Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Barkácsolj velünk!

Barkácsolj velünk vidám kulacsot, bogaras hűtőmágnest, tolltartót, papírlepkét és színes konyharuhát!

(A barkácsoláshoz szükséges kellékeket, alapanyagokat a hobbiboltokban és papírboltokban vásárolhatod meg.)

HŰTŐMÁGNES-BOGARAK

Hozzávalók: színes dekorgumi lapok, felragasztható szemek, univerzális ragasztó, mágnes, olló 

Elkészítés: Először tervezd meg a bogarakat papíron: rajzold le őket, majd vágd ki az egyes darabokat és illeszd össze őket! Külön vágd ki a bogarak testét és szárnyait. Próbálkozz, kísérletezz bátran, amíg meg nem találod a leginkább tetsző kombinációt! Ha készen vagy, a papírsablonokat helyezd a megfelelő színű dekorgumi lapokra, majd puha ceruzával rajzold körbe őket. Vágd ki a bogarak darabjait, majd a ragasztóval illeszd össze őket! Ragaszd fel a szemeket is, végül a bogár hátoldalára egy csepp ragasztóval erősítsd fel a mágnest! Ha megszáradt, máris használhatod: például üzenetet hagyhatsz vele a hűtőszekrényen!
Tipp: vékony drótból és egy-egy darab kerek gyöngyből csápot is készíthetsz a bogaradnak.   

VIDÁM KULACS

Hozzávalók: fél literes ásványvizes vagy üdítős üveg, színes dekorgumi lapok, színes zsinór, esetleg néhány színes fagyöngy, olló, ragasztó

Elkészítés: Ezt a kulacsot biztosan nem kevered össze senki máséval! Válaszd ki, milyen színű legyen az alap, majd a dekorgumiból vágj ki egy akkor darabot, amely körbeér az üvegen. (Ezt legegyszerűbben úgy mérheted le, hogy a lapon végiggörgeted az üveget.) Ceruzával jelöld ki a lyukak helyét a lapon, egymással szemben, majd az olló hegyével lyukaszd  ki. Ragasztózd be majd helyezd rá a gumilapot az üvegre és ragaszd össze a két összeérő oldalát. A többi színes dekorgumiból vágj ki tetszőleges mintákat és azokat is ragaszd a kulacsra. Végül a színes zsinórból, amelyre 1-2 gyöngyöt fűzöl, készítsd el a kulacs fülét!

TOLLTARTÓ PUFFADÓS MINTÁVAL 

Hozzávalók: kész tolltartó natúr vászonból (otthon is könnyen megvarrható), hőre puffadó textilfesték-toll

Elkészítés: Egyedi mintázatú, különleges tolltartót készíthetsz ezzel a technikával. Találd ki, mit akarsz felírni a tolltartóra; ez lehet a saját neved, de akár valamilyen egyszerű rajz is. Ceruzával rajzold fel halványan a tolltartóra a szöveget vagy a rajzot. A puffadó festékkel úgy tudsz írni, mint egy vastag filctollal, csak közben egy kicsit folyamatosan nyomni kell a tubust. Érdemes előtte gyakorolni! Ha a minta megszáradt, át kell vasalni, hogy tartós legyen - ezzel ne kísérletezz, hagyd anyura!
Tipp: a mintát tovább színesítheted, ha például színes gombokat varrsz vagy ragasztasz a tolltartóra.

KONYHARUHA PECSÉTELÉSSEL

Hozzávalók: egyszínű pamut konyharuha, kisebb, kemény alma vagy körte, színes textilfesték, ecset 

Elkészítés: Feszítsd ki a konyharuhát egy rajztáblára vagy más olyan felületre, amelyik nem ázik át. Vágd félbe az almát vagy körtét, hogy szép, sima felületet kapj, majd ecsettel kenj rá vékony rétegben festéket. Nyomd egy határozott mozdulattal a konyharuhára! Vékony ecsettel kiegészíheted a mintát: rajzolj hozzá magokat, szárat, levelet! Ha nem vagy biztos magadban , érdemes először egy darab felesleges textildarabon kipróbálni a pecsételést, hogy "élesben" biztosan sikerüljön. Ha a festék teljesen megszáradt, a hátoldaláról alaposan át kell vasalni - ezt bízd a felnőttekre -, hogy a mint a mosásban is tartós maradjon. A kész darab szép ajándék lehet anyunak.

PAPÍRLEPKE

Hozzávalók: mindkét oldalukon színes papírok, hurkapálca, vékony drót, univerzális ragasztó   

Elkészítés: rajzold fel a lepke szárnyait a színes papírokra, úgy, hogy a legalsó színű legyen a legnagyobb, a felette lévők pedig mindig egy mérettel kisebbek! Vágd ki és hajtsd félbe őket! A középhajtásokra tegyél egy vékony csík ragasztót, majd erősítsd egymásra a színes szárnyakat; a legfelső réteget díszítsd kedved szerint, például kivágott, színes pöttyökkel vagy más mintákkal. 

Készítsd el a lepke testét: vágj ki egy kb. 1 centi széles csíkot valamelyik színes papírból, majd kend be vékonyan ragasztóval. Az egyik kezedben a hurkapálcát, a másikban a papírcsíkot fogva lassan tekerd fel a csíkot szorosan a pálcára, úgy, hogy a ragasztós fele essen a pálca felé. Ha elfogy a papír, alaposan nyomd a pálcához a végét, hogy megragadjon, majd kezdd el egy másik csíkkal. Ha készen vagy, a drótból tekerj csápot a lepkének, és ragaszd a testet a szárnyakra! 
Tipp: Ha nem vágod le a lepke testét, hanem meghagyod az egész pálcát, beletűzheted például egy virágcserépbe, vagy hozzáfoghatod akár virágcsokorhoz is. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyors Solberg

Autósport

Az összetettben második norvég Petter Solberg teljesítette a… Tovább olvasom