Délmagyar logó

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Benyújtotta a kormány a médiatörvény módosítását

Benyújtotta a kormány a parlamentnek a médiatörvény és a médiaalkotmány módosítására vonatkozó javaslatát szerda délután.
A kabinet kezdeményezte, az Országgyűlés térjen el a házszabálytól az indítvány tárgyalásakor, hogy azt mielőbb elfogadhassa a Ház.

Az Európai Bizottság és a magyar kormány a múlt héten állapodott meg a médiaszabályozás változtatásáról. A szerdán beterjesztett törvénymódosítási javaslat - amelyet Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter jegyez - érinti a kiegyensúlyozott tájékoztatás szabályozását, a regisztráció és a más tagállami médiaszolgáltatóval szemben alkalmazható szankciók kérdését.

A törvényjavaslat kimondja, hogy nem az egyes médiaszolgáltatók, hanem a médiarendszer egészének feladata a hiteles, gyors, pontos tájékoztatás. A kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét a tájékoztatási tevékenységet végző lineáris médiaszolgáltatásokra - vagyis televíziókra és rádiókra - korlátozza, így az a lekérhető audiovizuális tartalmakra nem vonatkozna. Rögzítenék azt is, hogy a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményének részletes szabályait az arányosságnak és a demokratikus közvélemény biztosításának megfelelően kell megállapítani.

A lekérhető szolgáltatások és sajtótermékek regisztrációjával kapcsolatban a javaslat azt tartalmazza, hogy a szolgáltatás megkezdésének nem feltétele a nyilvántartásba vétel. A nyilvántartásba vételt a médiahatóság visszavonja, ha a bejelentővel szemben összeférhetetlenségi ok áll fenn, vagy ha a bejelentett médiaszolgáltatás elnevezése azonos vagy összetéveszthetőségig hasonlít egy korábban nyilvántartásba vett médiaszolgáltatás elnevezésével. Kimondanák továbbá, hogy ha a kiadó vagy a médiaszolgáltató megsérti a nyilvántartásba vételre vonatkozó szabályokat, a médiahatóság egymillió forintig terjedő bírságot szabhat ki.

Változás várható abban is, hogy a külföldön letelepedett, Magyarországra irányuló szolgáltatást nyújtó médiaszolgáltatóra csak akkor vethetnének ki bírságot, ha azért telepedett le más tagállamban, hogy megkerülje a magyar médiaszabályozást. Ellenkező esetben bírság nem, más jogkövetkezmények viszont változatlanul alkalmazhatók lennének.

Az indítvány pontosítja a sajtótermék és a médiaszolgáltatás fogalmát: csak a kifejezetten gazdasági haszonszerzés céljából indított szolgáltatások tartoznának ebbe a körbe, így például a videoblogok vagy más "magáncélú közlemények" nem.

E három, korábban már ismert felvetés mellett - a kormány és az Európai Bizottság megállapodása alapján - Kovács Zoltán kormányzati kommunikációs államtitkár múlt héten egy negyedik változtatást is bejelentett, amely szerint hatályon kívül helyezik a személyek, csoportok nyílt vagy burkolt megsértésére vonatkozó médiatörvényi tilalmat. Ez azonban nem szerepel a szerda délután benyújtott módosítási javaslatban.

A javaslat indoklása szerint a kezdeményezett módosítások pontosító jellegűek, lényeges koncepcióváltást, újraszabályozást nem eredményeznek, és ilyen igénnyel az Európai Bizottság sem lépett fel.

Navracsics Tibor indítványozta azt is, hogy az Országgyűlés úgy térjen el a házszabály rendelkezéseitől a javaslat tárgyalása során, hogy azt mielőbb elfogadhassák. Arra az esetre ha a parlament nem szavazza meg a házszabálytól való eltérést, a miniszterelnök-helyettes a törvényjavaslat sürgős tárgyalását kezdeményezi olyan menetrenddel, hogy a Ház március 16-án dönthessen a módosításról.

