél meg a bíróság – az sem mindegy, hogy melyik, a fQvárosi bíróságok ugyanis hajlamosak nagyobb összeget megítélni, mint vidéken –, míg egy elhúzódó gyógykezelésre 100–200 ezer forintot fizethetnek. ElQfordul, hogy a biztosító járadékot fizet a baleset miatt lerokkant áldozatnak, ennek összege általában 10–50 ezer forint, de az egyéni körülményektQl függQen nagy különbségek lehetnek az egyes esetek között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán szerint pénzbehajtás zajlik Magyarországon

Magyarországon ma egyetlen reform sem zajlik, csak pénzbehajtás van - mondta Orbán Viktor a Fidesz Jövőnk című konferencia sorozatának februári témáját lezáró rendezvényén, A Fidesz elnöke hangsúlyozta: a kormány által reformnak nevezett változtatások valójában nem vezetnek el egy jobb minőségű élethez. Tovább olvasom