Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Becsület napja: bekeményít a rendőrség

A német „bajtársak" kérésére a magyar nemzetiszocialisták márciusra halasztották az úgynevezett becsület napja alkalmából meghirdetett gyűlésüket. A rendőrség azon van, hogy megakadályozza a rendezvényt. A szervezők jogi kiskaput keresnek: kampányeseményként állítják be a demonstrációt.
Hungarista és neonáci szervezetek évek óta február közepén, a Hősök terén emlékeznek meg arról, hogy a második világháború idején német és magyar csapatok megpróbáltak kitörni a körbezárt budai Várból. A becsület napjának nevezett rendezvényt hatósági engedéllyel, gond nélkül megtarthatták – egészen mostanáig. Az egyik hungarista szervezet neve mellőzését kérő képviselője lapunknak elmondta, hogy a rendőrség világossá tette: „a szervezők akár a fejük tetejére is állhatnak, akkor sem rendezhetik meg a demonstrációt. Legalábbis a Hősök terén vagy más, frekventált helyen nem".

A hungarista irányzathoz tartozó, illetve azzal szimpatizáló szerveződések komolyan vették a figyelmeztetést, és úgy döntöttek, a budai hegyekben, elvonultan, viszonylag szűk körben tartanak megemlékezést - írja a Népszabadság.

Az NS Front nemzetiszocialista (náci) tömörülés viszont ragaszkodik a nyilvános rendezvényhez. Tavaly nyáron ez a társaság hirdetett felvonulást a főnáci Rudolf Hess halálának évfordulójára. Emberi jogi és a antifasiszta szervezetek mellett Sólyom László államfő és Bajnai Gordon kormányfő is felháborodását fejezte ki: a rendőrség akkor megakadályozta, hogy neonácik masírozzanak Magyarországon.

Az idei becsület napjának különlegessége, hogy az NS Front nem a megszokott időpontban készül demonstrálni – az eseményt elhalasztották március 6-ra, szombatra. A dátum kiválasztásában a magyar neonácik tekintettel voltak német elvbarátaik kérésére, akik február közepén Drezda bombázásának évfordulójára koncentrálnak, ezért nem tudtak volna eljönni Budapestre. Az NS Front közben a szervezés terheit átadta a Nemzeti Forradalmi Párt nevű, eddig ismeretlen képződménynek. Informátorunk szerint taktikai lépésről van szó, az említett pártot ugyanaz a kör hozta létre, amelyik az NS Frontot is alkotja. A nagy hirtelen gründolt új párt azt a célt szolgálja, hogy a becsület napját más elnevezéssel, kampányrendezvényként jelenthessék be, így a rendőrségnek ne legyen módja betiltani a gyűlést.

