Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Barroso Budapesten: sikeres volt az EU bővítése

Sikeres folyamat volt az Európai Unió bővítése, a közösség megújult és erősebbé vált ezzel - mondta az Európai Bizottság elnöke hétfőn a Parlamentben.
Sikeres folyamat volt az Európai Unió bővítése, a közösség megújult és erősebbé vált ezzel - mondta az Európai Bizottság elnöke hétfőn a Parlamentben. Jose Manuel Barroso az Országgyűlés plenáris ülésén szólalt fel. Beszélt arról is, hogy nagyra értékeli az Európai Innovációs és Technológiai Intézet ügyében létrejött nemzeti konszenzust. Meglátása szerint egyfajta tisztelgésnek tekinthető a magyar tudomány előtt az, hogy az intézet központját Budapesten alakították ki. Az Európai Bizottság elnöke ugyancsak sikeresnek értékelte azt, hogy 2006 óta a fontosabb uniós konzultációs dokumentumokat a nemzeti parlamenteknek is megküldik véleményezésre. 2006 szeptember óta több mint 250 vélemény érkezett vissza egyes tagállamok parlamentjeitől - tette hozzá.

Az innováció sarkalatos fontosságú Európa jövője szempontjából, és ezért van komoly szerepe az Európai Innovációs és Technológiai Intézetnek, amelynek hétfőn tartották az alakuló ülését Budapesten. Jose Manuel Barroso felszólalásban elmondta, hogy szívügye volt az intézet létrehozása, amely egyfajta tisztelgésnek is tekinthető a magyar tudomány hagyományai előtt. Utóbbiak meglétét bizonyítja egyebek mellett az, hogy jó néhány magyar tudós is megtalálható a Nobel-díjasok között - tette hozzá.

Az Európai Bizottság elnökének megfogalmazása szerint permanens párbeszéd alakult ki a nemzeti parlamentek és az Unió között azzal, hogy bizonyos fontosabb dokumentumokat megküldi véleményezésre az EU a tagállamok törvényhozásának 2006 óta. A nemzeti parlamentek nagyobb beleszólást kapnak így az európai ügyekbe, valamint egy lépést tettek ezzel azért, hogy az Uniót közelebb hozzák az állampolgárokhoz. Ennek a párbeszédnek a jegyében 21 nemzeti parlamentet látogatott már meg, amelyek továbbra is fontos ellenőrzési jogkörrel bírnak majd azt európai tárgykörökben - tette hozzá Barroso.

Az Európai Bizottság elnöke történelmi sikernek nevezte az Európai Unió bővítését, amely a tagállamoknak megfogalmazása szerint békét, szabadságot és szolidaritást hoz. Az európai béke nem csak azt jelenti, hogy nincs háború, hanem azt is, hogy új politikai rend állt fel. A szabadság pedig nemcsak az egyén, hanem a politika szabadságáról is szól - magyarázta. A bővítés ugyanakkor kihívásokkal is jár: stabillá kell tenni az EU környezetét, például azzal, hogy partnerséget alakítanak ki az Unió és Kelet-Európa között. Ebben számítanak Magyarország segítségére - mondta.

Barroso szerint Európa nem lehet megosztott, nem állhat régi és új, szegény és gazdag tagországokból. A 2007-től 2013-ig tartó költségvetési időszak egyik fő célja, hogy jelentősen javítsák a közösségben élők szociális, infrastrukturális körülményeit, ugyanakkor eközben megfelelően ellenőrizni kell minden EU-s támogatási rendszert. Az elmaradott régiókat is mindig szem előtt kell tartani - tette hozzá.

A bizottsági elnök beszélt még arról: az orosz-grúz konfliktus konklúziók levonására kötelezi az EU-t, és Európának minden eddiginél nagyobb szüksége van a közös energiapolitikára, hogy csökkenjen a külső energiafüggőség, és nőjön az energiabiztonság. Új környezetvédelmi politikára is szükség van - ezt szolgálja a készülő energia- és klímapolitikai csomag, amelyet alapjaiban támogat Magyarország. A következő 3 hónap sarkalatos lesz a csomag szempontjából.

Jose Manuel Barroso beszédét magyar mondatokkal fejezte be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem oszlatta fel magát a parlament - Őszi kormánytervek

Elutasította a parlament az MDF javaslatát. A kormány heteken belül benyújtja az országgyűlésnek a… Tovább olvasom