Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Beteg, de beszámítható Tasnádi Péter

Visszakerülhet a börtönbe Tasnádi Péter, akinek korábbi büntetését 2007-ben egy elmeszakértői vélemény alapján perújításban enyhítette a bíróság.
A Fővárosi Ítélőtáblához hétfőn érkezett meg a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség indítványa, melyben újabb perújítást kérnek, szerintük ugyanis Tasnádi nem érdemelte meg az enyhítést. Az Ítélőtáblán most ítélkezési szünet van, ezért várhatóan csak ősszel döntenek arról, hogy befogadják-e a perújítási indítványt. Tasnádi egyébként jelenleg egy másik ügye miatt házi őrizetben van.

Tasnádi Pétert 2002-ben ítélték el négy és fél évre önbíráskodás és más bűncselekmények miatt. 2007-ben, a Fővárosi Bíróságon lévő másik büntetőügyében olyan szakértői vélemény született Tasnádiról, ami szerint a férfi kóros elmeállapota miatt szellemi képességeiben közepesen korlátozott. Erre alapozva a 2002-es ügy perújítását kérte Tasnádi védője. Közben egy az elsőt megerősítő szakvélemény is született, ennek alapján a perújításban a Pest Megyei Bíróság 2 évvel enyhítette a 2002-es büntetést.

A Fővárosi Bíróságon lévő - erőszakos bűncselekmények és vesztegetés miatt indult - másik ügyében azonban már 2007-ben újra előkerült Tasnádi elmeállapota. A bíróság egy harmadik szakértői párossal is megvizsgáltatta Tasnádit és ez a jelentés, illetve később az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) jelentése is azt mondta ki, hogy a férfi szellemi képességei nem korlátozottak. Közben a rendőrség már gyanúsítottként hallgatta ki az egyik, a Tasnádinak kedvező jelentést a gyanú szerint pénzért író szakértőnőt.

Takács Győző, a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség illetékes osztályvezetője a Független Hírügynökség kérdésére elmondta, hogy az ETT utolsó jelentésére alapozva kérték az újabb perújítást a 2002-es ügyben, az iratok már hétfőn megérkeztek a Fővárosi Ítélőtáblához.

Az ETT-től egyébként az első három szakvélemény összehasonlítását kérte a bíróság. A vállalkozónak kedvező szakvéleményekről kiderült, hogy azok elkészítésekor bizonyos pszichológiai jellegű, a végeredmény szempontjából elengedhetetlen vizsgálatokat nem végeztek el. A harmadik szakértő páros és az ETT vizsgálata is azt állapította meg, hogy a férfinek van egy alap betegsége, ami azonban nem jelenti, hogy ettől korlátozottá válik a beszámíthatósága. Ehhez a korábban vizsgáltakon kívül más tüneteknek is jelentkeznie kell. Az ETT ezeket is vizsgálta és nem talált ilyen jeleket.

A Fővárosi Ítélőtáblán ítélkezési szünet van, így valószínűleg ősszel dönthetnek a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség indítványáról. Az indítványt el is utasíthatják, de ha befogadják, akkor a 2002-es ügy ismét a Pest Megyei Bírósághoz kerül- tette hozzá Takács Győző.

Olvasóink írták

 • 6. ébredjetek 2008. augusztus 13. 17:08
  „Na mi van? Nincs több szemita orvosszakértő, ügyvéd, bíró?”
 • 5. Carlo 2008. augusztus 13. 15:26
  „ennyire nincs miről írni ebben a lapban ?
  hát nem tudunk felmutatni 1 helyiérdekű maffiózót?
  Kedves DM ..... szabin vannak az újságírók?”
 • 4. ejha 2008. augusztus 13. 12:37
  „Be kellene már zárni végre ezt a elmebeteget! (moderálva - a szerk.)”
 • 3. exe 2008. augusztus 13. 12:31
  „Nem hiszem,hogy van tisztességes ügyvéd.
  Mert ha volna akkor ennyi rabló-gyilkos nem szaladgálna köztünk.”
 • 2. haramia 2008. augusztus 13. 11:53
  „Az ominózus szakértői vélemény kb. úgy hangzott, hogy T. Péter agysorvadása olyan mértékű, hogy nincs tisztában tettei következményével, ugyanakkor a mindennapi (pénz)ügyek vitelében nem korlátozza. Jó mi??? Büntetés nincs, gondnokság sincs. A szakértőnőt természetesen Tasnádi Péter kérte fel. Tasnádi Pétert egyébként a tárgyalásokon egész ügyvédgárda védte, köztük a balliberális jogászelit "kiemelkedő" publicistái (Szikinger stb.) is.”
 • 1. Safranek 2008. augusztus 13. 11:49
  „Ez a magyar igazságszolgáltatás (létezik még ilyen?) megcsúfolása!
  Ha már valakinek ennyire útban van Tasnádi (egyébként rászolgált), akkor miért engedik ki mindig a börtönből?
  Nevetséges és egyben elszomorító is!
  És még a "szakvéleményt" kiállító állítólagos pszichiáter akar feljelentést tenni!
  Örüljön, ha egyáltalán még praktizálhat!
  Azonnal eltiltanám a szakmájától és a közügyektől örökre!
  De min. 10 évre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

GPS-t loptak egy debreceni mentőautóból

Kiraboltak egy mentőautót Debrecenben szerdára virradó éjjel, amíg a személyzet egy szívbeteg nőt… Tovább olvasom