Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Bármennyi pénzt elkölthetünk a kertre

Aki építkezik, annak a kertre sokszor már nem telik, legfeljebb pár kiló fűmagra, néhány bokorra. Aztán lassan megtanulja: a költekezés és a munka folyamatos. Sokan már a ház tervezésekor kalkulálnak a kertépítéssel, s profikra bízzák a munkát.

Az óvatosság sem árt: egyre több a kókler a folyamatosan bovülo kertépítopiacon. Medencék és grillsütok A barkácsáruházak a nyáron több akcióval is készülnek a kertészkedni szerető vásárlók megnyerése érdekében. Ilyenkor, de már tavasszal is jelentősen nő az e cikkek iránti igény, ezért minden üzlet igyekszik bovíteni kertészeti centrumát és persze árú kínálatát.

Fontos a tanácsadás is

A legnagyobb részesedést felmutató Praktiker Építési és Barkácsáruk
Magyarország Kft. mintegy tízezerféle cikket kínál kertosztályain. Mint Szita Mária beszerzési igazgató lapunknak elmondta: az emberek ma már nemcsak a haszonkertekben, hanem a díszkertekben is egyre több idot töltenek, s egyre nagyobb az igény e cikkek iránt. A Praktiker igyekszik egy árucsoporton belül alacsony, közép-és magas árkategóriát is kínálni, s szállítóik részvételével rendszeresen szerveznek árubemutatókat, tanácsadási napokat.

Az OBI kertészete jelenleg több mint 12 ezer terméket kínál áruházaiban. A legkeresettebb árucikkek az öntözéstechnikai berendezések, a kerti bútorok és a grillsütok. Bognár Péter beszerzési vezetőtől megtudtuk, az utóbbi években jellentősen csökkentek a kertészeti cikkek árai, ami elsosorban az éleződo piaci versenynek tudható be. A legdrasztikusabb árcsökkenés a kerti gépeknél, a grilleknél és a kempingfelszereléseknél következett be. A beszerzési vezető hangsúlyozta, az OBI áruházak kiemelten foglalkoznak a szaktanácsadással, de a vásárlást igyekszenek megkönnyíteni például a házhoz szállítással és az árucsere-garanciával is.
A lánc Soroksári úti áruházának kertészete 2001-ben elnyerte a nemzetközi Mainau minőségi díjat. Mainau a svájci Roden-tó botanikus szigete, és a minőségi díjat csak a legszigorúbb elvárásoknak megfelelő kertészeteknek adják ki. Augusztusban nyílik Újpesten a legnagyobb Baumax áruház, ahol a kerti centrum háromezer négyzetméteres eladótérrel várja a kertészkedni vágyókat. Nyáron ötszáz négyzetméterrel bővül a budaörsi áruház kertészeti részlege is - tájékztatta lapunkat Csabai Rita marketingvezető. Elmondta, a barkácsáruházlánc több mint hétezer különbözo kertészeti és kertészkedéshez szükséges terméket forgalmaz. Ezen cikkek eladási aránya erős szezonalitást és folyamatosan emelkedő tendenciát. mutat.

A Baumax-nál a legkeresettebb termékek a kéziszerszámok, illetve a kerti elektronikus berendezések. A kánikulai napok természetesen kedveznek a medencék, a napernyők, a pavilonok eladásának, de a grillezés is egyre divatosabb szabadido-elfoglaltsággá válik Magyarországon is. A kertészeti cikkek árszínvonalára is a barkácspiac általános tendenciája jellemzo, az árak stagnálnak, illetve enyhén csökkennek - válaszolt kérdésünkre a marketingvezeto. A Baumaxnál nemcsak különbözo termékeket kínálnak a vásárlóknak, hanem szaktanácsokat is adnak. A cég például ötféle kertészeti tanácsadó füzetet is kiad. A kert tervezésével külön könyvecske foglalkozik, az áruházakban megvásárolható növényekről pedig leírást, öntözési, növényápolási tanácsokat kaphatnak a vásárlók...

Profi kertek, profi kertépítészek

Az utóbbi években folyamatosan bovül a kerti piac. Országos adat nincs arra nézve, hogy a lakosság mennyit költ ezen szenvedélyére, de az biztos, hogy például az öntözoberendezések, kerti tavak gépeinek forgalma évente 30-40 százalékkal bovül. Szép és fenntartható kertet építeni szakma. Profi kertépíto vállalkozások és a konjunktúrát kihasználó kóklerek egyaránt megtalálhatók a kínálatban. Südi Kristóf, az évek óta kerttervezéssel, kivitelezéssel és szaktanácsadással foglalkozó Dunapark Kft. vezetoje szerint az utóbbi években már nem csupán a vagyonos házépíto réteg engedheti meg magának profi kertészek szolgáltatását. Egyre több lakópark, egyre több önkormányzat fordít figyelmet a valóban professzionálisan megtervezett és kivitelezett kertekre, parkokra. Ahogy szegmentálódott az építoipar, ugyanaz következett be a kertépítok piacán is - vélekedik Südi, aki szerint ma óriási árkülönbségek vannak kertépítok és kertépítok között.

Ahogy óriási a különbség abban is, hogy egy számlát adó, garanciát vállaló, névvel bíró vállalkozással, vagy egy mobiltelefonon talán elérhető, de mindent feketén végzo brigáddal állunk szóba. Óriási a különbség az igényekben is: van, aki egy átlagos, tehát a faiskolákban kap ható egyszerű növényekkel, fákkal, vetett gyeppel, egyszeru térburkolattal beéri, mások viszont hónapok alatt kész parkot akarnak kertjükbe. Ezt meg is kell fizetni: míg a vetett gyep négyzetmétere 250 forint, addig a gyepszonyegé 1300-1400. Van, aki elonevelt, 8-10 méteres fákat telepíttet, amelyeknek darabja akár 250 300 ezer forintba is kerülhet. Van, aki beéri egy 10-15 négyzetméteres kerti tóval, van, aki csak erre több milliót költ.

Nem mind nyerő

Azért a kertészeti termékekkel, kertépítokkel vigyázni is kell. Egyrészt gyanút kelthet a túl olcsó munka, a túl olcsó eszköz. Nem szentírás, de sokszor igaz: az olcsó drágább lesz, mint egy jó minoségű középáras termék. Ugyanez érvényes a kertépítokre, akik között olyanokkal is találkozunk, akik gyorsan elterítik a földet, elvetik a magot, elültetik a fákat, bokrokat, majd távoznak. És néhány hét múlva derül ki, hogy csupán három centiméteres termotalajt terítettek szét, a fák alá nem ástak be trágyát, humuszt, a növényeket nem szakszerűen metszették meg, az öntözorendszert csak összegányolták. Érdemes vigyázni, mert sok százezer forintunk bánhatja, arról nem is beszélve, hogy a kipusztult kert látványa forintban fel nem mérheto kárt okoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képzések a tökéletes ügyfélkapcsolatért

Ügyfélszolgálati munkakörben több mint 110 ezren dolgoznak, ami az európai arányoknak csupán… Tovább olvasom