Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Baromfi Termék Tanács: irreális tojásakciók az üzletekben

Jóval a termelési önköltség alatt árusítja több kiskereskedelmi élelmiszerlánc is az étkezési tojásokat - hívja fel a figyelmet pénteki közleményében a Baromfi Termék Tanács (BTT).
A BTT szerint előfordul olyan akció is, amelyben 18,9 forintos darabonkénti árat állapítottak meg, ez 14,88 forintos áfa nélküli, nettó árnak felel meg. A termelői önköltség viszont darabonként 18 forint körül mozog a BTT szerint, ezért az élelmiszerláncok árleszorító eladásai súlyos károkat okoznak az egyébként is veszteséges legális tojáspiaci szereplőknek.

A tojástermelők átadási árai ma darabonként 13,0-13,5 forint, az ezeknek megfelelő bolti fogyasztói árak pedig 25-58 forint között mozognak. A BTT felhívja a figyelmet arra, hogy a tisztességes gazdálkodók az önköltség alatti átadási árak miatt darabonként átlagosan 5-6 forintot veszítettek az utóbbi időszakban, ezért többen felszámolták tojótyúkállományukat, így a hazai étkezési tojástermelés csökken.

A közleményben felhívják a figyelmet: a legális piaci szereplők esélyeit tovább rontja, hogy egyre-másra jelennek meg bizonytalan származású és "értelmezhetetlenül" alacsony árú étkezési tojások a hazai boltokban. Feltételezhető, hogy ezek jelentős része külföldről, fekete értékesítési csatornákon jut a magyar piacra.

Az illegális eladások - hangsúlyozza a BTT - jelentős árletörő hatást fejtenek ki, ezért komoly károkat okoznak az egyébként is veszteséges legális tojástermelőknek. A súlyossá vált piaci és jövedelmezőségi gondok miatt a terméktanács tárgyalásokat folytat a Vidékfejlesztési Minisztériummal.

Olvasóink írták

  • 2. mogyor 2013. június 29. 11:56
    „Tisztelt Termék Tanács!
    Én nem tudom hol láttak ennyiért tojást, lehet, hogy még a 2000-es években, vegyék a fáradtságot sétáljanak ki a piacra ott még a jérce tojás is 30 Ft-ba kerül, a nagyobbacskákról nem beszélve, és a termelő ugye számlát sem ad, ÁFÁ-t sem fizet. Javasolnám Önöknek a szemklinika látásjavító gyógykezelését, linkelni pedig nem kéne, mert a fidesz óta a tojás és zöldség árak az egekbe vannak, a minőségről meg ne is beszéljünk.”
  • 1. szatyi 2013. június 28. 11:37
    „Engem meg -mint fogyasztót- az érdekel, hogy minél olcsóbban kapjam meg a terméket!
    Julis néni tyúkjainak a fenekében nincs kódszám és dátumbélyegző; -lehet, hogy ezért tudja adni olcsón a tojást?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olcsóbbak lesznek az interneten vagy mobiltelefonnal vásárolt vonatjegyek

A vonaton utazók július elsejétől három százalékkal olcsóbban vásárolhatnak menetjegyet online,… Tovább olvasom