Az Európai Bizottság január 21-én küldte el a magyar hatóságoknak azt a levelet, amelyben a médiatörvénnyel kapcsolatos aggályait fejti ki, választ kérve azokra. Neelie Kroes médiaügyekért felelős EU-biztos szóvivője, Jonathan Todd akkor azt mondta, a testület észrevétele szerint a magyar médiatörvény a más tagállamokban létesített médiavállalkozásokra az uniós irányelvben rögzített feltételeken túl is vonatkozik. Neelie Kroes kifogásolta, hogy a jogszabály a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét a lekérhető audiovizuális médiaszolgáltatásokra is kiterjeszti, és ezzel kapcsolatban egyéni esetekben túl tág értelmezési lehetőséget biztosít. A harmadik vitatott felvetés a médiaregisztrációs szabályok alkalmazását érintette: a biztos szerint korlátokat szabó kritériumok hiányában fennáll a lehetősége az idevágó szabályok túlterjeszkedő alkalmazásának.

Az Országgyűlés tavaly december 21-én, hajnalban fogadta el a médiatörvényt, amelyet fideszes képviselők terjesztett a Ház elé.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. unknown 2011. február 24. 07:39
  „18. novaklaszlo56 2011.02.24. 00:31

  Elég alaposan kitárgyalod, hogy milyen észrevételed van az erkölcsös tartalom felügyelete szabályozásával szemben, éppen ezért az én határozott véleményem erre, hogy nagyon helyes, hogy a törvényi szabályozás ilyen körültekintő ebben a kérdésben. Egyáltalán nincs ínyemre az eluralkodott szabadosság.”
 • 20. queenmargareth 2011. február 24. 04:33
  „nem a kétkezi munkás 22 éve nem ember, de 10 hónapja biztos....és pocskondiázhat mindenki szabadon, vagyis nem mindenki...csak egyesek.”
 • 19. qrumpli 2011. február 24. 04:13
  „Aki felvette az adósságot az fizesse ki!
  A média egy nagy mocsokság!
  Még én fizessek azért ,hogy pocskondiáznak?
  A kétkezi munkás már nem is ember?”
 • 18. novaklaszlo56 2011. február 24. 00:31
  „Nyugalom, hölgyek, urak, elvtársak! Szó sincs érdemi változtatásról. Ügyes (szerintem ügyetlen) sminkigazítás az egész, de a baba ugyanaz marad a festék alatt. Olvassátok figyelmesebben a törvényt is, meg a módosító javaslatot is! Érdemes észrevenni például, hogy "...a külföldön letelepedett, Magyarországra irányuló szolgáltatást nyújtó médiaszolgáltatóra csak akkor vethetnének ki bírságot, ha azért telepedett le más tagállamban, hogy megkerülje a magyar médiaszabályozást". Nem hiszem, hogy ezt nagyon magyarázni kell (mit jelent a "Magyarországra irányuló", mit a "magyar médiaszabályozás megkerülésének a szándéka", és hogyan lehet mindezeket minden kétséget kizáróan igazolni egy jogi eljárás során, és hogyan vonható be - kötelezhető - egy másik ország a magyar jog érvényesítésével kapcsolatos eljárásba...? :O :D): nincs lényegi változás, mikét a médiatermékek jogi meghatározásában, a rájuk vonatkozó kötelezettségek és tilalmak sorában se. Ennyire nem kellene hülyének nézni sem a magyar polgárokat, sem pedig az uniós bizottságot, amely ráadásul - érthetetlen okból - a törvény legsúlyosabb fogyatékosságait észre sem vette. Csak egy példa ezek közül: a törvény beemelte a hatóság jog-és hatáskörébe a terjesztett anyagok erkölcsi értékének és státuszának a napi elbírálását, az ez alapján történő korlátozását, és szintén ezen erkölcsi (!) kifogások alapján a terjesztő felelősségre vonását és büntetését. Ez pedig a legkevésbé sem felel meg egyetlen civilizált ország jogalkotási normáinak sem, így az Európai Unió tagállamaiban sem születhet olyan törvény, amely a jogalkalmazó erkölcsi értékítéletére bízza a jogkövetkezményekkel járó döntéseket. Ilyesmi a királyságokban (nem az unió területén létező alkotmányos monarchiákra gondolok, hiszen azokban az alkotmány szerinti képviseleti demokrácia a rend alapja), meg a hatalmat centralizáló, a független joggyakorlás intézményeit is az ellenőrzése alatt tartó diktatúrákban lehetséges.
  Nagyobb éberséget, urak, hölgyek, elvtársak, mert ha átmegy a módosító indítvány, s az unió is rábólint, akkor már késő lesz, attól kezdve senki nem böföghet! A hatályba lépése után ez éppen magából a törvényből is következik majd. :D Vili? Nem? Kár. Ahogy a bölcs többség óhajtja: ámen! :)

