Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Békésen ért véget a budapesti Vörösmarty téri tüntetés

Budapesten mintegy 500 tüntető a Szabadság téri radikálisok demonstrációjáról útnak indult, és az Astoria, a Blaha Lujza tér, az Oktogon érintésével a Deák tér, majd a Vörösmarty tér felé vonult. Estére a Vörösmarty téren mintegy 50 demonstráló maradt.

A Szabadság téren szombaton délután összegyűlt radikális tüntetők 17 óra körül az Astoriához vonultak, ahol addigra már véget ért a Fidesz csendes menete. A tüntetők elindultak a Blaha Lujza tér felé, és 18.30-kor a körúton az Oktogon, majd a Deák tér felé vették az irányt. Eredeti terveik között szerepelt, hogy a Köztársaság térre, az MSZP székháza elé vonulnak, de elterjedt, hogy ott túlságosan sok rendőr várja őket. Lehetőségként felmerült, hogy a tüntetők a Hősök terére vonulnak, ahol a november 4-i megemlékezéssorozat záróünnepsége kezdődik 19.30-kor, és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is koszorúz.

A tüntetők a "Bontsák le!" feliratot kiadó fapajzsokkal meneteltek, sokan közülük eltakarták arcukat. A felirat szovjet emlékmű lebontására vonatkozik, és a Szabadság téri demonstrációról való.

A BRFK szóvivője késő délután úgy nyilatkozott, hogy csak szükség esetén avatkoznak be. 19 órakor a rendőrség elállta az utat a Kossuth tér felé, így a demonstrálók a Vörösmarty tér felé indultak. Nem történt attrocitás.

19.20 perckor a tüntetők egy korábban bejelentett Vörösmarty téri tüntetés helyszínén hangosítással beszédeket tartottak. A jelentések szerint a rohamosztagos rendőrök gyülekeztek a környező utcákban. Ezekre azonban nem volt szükség, hiszen a résztvevők száma 20 órára mintegy 50-re apadt.

***

A szovjet emlékmű lebontását és helyére egy magyar szabadság emlékmű felállítását követelte szombaton délután egy órától majdnem tucatnyi szervezet a Szabadság téren. Voltak, akik a szovjet emlékművet a nemzetgyalázás szimbólumaként említették, amit le kell rombolni, mások a szoborparkba költöztetnék az obeliszket.

Az egyik szervező, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány kuratóriumi elnöke Gaudi-Nagy Tamás az elmúlt hetek rendőri intézkedéseiről azt mondta, jövő héten feljelentést tesznek, mivel szerintük egyes intézkedések több mint húsz fajta törvénysértés gyanúját vetik föl. A rendőrség említésére később a tömeg azt kezdte skandálni: ÁHV.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom országos választmányának alelnöke Bíber József Tibor szerint ma Magyarországon a jobboldal megfélemlítésére törekszik a hatalom. Mint beszédében később is többen is egy Trianon emlékmű felállítását követelték a Szabadság téren.

Patrubány Miklós a Magyarok Világszövetségének vezetője szolidaritásáról biztosította többek között Budaházy Györgyöt, és azokat, akik néhány hete a szovjet emlékmű egyes elemeit leszedték. Azt javasolta, állítsák vissza a Szabadságtéren az ereklyés országzászlót és a Trianon szoborcsoportot. Patrubány szerint az elmúlt hetekben elfogott, mint mondta: a politikai foglyokat szabadon kell engedni. Volt olyan felszólaló, aki Gergényi rendőrfőkapitányt idegenszívűnek nevezte, követelve lemondását. Többször elhangzott, hogy Magyarországon jelenleg diktatúra, rendőrállam van. De volt aki az ellenzéket is kritizálta, amiért nem áll ki az utcán tüntetők mellett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos baleset Kecskemét és Jakabszállás között

Csütörtökön este huszonkét óra negyven perckor súlyos baleset történt Kecskemét és Jakabszállás… Tovább olvasom