Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Bencét a Magyar Gárda kíséri iskolába

Sopron-Kapuvár - Bántalmazásba fajult a soproni Doborjáni-iskolába járó diákok közti konfliktus. Szombath Bencét a buszpályaudvar közelében verték meg, most a Magyar Gárda tagjai kísérik iskolába.
Diákok közti csínynek indult, majd verekedés lett a vége. A soproni Doborjáni-iskolában Szombath Bence többször is „beszólt" iskolatársainak. Azt nem tudni, hogy a verekedést ki kezdte, mindenestre tény, kedden az egyik osztálytársához mentőt kellett hívni. Az események szerda délután felgyorsultak: a soproni buszvégállomáson bántalmazták Bencét. A tizennégy éves fiú ezután vérző fejjel ment be a rendőrségre, ahol mentőt hívtak hozzá. Milchram Ildikó őrnagy, a vádelőkészítő alosztály vezetője a Kisalföldnek elmondta, a rendőrség hivatalból garázdaság vétsége miatt indított nyomozást.

A gárdista azért kíséri Bencét az iskolába, mert a szülők félnek, hogy ismételten bántalmazzák gyermeküket. Fotó: Magasi
A gárdista azért kíséri Bencét az iskolába, mert a szülők félnek, hogy ismételten bántalmazzák gyermeküket. Fotó: Magasi

– Bencét hatodik osztályos korában írattam át a soproni speciális iskolába – kezdte az előzményekkel a kapuvári Szombathné Szeiman Tünde. – Fiam hiperaktív és nehezen megy neki a tanulás, ezért ez az intézmény tűnt a legmegfelelőbbnek. Mivel Sopronban dolgozom, így a bejárás is megoldott. Tudom, fiam gyakran visszaszól az osztálytársainak. Tavaly áprilisban már volt egy hasonló problémánk, az ügyben még folyik a nyomozás. Arra azonban nem gondoltunk, hogy mindez még egyszer megtörténik. Mindenestre a fiamat nem szeretném másik iskolába vinni. Most nyolcadik osztályos, s ez az év fontos a továbbtanulás szempontjából. Ugyanakkor félünk is, mert nem tudhatjuk, hogy mikor bántalmazzák ismét Bencét. Férjem, a kapuvári Magyar Gárda pártoló tagja. Az egyik ismerősünk keresett meg bennünket, hogy elkíséri fiamat az iskolába és tanítás után megvárja. Szükség is van erre, ugyanis meggyőződésem, hogy tegnap reggel azért nem történt bántalmazás, mert a gyerek mellett volt egy felnőtt férfi.

Fotó: Magasi
Bence és védelmezője. Fotó: Magasi

– A felnőtt társadalomban tapasztalható agresszió mind jobban átragad a fiatalokra. Egy olyan intézményben, mint a Doborjáni-iskola, ahová speciális nevelési igényű és jelentős számban magatartás zavaros diákok járnak, még inkább érezhető a konfliktus – fogalmazott Csizovszki Sándor, a Doborjáni-iskola igazgatója. – A tanár kollégák a szeretet, a meggyőzés és az érvelés pedagógiai módszereivel próbálják oldani a feszültséget, de ehhez a mi igyekezetünk kevés. Minden tanulónk egyenlő és egyenlő bánásmódot kap, tartozzon bármely kisebbséghez. Az iskolában többé kevésbé kezelni tudjuk az agressziót, de hogy mi történik a városban, arra kevés rálátásunk van. A mostani ügyben eljárás indult, meg kell várnunk a nyomozás végét, a jogerős döntést. Amennyiben az intézményen belül a gyermekek között kialakult konfliktust pedagógiai eszközökkel nem lehet megoldani, a rendőrség segítségét kérjük, s eddig mindezt meg is kaptuk. Külső, civil szervezetek, akár jó szándékú beavatkozása, vagy megjelenése nem segíti, inkább növelheti a feszültséget.

Az igazgató hozzátette, Farkas Gábor soproni rendőrkapitánnyal a jövő héten elemzik a helyzetet és a diákok védelmében megfelelő intézkedéseket hoznak.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. katcsi 2008. december 12. 19:56
  „és a Bence által molesztált, megvert gyerekeket ki védi meg?????????
  Bence magatartászavaros :(
  a magyargárda pont neki valo
  anyuci elismeri hogy a kisfia gyakran visszaszol a társainak, tanároknak

  nézzük meg a pofiját és az öltözékit a kis angyalkának.........
  KOMOLY BAJ VAN AZ ORSZÁGBAN!!!!!!!!!!”
 • 24. bespin 2008. december 12. 15:07
  „Kedves moderátor!
  Talán Göncz Árpi bácsi levédette az ork szót, hogy nem lehet a Délmagyar fórumán leírni?????
  (moderálva - a szerk.)”
 • 23. klj_54 2008. december 12. 14:54
  „20. hozzászólás vakarimacska 2008.12.12. 10:27

