Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Belső vizsgálat a mentőknél Kolonics György halála ügyében

Belső vizsgálatot indított az Országos Mentőszolgálat Kolonics György halálának ügyében - erősítette meg a Független Hírügynökségnek szerdán Zerkovitz Kristóf, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szolgálatvezető főorvosa.
Szemtanúk szerint a mentők a riasztás után több mint 30 perccel értek ki a sporttelepre, ahol az olimpikon kedden rosszul lett. A mentőknél azt mondják: ez az idő nem ennyire hosszú, 17 perc alatt megérkezett a segítség.

Kolonics György kedden délelőtt lett rosszul edzés közben, próbálták újraéleszteni, de már nem tudtak segíteni rajta. A kétszeres olimpiai bajnok edzője az RTL Híradónak kedden azt mondta: a mentők 37 perccel a bejelentés után értek ki. A mentők ezzel szemben 17 percről beszélnek.

A körülmények tisztázására belső vizsgálatot rendeltek el az OMSZ-nél: visszahallgatják a bejelentést rögzítő hangfelvételt, és átnézik a mentőautó menetlevelét is. A mentőszolgálat szolgálatvezető főorvosa nem tudta megmondani, hogy mikor fejezik be a vizsgálatot. Sajtóhírek szerint pénteken várható az eredmény.

Az ügyben tájékoztatást kért az Egészségügyi Minisztérium is. A tárca szerdán közleményt adott ki, amelyben megerősítik, hogy a rohamkocsi 17 perc alatt ért ki a tragédia helyszínére. A bejelentés kedden 10 óra 22 perckor érkezett az OMSZ hívásfogadó központjába, a diszpécser utasítására pedig 3 perccel később a rohamkocsi el is indult a Markó utcából, mivel a csepeli mentőállomáson lévő mentőautó éppen beteget szállított.

Ezzel párhuzamosan 10 óra 27-kor a budai mentőállomásról is elindult egy autó. A helyszínre 10 óra 42-kor, vagyis 17 perccel az indulása után érkezett meg a rohamkocsi, 10 óra 44-kor pedig megkezdték az újraélesztést - ezt bizonyítják a defibrillátor archívumából kiszedhető adatok is. A minisztérium szerint az OMSZ elérhető volt a kérdéses időpontban, és a kocsikon lévő műszerek is megfelelően működtek.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Rendkívüli Haláleseti Osztálya közigazgatási eljárás keretében vizsgálja az ügyet - mondta a Független Hírügynökségnek Kormos Endre, a BRFK sajtóügyeletese.

Baráth Etele: Ki kell versenyezni a drámát!

Pszichológusok segítenek feldolgozni a kajak-kenusoknak Kolonics György tragédiáját - mondta a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke szerdán Szegeden. A július 17-én kezdődő ifjúsági és U23-as Európa-bajnokságon "a drámát ki kell versenyezni" magukból az indulóknak - fogalmazott Baráth Etele.

A kétszeres olimpiai bajnok kenus kedden, edzés közben lett rosszul, és már nem tudták megmenteni az életét. Kolonics György két hete már egyszer megszédült és rosszul lett, ezért teljes kivizsgáláson vett részt, de semmilyen problémát nem találtak nála. Baráth Etele Szegeden beszélt arról is, hogy nevük elhallgatását kérő egészségügyi cégek műszereket ajánlottak fel számukra, és ezek segítségével új alapokra helyezhetik a sportág egészségügyi ellátását.

Magyarországon naponta 70 ember szenved hirtelen szívhalált - olvasható a Magyar Kardiológusok Társaságának szerdai közleményében. Fiatal korban a szív, a koszorúerek fejlődési rendellenességei, illetve bizonyos öröklődő szívbetegségek, ritmuszavarok okozzák a tragédiát, 30-40 éves kortól a fő ok a koszorúér-betegségben keresendő. A beszűkült koszorúereken átfolyó vér fizikai vagy lelki terhelés, stressz esetén nem biztosít megfelelő oxigénellátást a szívizomzatnak. A vérellátását nélkülöző szívizomzatból pedig halálos ritmuszavar indul ki - magyarázták a szakemberek, akik szerint Kolonics György is valószínűleg hirtelen szívhalál miatt vesztette életét.

