Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Benyújtották a rezsicsökkentés megvédéséről szóló nyilatkozat tervezetét

A javaslatot Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője terjesztette be az Országgyűlésnek, majd benyújtóként csatlakozott hozzá frakciótársa, Dióssi Csaba és a KDNP-s Aradszki András.
Benyújtotta a parlamentnek a Fidesz-KDNP a rezsicsökkentés megvédéséről szóló politikai nyilatkozat tervezetét, amire a kormánypártok indoklása szerint az európai uniós bürokrácia nyomásgyakorlása miatt volt szükség.

A javaslatot Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője terjesztette be az Országgyűlésnek, majd benyújtóként csatlakozott hozzá frakciótársa, Dióssi Csaba és a KDNP-s Aradszki András.

A dokumentumban felidézik, hogy a parlament 2010-ben döntött az energiaárak reálértéken történő befagyasztásáról, majd az elmúlt egy évben a rezsiköltségek csökkentéséről, megkezdve ezzel a magyar családok "elviselhetetlen terheinek enyhítését". Erre azért volt szükség - írták -, mert 1994 és 1998 között a szocialista kormány a valós érték töredékéért privatizálta a közmű- és energiaszolgáltatókat.

Az így döntő részben külföldi tulajdonba került cégek - Európában példa nélküli módon - az akkori kabinettől még garantált profitot is kaptak, sőt ezen túlmenően 2002 és 2010 között a szocialista kormányok a gáz árát 15-ször, a villamos energiáét pedig 9-szer emelték - olvasható a kormánypártok jegyezte nyilatkozattervezetben, amelyben hozzáteszik, hogy így az Európai Unióban a magyar családok fizették jövedelmükhöz képest az egyik legmagasabb árat az villamos energiáért és a gázért.

Utalva arra, hogy a rezsicsökkentéssel kapcsolatban az Európai Bizottság több kérdésre is választ vár a magyar kormánytól, Rogán Antal és képviselőtársai azt írták: az EU-s bürokrácia "előbb burkoltan, majd immár nyíltan próbál nyomást gyakorolni" Magyarországra, a rezsicsökkentés eltörlését, visszavonását sürgetve.

"A magyar Országgyűlés ezt a nyomásgyakorlást a profitjukat féltő közműszolgáltató cégek érdekében tett lépésnek tekinti, és a leghatározottabban visszautasítja" - rögzíti a tervezet, amelynek szövege szerint a magyar parlament elvárja az Európai Uniótól, hogy tartsa tiszteletben Magyarország szuverenitását, valamint a csaknem 2,5 millió magyar állampolgár aláírásával megerősített döntését a rezsicsökkentés politikájáról.

"A magyar Országgyűlés felszólítja Magyarország kormányát, hogy ne engedjen az európai uniós bürokrácia nyomásának, védje meg hazánk alapszerződésekben garantált jogait, és következetesen folytassa a rezsicsökkentés politikáját!" - zárul a dokumentum.

A kormánypártok politikusai előterjesztésük indoklásában hangsúlyozták: a közösségi jog semmilyen formában nem tiltja a közszolgáltatások árával kapcsolatos hatósági ármegállapítást, amely az unió 28 tagállamából 18-ban többféle formában is jelen van. A magyar Országgyűlés elfogadhatatlannak tart minden olyan törekvést, amely az EU-t létrehozó alapszerződések módosítása nélkül akarja kiterjeszteni a közösségi jogot olyan területekre is, amelyek egyértelműen tagállami hatáskörbe tartoznak - írta Rogán Antal, Dióssi Csaba és Aradszki András.

A Népszabadság és a Magyar Nemzet a BruxInfóra hivatkozva múlt kedden arról számolt be, hogy a rezsicsökkentéssel összefüggő több kérdésre is választ vár az Európai Bizottság, amely levélben érdeklődik, és ha az azokra adott válaszokat nem fogadja el, akkor kötelezettségszegési eljárás indulhat Magyarország ellen.

Giró-Szász András kormányszóvivő másnap az MTI-nek megerősítette, hogy valóban érkezett levél Brüsszelből, amely érinti a rezsicsökkentést, a magyar kormány azonban kitart a rezsicsökkentés mellett és megvédi azt. Ezt követően Rogán Antal bejelentette: a kormánypárt politikai nyilatkozatot nyújt be az Országgyűlésnek a rezsicsökkentés megvédése érdekében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Költségvetés: a foglalkoztatási bizottság támogatta az előterjesztést

Általános vitára alkalmasnak találta hétfői ülésén a jövő évi költségvetésről szóló… Tovább olvasom