  Beletrafáltál a közepébe:(
  Galántáról szoktam szines tévét vinni boldogabb tájakra. Én ott bizony csak németül vagyok hajlandó megszólalni, magyarul nem. De a magyarul tudó alkalmazottak is csak sutyiban mernek anyanyelvükön megszólalni.
  Agyament dolog ma a Schumanni Európában!”
 • 22. migusz 2008. december 12. 13:25
  „Az érem másik oldalát megint nem ismertük meg. A fiú nem úgy tűnik, mint aki védelemre szorulna. Az önelégült vigyor is másra utal...”
 • 21. pille 2008. december 12. 13:00
  „Kedves tsz! Kimondtad az igazságot.Nincs is mit hozzáfűzni.Nem a büdös kölke egóját kéne növelni,hanem jó alaposan letörölni a képéről a vigyort egy baromi nagy-nagy maflással!!”
 • 20. vakarimacska 2008. december 12. 10:27
  „Igazad van blossom! Szégyen ez az ország.
  Csakhogy nem azért mert gárdák vannak, hanem mert gárdákra szorulunk. A szlovákok ezt frankón megoldják a nacionalista rendőrségükkel. Van is ott közbiztonság, csak nehogy megpróbálj ?idegen? nyelven megszólalni. Nem is ember az aki nem beszél szlovákul. Apropó! Milyen szinten védik a szlovák törvények a nagytestű gerinces állatokat?”
 • 19. totya66 2008. december 12. 10:26
  „Ez igy helyes, azért bántják mert beszól másoknak ha megvédik bátran beszólhat. Sőt így rászokik bármit csinálhat ő a "király" és majd megvédik. Gratulálok ez az oktatás és nevelés csúcsa.”
 • 18. bespin 2008. december 12. 10:13
  „Végigolvastam a cikket, szerintem az *** (moderálva) kölykök verik a magyar kölyköt és ezért van ott a védelem.”
 • 17. deszki 2008. december 12. 09:52
  „Csak azt nem értem, hogy Szegedibb hír nem volt az újság kitöltésére, vagy még egy kapavágást szeretett volna az újságíró megejteni azon a bizonyos "árkon". Mert az sikerült.

  Egyébként ettől Bence önbizalma teljes lesz, a kopasz a fegyvehasználatra is koktatja majd, már csak egy vezér kell, aki kijelölje a likvidálandó egyéneket. 1922 körül így kezdődött, barna ingben...”
 • 16. blossom 2008. december 12. 09:41
  „hat ez az orszag tiszat szegyen!!!a szlovakoknak abba igazuk van olyan gardak stb vannak ami mas orszagokba mar abszolut tiltotak.de kerdezem en barmelyik garda tagtol kicsit jobann ismernek a tortenelmet nem hordanak iylen jelzeseket magukon.es a masik szerintem magatol erthetodo miert nem mennek a kulfoldiek az orszagba mert mar lassan a rasszista terorista orszagok koze van sorolva az orszag.ja azt remelem eleg sokan tudjak hogy mar az utazasi irodak felhivjak az oda utazokat,hogy miylenek a magyarok!!!!!!mennyire lopnak,stb... a magyar garda tagok szerintem huzzanak dolgozni mint kisergetik a "szegeny" gyereket.ez gond ha oket verik de ha ok vernek meg kikerik maguknak!!!!!”
 • 15. KamuNeni 2008. december 12. 09:25
  „"Az igazgató hozzátette, Farkas Gábor soproni rendőrkapitánnyal a jövő héten elemzik a helyzetet" Nem ertem miert kell evvel varni a jovo hetig?? Vagy ez is valami idiota 5 vagy hat PONTOS (milyen gyerekes) benyujtas lesz?”
 • 14. zoli123 2008. december 12. 09:20
  „Legalább a Gárda nemcsak a szavak mögé bújik mint sok más szervezet, hanem tesz is valamit az emberek érdekében.
  Nagy örömömre szolgál, hogy a sok hülye elitélő emberrel szemben aki fülét farkát behúzza és ha már nem ünnepled a hanukát akkor nacionalistának, náciak és fasisztának vagy bélyegezve, ez a szervezet tesz is valamit......”
 • 13. petermeister 2008. december 12. 08:58
  „Sajnos nagyon gáz ez az ország...”
 • 12. Mil 2008. december 12. 08:46
  „Nagyon gáz ez a sztori..”
 • 11. pixelplus 2008. december 12. 08:33
  „szerintem bence két perc alatt lerendezné a védelmezőt is:)”
 • 10. kovinorbi 2008. december 12. 08:23
  „tsz! Ott a pont!
  Ha már Bence olyan jó erőben van, h az osztálytársát mentővel viszik el mellőle, akkor a kedves tarkopasz fiatalembernek az osztálytársakat kellene védenie tőle! Bár mindenkinél van erősebb, ahogy a mellékelt példa is mutatja!”
 • 9. hehe 2008. december 12. 08:08
  „BENCE VÉDELMEZÖJE BIZTOS SEGÉLYEN ÉL ÉS BIZTOS PÉNZT KAP A VÉDELMEZÉSÉRT.apeh!”
 • 8. tsz 2008. december 12. 08:06
  „én is hiperaktív gyerek voltam, nekem is nagy pofám volt, engem is megcsaptak.
  hazajöttem panaszkodni, itthon kaptam még egy fülest, hogy minek nekem ugatni :)”
 • 7. Tökmindegy,hogyki... 2008. december 12. 07:46
  „Zsákutca ez az ország...”
 • 6. KolompárRómeó 2008. december 12. 06:47
  „Bence védelmezője mivel foglalkozik, hogy így ráér Bencét kísérgetni? Vagy kötetlen a munkaideje?”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pár napig még megtartotta a luxus Audit a BKV-vezér

Néhány napig az ígértnél tovább használta a felsőkategóriás Audi A6-ost a BKV vezérigazgatója. Bár… Tovább olvasom