Olvasóink írták

50 hozzászólás
 • 50. flexsnake 2010. február 13. 10:17
  „,,Büdös náci vagy, sálálálálá, mert büüüüüüdös náci vagy, sá-lálálá" :D
  A nácik visszatakarodhatnak 45be. Ha nem tetszik, el kell innen menni.”
 • 49. abdul66 2010. február 10. 19:54
  „Besorozott őseink haltak ott hősi halált,nekik is jár a megemlékezés!”
 • 48. achilleus 2010. február 10. 17:10
  „46. hozzászólás achilleus 2010.02.10. 16:54
  Ahhoz, hogy a "nácikkal" lehessen riogatni, ugye, "nácik" is kellenek (...)
  ----- Így már érthető, hogy miért a Gyurcsány-féle fene nagy "tolerancia".”
 • 47. kisbuta 2010. február 10. 16:55
  „Mathiasking: elfelejted, hogy katonai unióban voltunk a VSZ -en belül. Ha tetszik ha nem, mennünk kellett. Más kérdés: bementek akkor lengyelek, bolgárok, ruszkik, A KÉRDÉS, MIÉRT CSAK A MAGYAROKAT GYŰLÖLIK A CSEHEK, SZLOVÁKOK?? Mert a többiek mind szlávok? A magyarok azért mentek be, hogyha kitör egy forradalom és a ruszki őket is lenyomja fegyverrel, mnt minket 56-ban, valaki vigyázzon a felvidéki magyarokra.”
 • 46. achilleus 2010. február 10. 16:54
  „Az előző lényege tehát
  Horn-kormány (MSZP-SZDSZ) 1997, 1998 (2 felvonulás, zavartalanul)
  Orbán kormány (FIDESZ-MDF-FKGP) (1999, 1 felvonulás, este szétverve, betiltva)
  --------szünet------------ 3 év
  Medgyessy-Gyurcsány kormányok (MSZP-SZDSZ):
  (2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, azaz 7 felvonulás, zavartalanul)
  Ki is a "náci" elvtársak???”
 • 45. achilleus 2010. február 10. 16:41
  „A Népszabadság pofátlanul csúsztat, amikor ezt írja: "A becsület napjának nevezett rendezvényt hatósági engedéllyel, gond nélkül megtarthatták - egészen mostanáig." - persze, ha az "évek óta", az 2003-ótát jelent, mert a helyzet ez: http://hu.wikipedia.org/wiki/Becs%C3%BClet_Napja
  "Az első megemlékezést, mely akkor még felvonulás volt a Clark Ádám térről a Budai Várba[1] a Györkös István vezette Magyar Nemzeti Arcvonal rendezte meg 1997. február 11-én. 1998-ban és 1999-ben a rendezvényt a Kapisztrán téren tartották, a várban, továbbra is a Magyar Nemzeti Arcvonal szervezésében, Györkös vezetésével. Az 1999-es megemlékezést követő, az angyalföldi Viking Klubban megrendezett koncertsorozat közben rohamrendőrök lepték el a szórakozóhelyet és igazoltatni kezdték az ott tartózkodókat. Ebből kis idő múlva nézeteltérés, majd verekedés alakult ki, aminek hatására a rendőrök ideiglenesen visszavonultak, míg további rohamrendőrök nem érkeztek a helyszínre. Megérkezésük után több személyt is őrizetbe vettek, valamint az időközben a helyszínt elhagyó bőrfejűeket is megpróbálták begyűjteni a környező utcákból. Végül gyorsított eljárásban még a hónap végén hat résztvevőt ítéltek nyolc hónap, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre[2], illetve a Viking Klub rendezvényének szervezőit is perbe fogták közösség elleni izgatás vádjával. Utóbbiakat Grespik László védte a bíróságon[3] Az incidenst követően az Orbán-kormány alatt nem volt több becsületnapi megemlékezés.

  A következő megemlékezést már az azóta betiltott és feloszlatott Vér és Becsület Kulturális Egyesület rendezte meg 2003. február 11-én, a Hősök Terén, az ismeretlen katona sírjánál. A becsület napját azóta változó számú résztvevővel, de minden évben megtartják, ugyanott, amihez 2005-től kezdve az 1945-ös budai kitörési kísérlet pontos útvonalán haladva és időben is azonosan indulva emléktúrát is szerveznek."”
 • 44. Pinaman 2010. február 10. 16:16
  „talan az Ausschwitzi taborban kene nekik egy kozost megemlkezest tartani a zsido altozatok hozzatartozoival karoltve, siva egymas nyakaba borulva.
  Nem birom a sotet embereket”
 • 43. Mathiasking 2010. február 10. 16:05
  „Azt hogyan éli meg a T. kormány, ha valaki Magyarországon megszeretne emlékezni az 1968.08.20-i csehszlovákiai bevonulás halálos áldozatairól? Letartóztatják? Felszabadítóként kellett bemenni a szuverén szomszéd állam területére. Nézőpont kérdése ugye?