Olvasóink írták

 • 8. sevenof9 2008. július 16. 23:30
  „nem a vizitdij es a napidij rantja ki az EUt a godrobol,hanem a sok adocsalo-tbcsalo tolvaj teljes vagyonelkobzasa (tobbek kozt a legnagyobb magyarral lehetne kezdeni)”
 • 7. lilik 2008. július 16. 21:11
  „2. Neked az ATV-t ajánlom , az a te színvonalad. Ha ráérsz, írd már meg,hogy mi van a 2000 ! ágyas klinikai tömb építésével. Információért hívd Botka elvtársadat.”
 • 6. mumus 2008. július 16. 20:48
  „Az OMSZ szóvivőjének abba kellene már hagyni azt a szövegelését,hogy 15 perc alatt ott vannak.Ez egyszerűen fizikailag lehetetlen.Pesten ekkora forgalomban,szűk utcákon,kivitelezhetetlen.”
 • 5. furtunato 2008. július 16. 20:44
  „Gabóca 2008.07.16 19:27
  Kedves Gabóca, ... mindem együttérzésem az Öné, de miért nem próbálta ki a széfet, az majd beköti az infúziót, tudja, hogy mennyit keres egy képzett ápolónő Ny-Európában, na akkor ne csodálkozzon, hogy nem lesz aki vizet ad, megforgat 100 kilós betegeket egyedül, nem lesz, aki az anyagcsere-végtermékeket elhordja maga vagy hozzátartozója alól. Mindenki ott fog megrohadni , ahol tud, így legjobb ha otthon marad, ott még lesz még némi esélye. És ez lesz a legolcsóbb egészségügy. Se beteg, se nővér, se orvos, se kórház. Van pénzed megveszed, nincs, akkor megdöglesz, ezt hiányolja? Nehogy azt higgye, hogy a 300 Ft-ok hiányoznak, a tisztesség hiányzik, de nem a valódi nővérek részéről, hanem az állam részéről. A másik tudja immáron nővérhiány van, érti még csak el se tudják küldeni a lustákat, mert nincs helyettük más. Drága lesz itt még olyan kontraszelekció hocs csak na. Persze lehetséges, hogy hullafáradtak voltak.
  Amúgy nem tudom észrevették-e, hogy kormányunk módszeresen demoralizálja azokat a szervezeteket, amelyek válsághelyzetben segíthetnének, tűzoltók, mentők?”
 • 4. jojozsi 2008. július 16. 20:30
  „Kedves Gabóca! Annyiból biztos jobb volt,hogy az OMSZ-nál is többen dolgoztak ,és talán hamarabb és időben odaértek mindenhova!Most ugyanakkora körzetre átlagosan 4 emberrel van kevesebb!Gondolom nem kell részleteznem,hogy mit jelent ez!!!Abban azért bíom,hogy aki ezt intézte annak a hozzátatozójához,pont emiatt nem fog időben odaérni a MENTŐ!!!!”
 • 3. Gabóca 2008. július 16. 19:27
  „Előtte jobb volt? Ez sok évtizedes probléma. Leszavaztad a vizitdíjat és a kórházi napidíjat. Akkor volt egy minimális fejlődés.
  A páromat ma műtötték. Töbször szóltam, hogy elfogyott az infúzió. Szartak rá! Nézték a tévét. Ordibálnom kellett, hogy valaki bejöjjön a 3 frissen műtött nőhöz. Ez nem az elmúlt 6 év hibája! És mindezt egy egyetemi városban! Az a lényeg, hogy kinek állítanak szobrot. Felháborító!!!”
 • 2. Pont a HírTV-ben volt? Akkor fele sem igaz. 2008. július 16. 19:19
  „Nahát deakicska, inkább nézz tisztességes hírműsort de ne azt a kétbakezes hörr tévét. Mi az, hogy a "szemtanú hallja mit mondtak másnak a telefonba"?! Egyébként a bejövő hívásokat a 112, 105, 107 rendszere rögzíti, könnyen utána lehet járni. :D”
 • 1. deakicska 2008. július 16. 18:30
  „A HírTV-ben, a déli híradóban egy nevét is vállaló szemtanú telefoninterjúban közölte az alábbiakat:
  - Amikor felhívták a mentőket, a diszpécser nőnek elmondták, hogy Kolonics György kétszeres olimpiai bajnok, tizenötszörös világbajnok a beteg. Mire a nő azt felete: tőle akárki is lehet, nem érdekli.

  "Tisztelt" orvosok, ápolók, mentősök és egyéb, fehér köpenyes f..fejek, ha a ti fiatok, anyátok, házastársatok lenne, az meg másokat ne érdekeljen? Azért, mert hat éve Magyarországnak egy olyan kormánya és kormányfője van, aki fillérekért eladja mindazt, ami magyar, és a tisztesség utolsó morzsáit is a szemétdombra száműzi, Ti miért veszitek fel a kesztyűt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány szerint jó kompromisszum a mostani nyugdíjrendszer

A miniszterelnök jó kompromisszumnak tartja a jelenlegi nyugdíjrendszert, amelynek lényege, hogy a… Tovább olvasom