Délmagyar logó

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -5°C | 2°C Még több cikk.

Beszélj hozzá! (Hable con ella)

Almodovar új filmje pontosan ott kezdődik, ahol a "Mindent anyámról" véget ért: egy arany és rózsaszín színházi függöny képével.
rendező
: Pedro Almodóvar
forgatókönyvíró: Pedro Almodóvar
operatőr: Javier Aguirresarobe
díszlettervező: Antxón Gómez
jelmeztervező: Sonia Grande
zene: Alberto Iglesias
producer: Agustín Almodóvar
látványtervező: Antxón Gómez
vágó: José Salcedo

szereplő(k):
Geraldine Chaplin (Katerina Bilova)
Javier Cámara (Benigno)
Rosario Flores (Lydia)
Darío Grandinetti (Marco Zuloaga)
Leonor Watling (Alicia)
Mariola Fuentes (Rosa)
Fele Martínez (Alfredo)
Paz Vega (Amparo)
Elena Anaya (Angela)

A szegedi mozikban

Belvárosi mozi 

Filmtéka

26. csütörtök - 30. hétfő, 01. szerda
15.15, 17.30, 19.45

A film sztorija

Benigno négy éve ápol a kórházban egy autóbaleset következtében kómába esett táncosnőt. Aliciába már évek óta titokban szerelmes, most munkaidejének nagy részét mellette tölti. Nemcsak szerelmének, partnerének, de feleségének is tekinti az öntudatlan beteget.

Egy nap új beteg érkezik a szobába. Lydia matador. A bikaviadalon olyan súlyosan megsérült, hogy ő is kómába esett. Marcos újságíró, Lydia egyik rajongója, minden nap látogatja az imádott nőt. Benigno megtanítja Marcost, hogyan kell kapcsolatot tartani a beteggel. Időközben a két férfi kötött mély barátság születik. Míg Lydia állapota egyre súlyosbodik, az orvosok felfedezik hogy Alicia terhes...
www.port.hu

Kritikák


FilmFour.com

"Almodóvar emlékképekkel tölti meg a karaktereit és azok kapcsolatait: így tudjuk meg, Marco hogyan épült fel egy szörnyű kapcsolatból és hogyan kezdődött furcsa kapcsolata a bikaviadorral és amlékekből tudjuk meg azt is, hogy Benigno éveket töltött egyedül, beteg anyját ápolva, és hogy kémkedett Alicia után, mielőtt a baleset végleg mellé utalta volna a lányt. A "Beszélj hozzá" éppen annyira szól a magányról is, mint a férfibarátságról, vagy a férfi-nő kapcsolatról.
...
A "Beszélj hozzá" talán nem rendelkezik akkora érzelmi erővel, mint a "Mindent anyámról", de sokkal elgondolkodtatóbb. Mindent összevetve: Almodovar most is a legjobb formáját hozza."

A teljes cikk

Erica Abeel (Film Journal International)

"Benigno-val (a benign angolul jóindulatot jelent), szenvedélyes vonzalmával Alicia iránt, akit szerető gondoskodásával kényeztet Almodovar egyik legemlékezetesebb figuráját alkotta meg. Az érintetlen ártatlanság, amely saját parallel világában önálló szabályok szerint él, és megél, még örömet is talál a legapróbb dolgokban. Alicia előtt Benigno élete öreg és egyben szarnokoskodó édesanyja ápolásával telt, most pedig szerelme tárgya sem beszélnis, sem válaszolni nem képes. Bár, ahogy Benigno maga mondja kissé furán, "Sokkal jobban kijövünk, mint a legtöbb házaspár."

Benigno alakján keresztül Almodovar azt mutatja be, hogy még a legkopárabb területen is lehet ápolni a szerelmet, mi több, a szerelem nagyrészt a képzelet terméke. Talán azt is hozzáteszi, hogy a férfiak milyennek képzelik álmaik nőjét: magatehetetlennek és engedelmesnek. Végülis a kommunikááció feltétele, hogy az egyik partner adott időben csendben legyen. Lehet, persze, inkább azt mondja, hogy ha már a normális kommunikáció lehetetlen egy szerelmes monológja legalább annyit ér. De a film érzelmi töltete mégis abból a soha ki nem mondott vonzódásból táplálkozik, ami a két férfi, Benigno és Marco között létezik és él tovább a történet utolsó csavara után.

Nyílt történet, ami réteget rétegre épít; a "Beszélj hozzá" a mozirajongók ünnepe, a legkülönfélébb interpretációk múzsája."

A teljes cikk

Lisa Schwarzbaum (Entertainment Weekly)

"A színészi alakítások, különösen a spanyol Cámara, mint az öszötönösen nagylelkű Benigno - egy nagyon emberi férfi, aki tudatában van saját magányosságának - megtámadhatatlanul átéltek.
...
A film (mint Almodovarnál mindig) látványban elképesztő és merész: egy lélegzetelállító jelenetben a népszerű brazíl énekes, Caetano Veloso ajándékozza mega közönséget, egy másikban pedig a rendező moziba küldi főszereplőjét egy fekete-fehér mozifilmre.

Mint minden ebben a művészi alkotásban, ez a fekete-fehér film (Shrinking Lover) kizárólagosan Almodovar-é. Mulatságos, gyengéd, kicsit megrázó, és újabb bizonyítéka annak, mennyivel többet jelent nekünk a mozi a szavaknál."

A teljes cikk

Nemzetközi filmtár


IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mezőgazdasági miniszter a magyar mezőgazdaság helyzetéről

Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium az év első felében elkészíti az új középtávú… Tovább olvasom