  Ezt a törvényt, úgy, ahogy van, vissza kellene vonnia a jogalkotónak. Új alkotmány sem kell, hisz a jelenlegi, az utóbbi évek során okozott sebei ellenére is a világ egyik legjobb alkotmánya, amely kisebb változtatásokkal, kiegészítésekkel (amendment) tökéletesen szinkronba hozható a demokratikus jogállamiság legszigorúbb követelményeivel is. Lehet, hogy éppen ez a baja? ;) :)

  Jó pihenést!”
 • 17. unknown 2011. február 23. 21:55
  „"""16. Egyolvasó 2011.02.23. 21:15
  A nagy Ejurópaji unijónak nem tetszett a magyar médiatörvény, a drága és igazságos képviselőink gyorsan unijós arculatra kozmetikázták a törvényt. TISZTELT KÉPVISELŐK, TISZTELT HÁZ, A MAGYARORSZÁGON ÉLŐ MAGYAR ÁLLAMPOLGÁROKNAK NEM TETSZIK A NÉPNYÚZÓ POLITIKA EZEN MIKOR FOGNAK VÁLTOZTATNI?"""

  válasz a feltett kérdésre (csak halkan, csupa kis betűkkel): ha előbb visszafizetjük a külföldről felvett, az eddigi boldog érzetet keltő felélt, az isten tudja csak mire fordított törlesztésre esedékes külföldi adósságainkat.”
 • 16. Egyolvasó 2011. február 23. 21:15
  „A nagy Ejurópaji unijónak nem tetszett a magyar médiatörvény, a drága és igazságos képviselőink gyorsan unijós arculatra kozmetikázták a törvényt. TISZTELT KÉPVISELŐK, TISZTELT HÁZ, A MAGYARORSZÁGON ÉLŐ MAGYAR ÁLLAMPOLGÁROKNAK NEM TETSZIK A NÉPNYÚZÓ POLITIKA EZEN MIKOR FOGNAK VÁLTOZTATNI?”
 • 15. EAM 2011. február 23. 20:44
  „A cikkhez.

  A nemet "mediatörveny" a nemet alkotmanyban ( "Grundgesetz" ) van megfogalmazva, amely
  1949. majus 23-ota ervenyes.
  Grundgesetz, § 5.
  Öt (5) sorban van megfogalmazva!
  Es, azota nem kellett megvaltoztatni!

  A magyar "mediatörveny" a Magyar Közlönyben
  112 oldalon 230 paragrafust foglal magaba...!

  Amelyet modositani kellet...!

  Nincs több hozzaszolasom ehhez a temahoz.”
 • 14. EAM 2011. február 23. 20:22
  „Achilleus

  Akkor a nevelt lanya esett aldozatul, aki 15 honapos volt.

  De, ez ok arra, hogy Nyugat-Berlinben felrobbantassak egy amerikai katonak altal latogatott Discot...?
  ("La Belle")
  De, ez ok arra hogy egy USA-ba repülö turistakkal teli repülögepet Lockerbie fölött felrobbantson...?”
 • 13. achilleus 2011. február 23. 20:16
  „Így is van
  "Kadhafi örökbefogadott lánya, Hanna 1986-ban halt meg, amikor az amerikaiak Tripolit bombázták."”
 • 12. achilleus 2011. február 23. 20:13
  „11. EAM 2011.02.23. 19:54
  Az viszont már most is érint bennünket, hogy az olajkitermelés igencsak megcsappant, ráadásul, ha Algériában is beüt a krakk, akkor a maradó magánnyugdíjpénztártagok megnézhetik a hozamaikat .... de azok is akiknek befektetési életbiztosítása van (mint én például).
  Bombázás fordítva már előfordult, ha jól emlékszem 1986-ban az USA bombázta Tripolit, és valamilyen rokona is áldozatul esett Khadhafinak.”
 • 11. EAM 2011. február 23. 19:54
  „7. Ajozsi

  Tudod miert fontos ez?
  Tudod miert nem engedtek landolni Malta repülöteren...?

