Délmagyar logó

2019. 03. 18. hétfő - Sándor, Ede 9°C | 17°C Még több cikk.

Ballagása előtt két órával halt meg Szabina

Szany - Ballagása előtt néhány órával, édesanyja kezei között halt meg a csornai Kossuth-szakiskola egyik végzős diákja. Nyári Szabina halála okaként vírust nevezett meg a boncolás.
Virágok, csokrok árválkodnak Szanyban a Nyári család otthonában. A középső gyermeknek szánt ajándékok a rokonoktól. A családtagok pénteken azonban temetésre gyűlnek össze újra. Szabina ugyanis ballagása előtt két órával váratlanul összeesett és meghalt. Életvidám, kedves lány volt, tele tervekkel. Dolgozni, esti iskolában tanulni, érettségizni szeretett volna. Szülei, testvérei nem tudják feldolgozni a tragédiát. Utolsó pillanataiban édesanyja ölelte át.

Nyári Szabina izgatottan készült szakiskolai ballagására. A csornai Kossuth-iskola végzőse volt ruházati eladó szakon. Társai azonban hiába várták, igazgatójuk azt a szomorú hírt közölte velük: a fiatal lány házuk udvarán összeesett és azonnal meghalt. A kiérkező mentők sem tudták őt visszahozni. Nyári Zoltánné felidézte a Kisalföldnek a szörnyű perceket.

– Édesapjával az udvaron rendezkedtek – idézte fel a szörnyű perceket Nyári Zoltánné. – Egyszer csak összeesett, a teste remegett egy kicsit, és vége volt. Hívtuk a mentőket, telefonon irányítottak közben, mit is kell tennem. Próbáltam újraéleszteni, de hiába. A kezeim között halt meg a lányom. A mentősök még egy órát küzdöttek, de én már láttam, hogy a kislányomat nem tudják visszahozni – zokogta érdeklődésünk nyomán az asszony. Azóta megtörtént a boncolás is: a halál okaként vírusfertőzést jelöltek meg. Nyáriék azóta is azt kérdezik: – Milyen vírus az, amelyik egy perc alatt elvette tőlünk?

A szülők nem tudják feldolgozni a felfoghatatlan tragédiát. Visszavárják Szabinát ma is. Az ajándékok a szobában állnak - Fotó: Kisalföld
A szülők nem tudják feldolgozni a felfoghatatlan tragédiát. Visszavárják Szabinát ma is. Az ajándékok a szobában állnak - Fotó: Kisalföld

A szülők a borzasztó nap óta emésztik magukat. Az édesanya napjában többször is felteszi magának a kérdést: nem ő hibázott-e, figyelt-e eléggé gyermekére? Ám a fiatal lánynál semmi látható előjele nem volt a tragédiának. Nem volt beteg, legalábbis nem panaszkodott.

Öt testvére sem tud napirendre térni a történtek felett. A legkisebbek, a négyéves ikerfiúk még csak annyit értenek, hogy szeretett nővérük az angyaloknál van.

– Nyugtatókon élünk, mert ép ésszel ezt nem lehetne kibírni – tette hozzá Mária, az édesanya.

– Igyekszünk tenni a dolgunkat, napközben elfoglaljuk magunkat. De az esték, amikor minden elcsendesedik, borzalmasak. Azt várom, hogy zörren az ajtó és Szabina beköszön. Ám reggel csak a fényképről mosolyog rám. Én gyertyát gyújtok és a szívem meghasad. Nagyon készült a ballagásra, a vizsgákra. Mindent maga intézett, maga vásárolt. Én sajnos nem tudtam segíteni, de ő dolgozott és előteremtette a pénzt. Meglepetésajándékot vettünk neki. És ha arra gondolok, hogy már soha nem tudom átadni, megbolondulok. Még igazából fel sem fogtuk, mi történt velünk. Tudjuk, nagy a baj, mégis várjuk vissza. Szabina örökké velünk lesz már.

Nyári Szabina tablóképe
Nyári Szabina tablóképe

A haláleset a Kossuth Lajos Szakiskola pedagógusait, diákjait is lesújtotta. A lány fényképe mellett gyertyát gyújtottak társai és csendesen emlékeznek. Kertész Károly, az intézmény igazgatója a Kisalföldnek azt mondta: utolsó emléke tanítványáról néhány órával Szabina halála előttről való.

– Délelőtt még az iskolában járt. A folyosón találkoztunk. Nem szóltunk egymáshoz, de összenéztünk és ő mosolygott. Az én emlékeimben ő ezzel a mosollyal marad meg. Mindannyian megdöbbentünk a szomorú hír hallatán. Szabina a 12. b osztály tanulója volt – fogalmazott az igazgató.

– Csendes, nyugodt, megfontolt diák. Tanárai, társai szerették, senkivel nem volt konfliktusa. Igazából nem volt kezdeményező tagja a közösségnek, de ha bármilyen feladatot elvállalt, azt lelkiismeretesen teljesítette. Nagyon hiányzik az osztályból.