  Próbálja már meg valaki arról megközelíteni ezt a megemlékezést, hogy magyar katonák haltak meg magyar földön idegen eszme oltárán!”
 • 42. Mathiasking 2010. február 10. 15:59
  „A főkapitány inkább azzal törődjön, hogy kedves kis fiacskája Szlovákiában jogsi nélkül vezette autóját és letartóztatták. A jogsiját Magyarországon vonták be. Na ez a probléma, hogy megpróbálta az ügyet eltussoltatni. Nem sikerült.”
 • 41. Hőbörödött 2010. február 10. 15:53
  „Irónikus, hogy azok akarnak megemlékezni, akik egykor élt elvtársai miatt kelett ezeknak a katonáknak ezt az öngyilkos lépést megtenniük.”
 • 40. Laurens 2010. február 10. 15:44
  „Szép kis megemlékezés lesz, látom magam előtt:

  Mindenki feketébe öltözve, csendben, egy szál gyertyát tartva, békésen beszélgetve egy forraltbor mellett.

  Ehelyett:

  Lesznek itt zászlók, jelképek mindenféle kopasz jólszituált, bakancsos, Bomber (macis) dzsekis, kiabálós manus...jó lesz...ott leszek :D

  Úgy utálom őket...Buta Kopaszok!”
 • 39. jq 2010. február 10. 15:40
  „Ezzel az erővel a munkaszolgálatosokról való megemlékezés is csúnya dolog. Őket ugyanúgy behívóval vitték el, nem önkéntesek voltak, a különbség annyi, hogy az egyiket fegyverrel, a másikat meg lapáttal a kezében dobták oda, akarata ellenére.”
 • 38. magyarock1 2010. február 10. 15:28
  „Ha az összes náció megemlékezhet halottairól, akkor a magyar is!”
 • 37. sved 2010. február 10. 15:18
  „Az senkinek nem jut eszebe, hogy ezek kötelezöen bevonultatott,sorozott MAGYAR katonak voltak? A hadkötelezettseg megszegeseert (vagyis ha valaki nem vonult be) halalbuntetes jart!! Gondolja valaki, hogy ezeket a szerencsetleneket erdekelte, hogy ki a kormanyfö meg a föparancsnok? Ezek nem nacik voltak, könyörgöm!
  Es meghaltak egy haboruban, amit ket agyament ideologia vivott.
  A normalis az lenne, ha hivatalosan megemlekeznenek a haboruban elhunyt magyar katonakrol. Nem a "nacikrol", nem a "hösi halottakrol" stb., hanem az emberekröl.
  Ha lenne hivatalos megemlekezes, nem lenne ertelme a csoportocskak felvonulasanak.Es ahogy valaki mar irta, ha a ruszkikrol szabad megemlekezni, akkor talan magyar katonakrol sem tilos.”
 • 36. flexsnake 2010. február 10. 15:11
  „35. hidd el, előbb tudták hogy mire készülnek, mintsem beadták volna az ilyen irányú kérvényüket.”
 • 35. Mike3 2010. február 10. 13:55
  „amatőrök! holocaust megemlékezésként kellett volna bejelenteni. a rendőrség még koszorút is küldött volna. biztosításra úgysem lenne kapacitásuk, mert minden sarkon, minden percben van ilyen.”
 • 34. kisbuta 2010. február 10. 13:02
  „Jesszus! Most akkor a figyusz meg a maszop egyesült? Hát a nemzetiek, meg a szocialisták! És akkor a rendőrség hogy fog bekeményíteni?”
 • 33. flexsnake 2010. február 10. 12:48
  „Mivel nem voltam magyar állampolgár nehéz lett volna bármilyen politikai dologban részt venni... :D”
 • 32. FLEXSNAKE 2010. február 10. 12:32
  „moderálva”
 • 31. Birodalmi 2010. február 10. 12:30
  „29, flexike, épp ezt mondtam ... nem is szavazhattam, mert a nyilasokat kivégezték, vagy átmentek a kommunista pártba! elhiszem, hogy véded őket <moderálva>”
50 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kimentette rokonát az égő lakásból egy férfi

Kimentette rokonát égő lakásából egy férfi Budapesten, a VI. kerületi Bajcsy-Zsilinszky úton szerda… Tovább olvasom