Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 21°C | 32°C Még több cikk.

Barátság és gazdaság

Az amerikai nagykövet szeretné fejleszteni az USA-ról alkotott képünket, s szaktudást idehozni.

George Helbert Walker
George Helbert Walker a világ legnagyobb hatalommal bíró elnökének az unokatestvére. „Amikor megkérdezik, hogy hogyan kaptam meg a kinevezést, akkor azt szoktam válaszolni, hogy jól választottam meg az unokatestvéremet. Nincs szoros családi kötelék közöttünk, de biztosra veszem, hogy Közép-Európával kapcsolatban hídépítő szándékai vannak az elnöknek. Talán arra is lehet egyszer lehetőségem, hogy vendégül láthatom itt az elnököt magát. Jobb kapcsolataink is lehetnének ezekkel az országokkal, s fejleszthetnénk azokat.

Egyébként az elnök szereti a saját elképzeléseit követni, nincs szüksége kéretlen tanácsadókra. Azt hiszem, jobban fogja erősíteni a Közép-Európához fűződő szálakat, mint a megelőző ciklusban" – mondta el többek között a nagykövet a Kisalföldet is kiadó Lapcom érdekeltségébe tartozó angol nyelvű újságnak, a Budapest Sunnak. Robin Marshall főszerkesztő interjújából idézünk.

Az Amerikai Egyesült Államok nagykövete az interjúban kitért arra is, hogy Európával kapcsolatban vannak problémái az USA-nak, de ezek elsősorban Nyugat-Európát érintik. A lakosság nagy része a csapataik visszavonását szeretné, ezzel együtt semmilyen formáját nem lehet Amerika-ellenességnek tapasztalni. Sőt, épp az ellenkezője igaz, érdekük fűződik a kétoldalú kapcsolatok ápolásához. A helyzet problematikusabb Franciaországgal, Németországgal, Belgiummal és Hollandiával, mint Közép-Európával kapcsolatban.

Nyilván mindennek az alapja a gazdaság, de számos közérzetjavító intézkedés is segíthetné az országok közötti még erősebb kötődést. A nagykövet szerint is így van ez, de például az olyan sokat emlegetett vízumkényszer eltörlése még nem időszerű. „Tudjuk, hogy ez nem kedvezően befolyásolja az országunk imázsát, de most több ember kap vízumot. A legtöbb kérvényező megkaphatja, ez a hozzánk folyamodók 75 százaléka. (A tanulni vágyóknál ez az arány 90 százalék!)
Talán jövőre még kedvező fejleményekről is beszámolhatok. Azt is hozzá kell azonban tenni, hogy ez az USA-kongresszuson, s nem az elnökön, vagy a külügyminisztériumon múlik."

A nagykövet úr két területen szeretné fejleszteni az USA-ról alkotott pozitív képünket: szaktudást idehozva, s megosztva azt velünk. Különösen az egészségügy területén, akárcsak az elődje, Nancy Goodman Brinker. „Megteszünk minden tőlünk telhetőt az egészségügyben, egyrészt jó szakemberek hozatalával. Elődöm az emlőrák ellen küzdött –, amelyben egyébként ő maga és fiatalon elhunyt nővére is szenvedett –, s ennek eredményeként ma 20%-kal több nő esik át megelőzést célzó mammográfos vizsgálaton. Mi most a férfiak érdekében szervezünk egy egészséghetet júniusban és prosztatarákszűrést végzünk, valamint a legjobb orvosokat kérjük fel előadásokra."

A nagykövet a gazdasági kapcsolatok további élénkítésén is dolgozik, munkájának eredményére azonban nyilvánvalóan várni kell, hiszen alig foglalta még el a helyét. De bízik abban, hogy mindkét ország hasznára lehet ezen a területen is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eva-bejelentkezés: ma még lehet

Ma van az utolsó nap az eva-adókörbe való bejelentkezésre, aki elfelejtette volna, ma még… Tovább olvasom