Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Bárki újrarajzolhatja a választókerületek határait

Bárki újrarajzolhatja a választókerületek határait egy internetes oldalon, és megnézheti, hogy ennek fényében hogyan változik a választási eredmény. A rendszerrel még az is megnézhető, hogy milyen határokkal nyerhetne a jobb, és milyenekkel a bal oldal.
Az Alkotmánybíróság határozatban kötelezte az Országgyűlést, hogy 2007. június 30-áig arányosabb választókerületi rendszert alakítson ki, ám ez mindmáig nem készült el, tehát a Magyar Országgyűlés alkotmányos mulasztásban van. A Műegyetem és a Pannon Egyetem kutatói olyan számítógépes szimulációs rendszert fejlesztettek ki, amellyel újra lehet rajzolni az egyéni választókerületek határvonalait, és így kialakítható az Alkotmánybíróság által is előírt arányosabb választókerületi rendszer - mondta Mészáros József, a Barankovics József Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A program a http://eovk.mokk.bme.hu -n érhető el. A honlapon a rendszert bárki használhatja, csak regisztrálnia kell egy e-mailcím és egy jelszó megadásával. A program egyébként a 2006-os szavazóköri adatok alapján dolgozik és az alkotmánybírósági döntést is figyelmbe veszi - mondta Mészáros József.

A kuratóriumi elnök kifejtette: a felhasználók térképekkel találkoznak az oldalon. Kiválaszthatnak például egy megyét, és megadhatnak olyan paramétereket, hogy a legkisebb és a legnagyobb szavazókör között maximum mekkora legyen a különbség, hány választókerület legyen, vagy hogy a jobb vagy a bal oldal nyerje-e a választást. A kritériumok beírása után a rendszer elkészíti a térképet a választókerületek új határvonalaival. Az így elkészült térkép menthető és akár a többi felhasználóval is megosztható - tette hozzá.

A választókerületi beosztás jelentős mértékben befolyásolhatja a választások végeredményét. A választások ily módon való manipulálása gerrymandering néven vált ismertté. Nem létezik olyan választókerültei térkép, ami eredendően elfogulatlan lenne: bármely felosztásról kimutatható, hogy valamilyen mértékben kedvez valamelyik politikai csoportulásnak - hangsúlyozta Mészáros József. Hozzátette: a rendszer a politikai érdeklődésű embereknek készült, de reményeik szerint elősegítik ezzel azt, hogy nyílt és a közvélemény által ellenőrzött módon történjen a manipulációknak a vizsgálata - fogalmazott.

Olvasóink írták

  • 1. homer 2008. február 17. 14:04
    „Ezt élőben játszották le Szegeden 2006 őszén..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MDF: emlékezzenek közösen a pártok március 15-én

Az MDF fontosnak tartja, hogy a pártok még a március 9-i népszavazás előtt nyilatkoznának arról, hogy készek e a közös ünneplésre. Tovább olvasom