Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Bemutatta Sólyom az új ombudsmanjelölteket

Zombor Ferencet jelöli az adatvédelmi biztosi posztra Sólyom László köztársasági elnök. A jövő nemzedékek ombudsmanjának pedig Fülöp Sándort javasolja az államfő. Sólyom László szerdán reggel a Sándor palotában jelentette be, hogy kiket jelöl a két posztra.
Szerdán mutatta be új ombudsmanjelöltjeit a köztársasági elnök a parlamenti pártok frakcióvezetőinek a Sándor Palotában. A parlamenti pártok közül Kóka János képviselte az SZDSZ-t, Lendvai Ildikó az MSZP-t, Navracsics Tibor a Fideszt, Rubovszky György a KDNP-t és Pettkó András az MDF-et.

A köztársasági elnök hangsúlyozta: jelöltjeit nem csak szakmailag, hanem emberileg is alkalmasnak tartja a biztosi posztok betöltésére. Sólyom László előzőleg Péterfalvi Attilát jelölte ismét adatvédelmi biztosnak, "zöld ombudsmannak" pedig Nagy Boldizsár nemzetközi jogászt. Két korábbi jelöltjének azonban nem szavazott bizalmat decemberben az Országgyűlés. Az államfő új jelöltjeinek kiválasztásakor sem egyeztetett előzetesen a parlamenti pártokkal.

Az államfőnek azért kell újra jelölteket állítania, mert tavaly decemberben a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának posztjára jelölt Nagy Boldizsár, és az újra adatvédelmi ombudsmannak jelölt Péterfalvi Attila nem kapta meg a szükséges támogatást az Országgyűlésben. Sólyom László a decemberi szavazás után úgy fogalmazott: minden szakmai érvet nélkülöző, politikai döntés született.

Zombor Ferenc 1967-ben született. 1996-tól 2007-ig az Országgyűlési Biztosok Hivatalában, az adatvédelmi biztos irodájában dolgozott főosztályvezetőként, illetve főosztályvezető-helyettesként. Az elmúlt hónapokban ügyvédként tevékenykedett, adatvédelmi és polgári peres ügyekkel foglalkozott.

Fülöp Sándor 1957-ben született. Előbb a Fővárosi Főügyészségen, majd a Legfőbb Ügyészségen dolgozott ügyészként. 1994 óta a Környezeti Management és Jog Egyesület ügyvédje.

Bemutatásakor az államfő kiemelte, hogy Fülöp Sándor jártas környezetvédelmi jogvitákban, részt vett több környezetvédelmi egyezmény kidolgozásában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnt egy férfi a Balatonban

Szerda hajnalban Veszprém megyében, a szigligeti öbölben eltűnt egy férfi – közölte Dobson… Tovább olvasom