Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Bánffy György kapta a Magyar Szabadságért-díjat

Az idén Bánffy György részesült a Magyar Szabadságért-díjban, amelyet a Kossuth-díjas színművész szombaton vett át Gödöllőn. Az elismerést minden esztendőben a Magyar Szabadság Napja előtt adják át.
A díjat azok kaphatják, akik az elmúlt évtizedekben nagyban hozzájárultak Magyarország függetlenségéhez, önállóságához, a magyarság megmaradását szolgáló alkotások létrehozásához, tevékenységükkel a magyarság fennmaradását szolgálják - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben. Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a díj alapítója köszöntőjében elmondta, a mostani díjátadás igazán különleges, hiszen 1991-ben ezen a napon hagyta el Magyarországot az utolsó szovjet katona, és a díjazott számára is kiemelt ünnep, ugyanis Bánffy György június 19-én ünnepli 83. születésnapját.

A színművészt Koltay Gábor, a Magyar Szabadság Napja Alapítvány kuratóriumának tagja méltatta. Röviden felelevenítette jelentősebb film és színpadi szerepeit, valamint azt a munkát, amelyet a magyar nyelv ápolásáért, megőrzéséért végzett. "A hatvanöt év szolgálati idő alatt első volt mindig annak a tudatnak az erősítése, hogy itt a Kárpát-medencében csak akkor maradhatunk tovább életben, ha legfőbb identitástudatunkat erősítve, a magyar nyelvvel kötözzük magunkat a röghöz, mint Odüsszeusz az árbochoz" - idézték a szervezők Bánffy Györgynek az ünnepségen mondott szavait.

A színművész röviden szólt azokról az évekről is, amikor MDF-es politikusként tevékenykedett. Mint kiemelte, parlamenti munkáját szolgálatnak tekintette, és elsősorban édesapja iránti tiszteletből vállalta, aki Teleki Pál mellett tevékenykedett.

Olvasóink írták

 • 4. szilléri 2010. június 20. 17:03
  „Szatyi ! Te félrebeszélsz !

  Az a Gálvölgyi !
  Apátfalvi nem játszik!- már megint beszívott !”
 • 3. achilleus 2010. június 20. 12:48
  „1. hozzászólás szatyi 2010.06.19. 22:33
  Tényleg?:
  Bánffy György: Tiltott körmenetről, feketelistáról - ,,A kommunizmus rányomta a bélyegét az életére, malenkij robotra hurcolták, ´56 után hároméves szilenciumra ítélték... Hogyan vészelte át a megpróbáltatásokat? Sok millió magyarhoz hasonlóan, fogcsikorgatva, de mindig tudtam, hogy nem szabad feladni. A szüleink is kitartónak neveltek bennünket, aztán megszülettek a gyermekeim is, ami még nagyobb felelősséget rótt rám, hiszen el kellett tartanom a családot. (...) Egyszer például elmentem a nagyszombati körmenetre, majd pár nap múlva jött a telefon a helyi pártbizottságról, hogy keressem meg ezt és ezt az elvtársat. Be is mentem, s azt mondták, nagyon tisztelnek engem, de még egyszer ne csináljak ilyet. Mire én azt válaszoltam, hogy ha jövőre még itt leszek, akkor elmegyek megint, mert a hit az én életemnek fontos része. Ekkor tehát már elismerték a tehetségét. Pedig az indulás nem volt könnyű a pályán, még nevet is változtatott... Ennek is politikai okai voltak. Édesapám ugyanis Teleki Pál miniszterelnök mellett dolgozva országgyűlési képviselő volt, emiatt aztán népbíróság elé is állították a kommunisták, szerencsére
  aztán felmentették. De a szakszervezet ennek ellenére nem engedte, hogy Hunyadi-Buzás névvel álljak a színpadra, és mivel a családunk Bánffyhunyad környékéről való, így felvettem a Bánffy nevet. Ezzel is volt aztán bajom, a Nemzeti Színházból azért rúgtak ki rövid idő után a pályám elején, mert grófokkal, bárókkal nem akartak dolgozni. Csak nem Major Tamás mondta ezt? Bizony, ő volt. Próbáltam neki elmagyarázni, hogy ez csak felvett név, de nem érdekelte. Először tragédiaként fogtam fel a kirúgást, aztán egyéves bábszínészkedés után az Operettszínházhoz kerültem, és úgy tűnt, még sincs minden veszve. De jött ´56, a szilencium, majd 1960-ban Aczél György feketelistáján szereplő színészként vidékre száműztek (....). (http://www.nemzetiforum.hu/index.php?id=20071105banffy_gy_rgy__t)”
 • 2. apátfalvifaszagyerek 2010. június 20. 00:08
  „Sajnos náciölő ellenálló már kevés van, pedig ők is maximálisan megérdemelnék!”
 • 1. szatyi 2010. június 19. 22:33
  „Pedig -anno- nagy "szocialista színművész" volt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kisvárdai színházi fesztiválra látogatott Sólyom László

A marosvásárhelyi Yorick Stúdió előadását tekintette meg Sólyom László köztársasági elnök a Magyar… Tovább olvasom