  Egyszerü.

  A lybiai vadaszgepeknek 10 perc a legiut Maltaig...
  Malta az Europai Unio tagja.

  Ez a Khaddafi marhaja, ha bombaztatja Maltat, azzal
  megtamadja Europat is az örültje...!

  Es, az igy vagy ugy, Teged is erinteni fog...”
 • 10. Ajozsi 2011. február 23. 19:47
  „Mivelhogy : szóltak ...!”
 • 9. achilleus 2011. február 23. 19:46
  „3. deszkás 2011.02.23. 18:47
  ----- ahelyett, hogy visszavonnák az egészet. Hogy a kakas csípje meg .... Brrrr”
 • 8. Ajozsi 2011. február 23. 19:45
  „Deszkás : ami jó az még lehet mégjobb is !”
 • 7. Ajozsi 2011. február 23. 19:39
  „5. EAM :a szívem a lányért dobog, világ életemben Kadhafi élete foglalkoztatott ! Kár ,hogyha elolvasom a topic címét egész más jut eszembe ...”
 • 6. Larsson 2011. február 23. 19:32
  „Ezen nincs mit változtatni, hisz tökéletes... :D”
 • 5. EAM 2011. február 23. 19:22
  „Ez is a hirközles szabadsagahoz tartozik!

  Ma delutan, Khaddafi lybiai elnök 8 gyermeke közül at egyetlen lany,
  Aisha Khaddafi egy kis, ketmotoros repülögeppel elszökött Lybiabol,
  Malta repülöteren azonban megtagadtak a landolasi engedelyt.

  összesen 14-en vannak a fedelzeten,
  most nem tudni, hol van a repülögep....

  Forras:
  EAM”
 • 4. unknown 2011. február 23. 19:03
  „2. strangerrr 2011.02.23. 18:09

  Csak a miheztartás végett: a kormány tevékenysége nem pártpolitikai tevékenység abban az értelemben, hogy az is beleszámítana a parlamenti pártok szereplése kiegyensúlyozott voltában, ami az időterjedelmet illeti.”
 • 3. deszkás 2011. február 23. 18:47
  „A JÓ MÉDIATÖRVÉNYt meg kell változtatni ? A cica rúgja meg.”
 • 2. strangerrr 2011. február 23. 18:09
  „"November óta mélyrepülésben van a köztévé félnyolcas Híradójának nézettsége, de a többi közéleti-politikai műsor is sokat vesztett a népszerűségéből.

  Január közepén derült ki, hogy az MTI hírcentruma alá kerülnek a közszolgálati tévék hírműsorai, amit Élő Gábor, az MTV tavaly májusban kinevezett hírigazgatója vezet majd, aki korábban az Echo Tv hírigazgatója, majd a Lánchíd Rádió főszerkesztője volt.

  Bár Élő Gábor többször nyilatkozta, hogy az irányítása alá tartozó hírműsorok megfelelnek a kiegyensúlyozottság és a pártatlanság elvének, novemberi kutatásunkból az derült ki, hogy a Híradó, Az Este és a Ma Reggel sem egyes műsoraiban, sem pedig egy 24 órás műsorfolyamon belül nem ad egyenlően szót a kormánypártoknak és az ellenzéknek, sőt az MTV hírműsoraiban gyakran kétharmados kormánytöbbség tapasztalható. Kutatásunkat a Republicon Intézet is megerősítette januárban, vizsgálatuk szerint még rosszabb a helyzet: a Híradó 83 százalékát a Fidesz és a KDNP uralja.

  A nézők egy része feltehetően ezért mondott le a félnyolcas Híradóról, aminek nézettsége november óta mélyrepülésben van. "”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Czene Attila: sikeres és hatékony üléseken vagyunk túl

Sikeresnek, hatékonynak és előremutatónak nevezte az európai uniós sportminiszterek Magyarországon… Tovább olvasom