Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Balkezesek előnyben

Francia tudósok szerint a balkezeseknek a test test elleni küzdelemben nagyobb a győzelmi esélyük.

A suták nagyobb győzelmi esélyét állapították meg a primitív körülmények között élő indián törzseknél.

A jobb kéz nem tudja, hogy mit csinál a bal. Az általánosan ismert mondás hátterében egyetlen bizonyosság: nyilvánvaló, hogy jobbkezesek ítéletéről van szó, hiszen a világot ők uralják. A népesség több, mint 90 százalékánál a jobb testfél "csinálja" a kéz dolgait. Aki mégis a balkezesek táborába tartozik, arról azt híresztelik: ügyetlen, suta, amint az így jellemezhető jobbkezesekre is sokszor mondják: kétbalkezesek.

Ám a minősítés mélyen igazságtalan! Neves történelmi személyiségek, művészek egész sora bizonyítja, hogy a balkezesség önmagában csak néhány fizikai művelet során jelent hátrányt. Francia antropológusok viszont most a suták előnyeiről közölnek érdekes adatokat. Kiemelik, hogy a test test elleni küzdelemben nagyobb a győzelmi esélyük, mint a jobbkezeseknek, s ez olykor a túlélést is  jelenti. Vizsgálataikat nyolc különböző, primitív körülmények között élő néptörzs tagjai körében végezték.

Először is azt állapíthatták meg - döbbenten - hogy a halálos végű összetűzésekben a győzők száma arányos a törzs balkezeseinek  számával. Ez a szám Venezuelában vizsgált indián törzsnél volt a  legmagasabb. De sehol sem azt jelzi, hogy a balkezesek vérengzősebbek, inkább a természetes kiválasztódásban való sikeres  helytállásukat példázza - teszik hozzá - talán némileg vitatható -  állításukat a tudósok. "Biológiai adottságukban a balkezesek  fejlődéstörténeti sikere rejlik. Az, hogy a küzdelem során a harcba  vetett balkézzel lepték meg ellenfelüket" - írják a Nature című  tudományos magazinban.

További következtetésük már nem a dzsungelharcosokra vonatkozik:  a technikás balkezes vívók, teniszezők és ökölvívók nagyon gyakran  kerülnek a sportvilág trónjára. Erre egyébként magyar példa is bőven  akad: például friss, kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrözőnk, Nagy  Timea is balkézben tartja fegyverét, Papp Laci félelmetes öklei közül a bal volt az erősebb, a legendás Aranycsapat kapitányáról, Puskás Ferencről pedig tréfásan azt mondják: a jobblábát csak támaszkodásra használta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tervezett útépítések Győrben

Tovább olvasom