Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Balikó Tamás lezárta magában a Nemzeti-pályázat ügyét

"A Nemzeti Színház vezérigazgatói posztjára kiírt pályázat elbírálásának körülményei nem voltak teljesen tiszták, de lezártam magamban a kérdést" - mondta el Balikó Tamás. A Pécsi Nemzeti Színház igazgatója is indult a pályázaton, amelyet Alföldi Róbert nyert meg.
Csütörtökön jelentette be az oktatási és kulturális miniszter, hogy Alföldi Róbertet bízza meg 2008. július 1-jétől a Nemzeti Színház Zrt. vezetésével. Hiller István elmondta: a vezérigazgatói posztra kiírt pályázatok kapcsán a bíráló bizottság javaslatát elfogadva, de saját döntést hozott, amikor Alföldi Róbertet nevezte ki a Nemzeti élére.

A Nemzeti Színház igazgatói pályázatára négy érvényes pályamunka érkezett. A Bárka Színház igazgatója, Alföldi Róbert mellett, Balikó Tamás, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója, Hudi László rendező, az Alternatív Színházak Szövetségének elnöke és Szűcs Miklós, a Budapesti Kamaraszínház igazgatója is pályázott a Nemzeti Színház vezérigazgatói posztjára.

A bírálóbizottság munkáját nehezítette, hogy két pályázó anyagát a testület hiányosan kapta meg. Balikó Tamás pályázatából hét oldal hiányzott. A bírálóbizottság hétfőn megismételte december 13-i ülését, hogy a kiegészített pályázatok ismeretében hozza meg döntését.

A minisztérium hibát követett el, amikor hiányosan küldte ki az anyagot, mondta el Schneider Márta szakállamtitkár, a bírálóbizottság elnöke. A testület rövid időn belül megkapta a hiányzó oldalakat, és mint ismeretes fenntartotta korábbi javaslatát, miszerint Alföldi Róbertet ajánlja a vezérigazgatói posztra.

Vajda Márta a Magyar Színházi Társaság ügyvezető titkára a Független Hírügynökségnek elmondta: kellemetlen ügynek tartják, ami a pályázatokkal történt, de véleményük szerint ez nem befolyásolta a bírálóbizottságot a döntésében.

Balikó Tamás kérdésünkre válaszolva elmondta: egy pályázatból bármit is kivenni, nem helyes, még akkor sem, ha az nem befolyásolja a végeredményt. A pécsi színidirektor hangsúlyozta: az már a pályázat kiírójának a dolga, hogy melyik munkát nyilvánítja nyertesnek. Ez nem küzdősport, hanem műkorcsolya, ahol pontoznak, fogalmazott Balikó Tamás. Egyébként remek pályázat Alföldié, de egyféle színházat képzel el, folytatta a színházigazgató. Balikó véleménye szerint a Nemzeti Színháznak sokfelé kell nyitnia, az ő pályázatában megfogalmazott koncepció erre irányult.

Lezárta magában a kérdést, és nem tervez semmilyen lépést az ügyben, hangsúlyozta kérdésünkre válaszolva az igazgató. Az már egyébként is felér egy nyertes pályázattal, hogy a Nemzeti Színház társulata mellette tette le a voksát, tette hozzá Balikó Tamás.

Olvasóink írták

  • 1. borsodi 2007. december 21. 16:39
    „-Kiegészítésként!---Balikó (pechére?),nem tündökőlhetett a, "Heti-hetes" c. "produkcióban" a nemzet csahogánya-ként..!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A karitatív szervezetek elkezdték beváltani az aprópénzeket

Megindult a verseny a kivonás előtt álló egy- és kétforintos érmékért, és egyre több a jótékony célú… Tovább olvasom