Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Berlinbe érkezett Sólyom László

Horst Köhler német államfő meghívására szerdán Berlinbe érkezett Sólyom László.
A magyar köztársasági elnök német kollégájával közösen emlékezik meg az egykori NDK-s menekültek tízezreinek Nyugatra való kiengedését lehetővé tévő, 1989 szeptember 10-i magyarországi határnyitás 20. évfordulójáról.

Köhler idén júniusban Budapesten részt vett a vasfüggöny megszüntetésének 20. évfordulója alkalmából rendezett parlamenti megemlékezésen, és akkor indítványozta, hogy szeptember 10-ére ismét együtt és ezúttal Berlinben emlékezzenek.

A látogatás programjában egy államfői találkozó és egy ünnepi koncert szerepel. Az előbbit a német államfő rezidenciáján, a Bellevue Palotában tartják. Az esti koncerten a 100 tagú magyar cigányzenekar lép fel, és annak keretében Horst Köhler és Sólyom László külön is megemlékezik a 20 évvel ezelőtt történtekről.

Az ebéden részt vesznek az 1989-es esztendő eseményeinek olyan főszereplői is, mint német részről Hans-Dietrich Genscher volt külügyminiszter, magyar részről pedig Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetője, akinek szervezete annak idején hatalmas segítséget nyújtott a Budapesten tartózkodó keletnémet menekülteknek.
Német sajtókörökben nagy az érdeklődés a magyar államfői látogatás iránt. Ennek kíván eleget tenni Sólyom László azzal, hogy délután részt vesz az 1955-ben létrehozott, mindenekelőtt külpolitikai kutatásokkal és tanácsadással foglalkozó, pártsemleges, a politikai döntéshozókkal ugyanakkor szoros kapcsolatokat fenntartó Német Külpolitikai Társaság (DGAP) által rendezett háttérbeszélgetésen. A beszélgetés hivatalos programja a határnyitás, illetve a magyar-német kapcsolatok, továbbá a magyar-szlovák viszony, amelyet a német sajtó az elmúlt napokban megkülönböztetett figyelemmel követett.

Ezt jelzi, hogy a Frankfurter Allgemeine Zeitung előző nap részletesen ismertette azt a levelet, amelyben a Bajnai Gordon miniszterelnök a Sme című szlovák lap hasábjain - a csütörtökre tervezett kormányfői találkozó előtt - békejobbot ajánlott a pozsonyi kormánynak, és konkrét intézkedéseket kezdeményezett a kapcsolatok javítására. Szerdán pedig a német konzervatív napilap immár pozsonyi keltezéssel arról számolt be, hogy a két külügyminiszter erőfeszítéseket tett a szlovákiai magyar kisebbség helyzetével kapcsolatban kialakult vita csillapítására, hangoztatva, hogy a két ország vezetői között rendszeres párbeszédre van szükség.

Olvasóink írták

  • 1. rozator 2009. szeptember 09. 15:53
    „Jé!!! Oda beengedték?Lejobb lenne ha ott mumifikálódna!Mi megvagyunk nélküle, a tubesi bazsarózsa is! Gyökeret meg termelünk itt a környéken eleget!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyilvánosak lesznek a BKV tanácsadói szerződései

A BKV belső ellenőrzése csütörtökre összeállít egy táblázatot a 2003. január 1-től napjainkig… Tovább olvasom