Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Bánfi László készíti szakácskönyvünk borajánlatát

Nincs olyan szegedi vendéglátós, aki ne ismerné a szakma nagy doyenjének számító Bánfi Lászlót (képünkön), aki több patinás szálloda és étterem vezetése után idén, január óta a szegedi Kárász csárda üzletvezetője. Igényessége és maximalizmusa közismert, a nevéhez köthető vendéglátóhelyek mindig tudtak valami egyedit nyújtani. Karácsonyra megjelenő szakácskönyvünkben őt kértük fel, hogy az olvasóink által beküldött receptek mellé készítsen borajánlatot. Ugyanis a bor, főleg a magyar bor iránti rajongása is köztudott.
Fotó: Segesvári Csaba
A szegedi vendéglátós szakma egyik nagy doyenje Bánfi László: azon kevesek közé tartozik, aki elmondhatja, hogy ott volt a Tisza Szálló 1963-as megnyitásakor. Mindent tud, amit erről a szakmáról tudni kell. A pályát felszolgálóként kezdte, 1977-ben pedig már a patinás szálloda étteremfőnöke lett. Tíz évvel később a valamikori Égő Arany utódját, egy sörözőt vezetett, később a Royal Szálló üzletvezető-helyetteseként, majd a 90-es évek elején az újszegedi Garden étterem vezetőjeként dolgozott.

Kisebb kihagyások után következett a Debreceni étterem helyén nyíló Botond, amit kerek tíz évig irányított. És hogy egy étteremben mi minden árulkodik a vezető személyiségéről és szakértelméről? Sok apróságnak tűnő, de mégis fontos részlet. Ami megadhatja egy hely karakterét és hangulatát.

– Élőzenével és az asztalokon élő virággal, damaszt szalvétával és hétnyelvű étlappal kedveskedtünk a Botondban a vendégeknek. A teraszunk virágos dézsáiból szinte összefüggő muskátlifolyam szegélyezte a járdát. Akkoriban megkaptuk a Környezetgazdálkodási Kht.-tól a legvirágosabb cég elismerést – büszkélkedett Bánfi László, akit – pár évvel később – Puskás László, a valamikori Botond, és az idén januárban nyílt Kárász csárda tulajdonosa kérte fel, hogy álljon ismét munkába, és legyen a Klauzál téri csárda üzletvezetője. Bánfi László örömmel mondott igent, hiszen mindig izgatták az új kihívások. Hangsúlyozza, a munkáját nagyban segíti és megkönnyíti, hogy olyan kiváló szakemberek dolgoznak a csárdában, mint Grund Zoltán konyhafőnök és Boros Major István konyhafőnök-helyettes.

A borfelszolgálás etikettje

Ha valaki egy színvonalas étteremben meg szeretné kóstolni valamelyik pincészet vörösét vagy fehérét, a következő borfelszolgálási etikettre számíthat.
Miután a felszolgáló a vendégnek kivitte a megrendelt bort, jól olvashatóan megmutatja a címkéjét, hogy az megbizonyosodhasson róla: valóban ezt a bort kérte. A felbontásnak is vannak szabályai: miután körbevágta a tetejét és a dugóhúzót beletekerte – nem szabad teljesen átfúrni a dugót, nehogy morzsalék kerüljön az üvegbe –, egy kistányérra helyezi és odaadja a vendégnek, hogy az megszagolhassa. A dugóról ugyanis megállapítható, hogy dohos-e a bor. Ha minden rendben, akkor a felszolgáló a rendelőnek jobbról tölt néhány kortyot, az megkóstolja, és ha jónak találja, akkor a nők poharánál kezdve lehet a többieknek is tölteni. Legutoljára annak, aki a bort rendelte.

Elárulja, magával szemben is mindig magasra állította a mércét: tíz éven át csupán évente egy hétre ment szabira, nem maradt sem szabadnapon, sem hét végén otthon.
– Még ahhoz a régi vendéglátós generációhoz tartozom, amelyik komolyan veszi ezt a szakmát. Megkövetelem a munkatársaimtól például, hogy forrón tállalják fel az ételt, megfelelően díszítsék azt, és szakszerűen szolgálják fel a bort is – árulja el az üzletvezető, miközben az étlapot mutatja: Szegeden, úgy tudom, egyedüliként az ételek mellé megfelelő borokat is javaslunk. És külön kérés nélkül szájjeget is felszolgálunk. Vannak akik ezt minden esetben nem tartják lényegesnek, Bánfi László azonban fontos gesztusnak tartja. Mint hangsúlyozza, a vendégnek mindig meg kell adni a választás lehetőségét.

Örömmel mondja, hogy Magyarországon egyre nagyobb teret hódít a borfogyasztás, és szerencsére nem a mennyiség, hanem a minőség kerül előtérbe. Egyre többen tudják, hogy az ételekhez milyen bor dukál, és igénylik is a finom borokat. Ezt is figyelembe vettük, amikor úgy döntöttünk, hogy karácsonyra megjelenő szakácskönyvünkben az ételek receptje mellé borajánlat is kerül – Bánfi László ajánlásával, aki a rosé borok nagy kedvelője. Meggyőződése, hogy a magyar borok a világ bármelyik részén megállják a helyüket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy győzelem

Labdarúgás Bonyhád–Fészek Csempebolt Győr Kunsziget 0–4 (0–3)

NB… Tovább olvasom