Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Békanász

A jó időben aktivizálódnak a téli álmot alvó állatok, találkozhatunk békákkal, kígyókkal.
Ahogy emelkedik a hőmérséklet, aktivizálódnak a téli álmot alvó állatok, ezért március második felében már találkozhatunk békákkal, gyíkokkal, kígyókkal. A békák több fajánál az ébredés után rövidesen megkezdődik a nászidőszak, ilyenkor a mindennél erősebb fajfenntartási ösztön parancsára elindulnak megszokott peterakó helyeikre.

Az egyik legkorábban „lakodalmat" tartó békánk a barna varangy. Ő szárazföldi faj és csak márciusban keresi fel kedvelt vizeit, utána ismét elvándorol, eközben sok közülük a közlekedés áldozata lesz, ha forgalmas úton kelnek át. A barna varangy ilyenkor sem hangoskodik, mint pl. a kecskebékák, csak este hallható halk „oá"-hoz hasonló hangjuk, ezért sokkal nehezebb ráakadni a petézőhelyre. Az ivararány 1:7, 1:8 a hímek javára, ezért először a párt kereső, izgatottan ugráló, úszkáló „gavallérokkal" találkozunk. A szerencsések, ha rátalálnak a sokkal termetesebb nőstényre, rákapaszkodnak a mellső lábaikkal erősen átkarolják. A pár a többi tolakodó hímet erőteljes rúgásokkal igyekszik távol tartani és nyugalmas helyet találva elkezdődik a peték lerakása. A nőstény a koákáján (a húgyivari rendszer és az emésztőrendszer közös kivezető nyílása) keresztül kibocsájtott betéit a hím kosárszerűen összekulcsolt hátsó lábaival felfogja és megtermékenyíti, ezután a petezsinórt a vízben lévő növényekre tekeri. (Az összakapaszkodás révén a külső megtermékenyítés ellenére nagyobb esély van az ivarsejtek találkozására, mint a halaknál.)

A pár nélkül maradt hímek mindent üldözőbe vesznek, ami mozog, így gyakran egymásra kapaszkodnak, de láttam kecskebékát szorongató barna varangyot is. Előfordul, hogy a már összekapaszkodott párra több – olykor 8–10 – hím is rácsimpaszkodik, ilyenkor a nőstény megfulladhat, mert ő van a gombóc közepén és nem tud feljönni levegőért.
A barna varangyokkal közel egyidőben rakják le petéiket a leveli békák és az unkák. A zöld varangyok, mocsári békák, tavibékák, kecskebékák násza kicsit későbben, áprilisban van. A vizes élőhelyek területének csökkenése miatt vidékünkön egyre kevesebb a béka, sok helyen már nem harsog a tavaszi kórus. Az is nagy veszélyt ezekre a védett kétéltűekre, hogy megszokott peterakóhelyeik kiszáradnak azelőtt, mire a lárvák metamorfózisa befejeződik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább tart az EU kontra Microsoft vita

A napi pénzbírság összegét az Európai Versenyhivatal a konszern átlagos napi forgalmának öt… Tovább olvasom