Nyári Szabinát pénteken délután fél háromkor búcsúztatják a szanyi Dózsa utcai temetőben. Előtte két órakor szentmisén imádkoznak érte a templomban.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. dee 2009. május 11. 17:45
  „Őszinte részvétem a családnak , és kitartás.”
 • 26. sevenof9 2009. május 08. 03:54
  „mostansag sertesinfluenzatol rettegni meno. igaz,hogy mindez egyes gyogyszergyarak marketinggepezetenek eredmenye,de azert remegjetek,hatha eljo. en egyebkent panik-flunak hivom. tipiukus amerikai kepzodmeny,mostansag nem sok kell ahhoz,hogy egy tusszogo embert keszetullojenek egy 45-ossel,mert biztos ami fix..

  szoval divat lett ez a franya virus.

  eddig ket ember halt meg usaban a sertesinfluenzatol.
  15000 hal meg evente aidsben az usaban es 13000 betegszik meg tbc-tol. ez nincs a hirekben. ebben nincs biznic.
  az napi 40 halott es 30 beteg.”
 • 25. baja2005 2009. május 07. 20:28
  „Szomorú történet, s részvétem a családnak, sajnálom a kislányt, s szüleit..
  De egy kérdés: ez a DÉL-MAGYAR, csongrád megyei újság. Mi ez ha nem pánikkeltés. Legyen már elég, vannak hírek - jó hírek is - megyénkben is.”
 • 24. dblaci 2009. május 07. 18:56
  „Tragédia. A családnak jobbulást.”
 • 23. Rika09 2009. május 07. 16:00
  „Nyugodj békében kislány! A családnak őszinte részvétem.”
 • 22. emzsr 2009. május 07. 14:46
  „Ejjda, nincs gond.”
 • 21. ejjda 2009. május 07. 14:32
  „értem bocsi emzsr”
 • 20. ejjda 2009. május 07. 14:30
  „ez már nem derül ki:(”
 • 19. emzsr 2009. május 07. 14:30
  „jav.: jutott”
 • 18. emzsr 2009. május 07. 14:29
  „Ejjda, tudom, írtam, ahogy azt is, hogy ez a 9. hsz.-ről juott eszembe.”
 • 17. emzsr 2009. május 07. 14:28
  „Szabina családjának őszinte részvétem. Iszonyatos sokk lehetett átélni.”
 • 16. ejjda 2009. május 07. 14:24
  „emzsr
  ha ien lett vna akkor ezt megmondták vna:(nem felfedhetetlen virust irtak vna:(”
 • 15. emzsr 2009. május 07. 14:20
  „9. Palla:
  A tüdőembóliás esetekhez tipp:
  A magyar lakosság kb. 8 %-át érinti a genetikailag öröklődő trombózishajlam. Ez a hajlam fokozódik pl. hormon tartalmú gyógyszerek (fogamzásgátló!), dohányzás, illetve terhesség esetén.
  Ugyanakkor a fiatal lányok sokszor felelőtlenül szednek fogamzásgátlót, anélkül, hogy kivizsgáltatnák magukat, és nagyon sokan emellé még cigiznek is. Ezek után az a csoda, hogy csak ennyien halnak meg! Bár sokan egy trombózis, embólia után életben maradnak, csak épp lehet, hogy pl. lebénulnak, ha agyi embólia történt.
  Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy a Te ismerőseid ezért haltak meg, de statisztikailag nagyon sok nő van veszélyben ezek miatt az összefüggések miatt.
  Tudom, a cikkben nem ez szerepelt, csak Palla megjegyzéséről jutott ez eszembe. Hátha segítek valakinek, hogy életben maradjon...”
 • 14. ejjda 2009. május 07. 14:10
  „Előtted az örök fény, utánad a gyász a bánat
  Búsongó családodnak, barátaidnak, sűrű könnye árad
  Sírva siratunk amíg élünk
  Téged soha nem feledünk
  Hosszú éltetek után haláltok nem örök elmúlás
  Fájón őrizzük drága emlékedet
  Hittel hisszük lesz még feltámadás.
  "A mi Szabinánk nem halt meg
  Csak a szíve merült ki
  S ide vágyott megpihenni”
 • 13. ejjda 2009. május 07. 13:43
  „Igen szerették de ki mondta h nem?”
 • 12. _palla_ 2009. május 07. 13:38
  „Nornora: ne bántsd szegény Ejjdát, egy barát váratlan halálakor az ember szörnyű lelkiállapotba kerül, és a gyász egyik reakciója keresni, ki vagy mi lehetett a hibás...”
 • 11. Nornora 2009. május 07. 13:10
  „Részvétem a családnak.

  ejjda: Talán vállald a neved is az ilyenhez. A szülők biztosan szerették a gyereküket, és mindent megtettek érte, és neked semmi jogod ezt így kétségbe vonni.”
 • 10. Mathiasking 2009. május 07. 12:39
  „Részvétem a családnak.

  Laikusként csak annyi a kérdésem: kórbonctan mit fog megállapítani és ebből mit fognak nyilvánosságra hozni.”
 • 9. _palla_ 2009. május 07. 12:30
  „Őszinte részvétem a családnak, barátoknak.
  Az én (tágabb értelemben vett) ismeretségi körömben 2 fiatal lány is meghalt tüdőembóliában, mindenféle előjel nélkül, úgy, hogy a mentők sem tudtak mit tenni. Ha nem írják, hogy vírus, most is erre tippeltem volna.

  Egyetértek azokkal, akik szerint mindenkit érdekelne, mégis, milyen vírus volt ez, és hogyan fertőzhette meg a lányt... Jó lenne, ha a cikk írója ennek utánajárna.”
 • 8. ejjda 2009. május 07. 12:15
  „Sajnos fájjoan elment tölünk Szabina , akit nagyon szerettünk és tiszteltünk!Nehéz belegondolni h többet már nincs velünk nincs közöttünk:(iggen nagyon vidám volt mindig a vidámságot mutatta akár mi is zajlott benne akár ki is megbántotta!Igen kulcsszo az édesannya szájábol hangzott el "talán nem tödtem vele eleget"" hát igen talán jobban kellett vna tisztelni és szeretni
  !SZABINA ÖRÖKKÉ SZERETÜNK ÉS TISZTELÜNK ÉS NYOGUDJ BÉKÉBEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt a kómában fekvő győri ökölvívó

Helyi idő szerint csütörtök délelőtt meghalt az Ausztráliában kómában fekvő győri bokszoló, Nagy… Tovább olvasom