Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Betegszállítás: három órás várakozás és az empátia hiánya

Átlagosan három órát kell várniuk a betegeknek a kórházakban a betegszállítóra, ráadásul sokszor az empátia hiánya is panaszként merül fel - ez derül ki az Egészségbiztosítási Felügyeletnek megküldött adatokból és bejelentésekből.
A felügyelet véleménye szerint a kórházak és betegszállítók közötti kommunikáció javításával a várakozási idő ugyan csökkenthető, ám megszüntetni teljesen nem lehet - tájékoztatta a Független Hírügynökséget közleményében a felügyelet.

Nehezen elérhető betegszállító, több órás várakozás és olykor az empátia hiánya - ilyen panaszok érkeztek az Egészségbiztosítási Felügyelethez (EBF) az elmúlt fél évben. A kivizsgált esetek többségében ráadásul kiderült, hogy a kifogások jogosak. A legtöbb bejelentés év elejére tehető, amikortól már nem az Országos Mentőszolgálat, hanem az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral szerződésben álló cégek végezték a betegszállítást.

Az EBF munkatársai ezért idén februárban adatokat kértek a kórházaktól a tapasztalatokról: mikor mennyit kell várni a betegeknek a szállítókra. Százhúsznál is több intézmény adott válaszokat.

Az adatokból az derül ki, hogy a kórházak és szakrendelők több mint felénél előfordul, hogy három óránál is tovább kell várnia a betegnek. Az intézmények negyedénél pedig az is gyakori, hogy még ennél is többet kénytelenek várakozni az emberek a kórházakban, míg hazaviszik őket.

A felügyelet véleménye szerint az intézmények és a betegszállítók közötti kommunikáció javításával a várakozási idő ugyan csökkenthető, de nem szüntethető meg teljesen. Ugyanis a hatékony működésre is tekintettel kell lenni, ez pedig úgy érhető el, ha egy-egy járművel több beteget is szállítanak azonos irányba. Így tehát a betegeknek sokszor egymásra is várniuk kell.

Olvasóink írták

 • 17. adó és járuléfizető 2008. július 16. 21:10
  „valódi járulék és adófizető!!ne kételkedj én járulékfizető vagyok 43 éve!! látom az igazság szurja nagyon a szemedet !!! te valóban gusztustalan és bunkó vagy!! ugyhiszem ez a két jelző jobban áll neked mint nekem!!!szétcseszték az egészségügyet és punk tum!! ha neked üzleted van ebben akkor nyilvánvalóan tagadod ezt a tényt!!majd ha mint beteg kerülsz ezekbe az intézményekbe közvetlen tapasztalatot szerezhetsz róla!!”
 • 16. szenvedő alany 2008. július 16. 18:01
  „Valóban nem összekeverendő a mentőszolgálat a betegszállítókkal.
  Az OMSZ évekkel ezelőtt minden feladatot ellátott amit csak leadtak a bejelentők.Ha kapacitáshiány miatt esetleg nem ,akkor kiszóltunk a háziorvosnak, vagy a betegnek és tájékoztattuk a lehetőségeiről. Akkor még volt felelősségünk a betegszállítások iránt is.
  Mivel ezt a tevékenységet anno a lobbiérdekekre és a nagy veszteségre hivatkozva kivették az OMSZ tevékenységei közül csak nézzük a történéseket.
  A maszek az maszek, és nem érdekli semmi csak a zsebe.
  Az OMSZ bevételei nagy részben a betegszállításból eredtek. Ezu tartotta el az céget. De nem kellett,mert jött egy bizonyos Takács Zoltán aki szerint veszteséget hoz csak.Így el lett adva a maszekoknak. Érdekes nekik megéri ez a tevékenység.
  A várakozás ideje pedig sokszor több mint 3 óra, van hogy beteg a kitűzött napon eleve be sem kerül a célintézménybe. Vagy ha igen akkor nem kerül haza csak másnap.A mentő nem végez betegszállítást. A beszállított betegek ezért nem kerülnek haza és étlen szomjan fekszenek egy hordágyon a folyósón vagy éppen egy ülőkocsiban. Nem az OMSZ a hibás!!
  Mi most is elvégeznénk, ha engednének dolgozni. De a beutalási rend miatt, és a reformnak nevezett baromság miatt vannak ilyen áldatlan állapotok.”
 • 15. ciroka 2008. július 16. 15:54
  „AN hat mit nem mondjak, megerdemelted. Amit irtal programozott mutetrol szol, mi a fitty fenenek kell nyolcvanot gyuruvel es hatvanharom karkotovel menni a korhazba? Az mas dolog, ha valami serules miatt azonnali mutet kell, de regen az ilyen betegek ertekeit a noverek megoriztek es becsuletesen vissza is adtak vagy a felgyogyult betegnek vagy .. hat a rokonoknak :( !
  Lehet , nem kerul penz sterul injekcios ture, de az uj hepatitiszed melle lesz egy sajat szefed masfel hetre :)

  Ma aztmondtak, a harom oras varakozas normalis.. hat nem tudom, maygarorszag forditva ul a lovon, mintha visszafele mennenk az idobe, mar lassan a haborus helyzeteket tukrozi a magyar egeszsegugy”
 • 14. Diaz 2008. július 16. 15:28
  „Az én rokonom 2 hete hunyt el.Vasárnap délelőtt rosszullett...hányt. Felhívtuk a mentőket, hogy kórházba kellene vinni ugyanis hasnyálmirigy rákos emberről van szó.Reakció: hányásba még nem halt bele senki!Nem jöttek...2 újabb telefonálás után másfél óra múlva megérkeztek és közöték, hogy sajnálják.
  Tudom a betegszállítóknak ehhez semmi közük, csak egy újabb példa arra, hogy vannak gondok...:(”
 • 13. Morgós 2008. július 16. 15:28
  „az egészségbiztosítási felügyelet egy sóhivatal. egészségbiztosítási pénztárral kapcsolatos próblémával kerestem meg az egészségbiztosítási felügyeletet aki az OEP hez küldte a panaszomat ahelyett hogy valamiféle vizsgálatot kezdett volna. Tehát az egészségbiztosítási felügyelet nem felügyeli az egészségpénztárat. több miliárd forintért látszat tevékenységet végeznek”
 • 12. che 2008. július 16. 15:05
  „Most már belső vizsgálatot idít a mentőszolgálat Kolonics ügyében...Ez majd biztosan segit ! Vagy csak a médiának egy új téma ?”
 • 11. síkvidéki 2008. július 16. 14:57
  „semmi értelme szidni a mentősöket, már csak azért sem, mert a betegszállítást nem ők végzik! ez vállalkozói alapon működik, cégek végzik, őket finanszírozza a TB. a mentőszolgálat évekkel ezelőtt végtelenül ostoba módon kifarolt a betegszállításból, pedig jól szervezve nyereségesen működtethető vállalkozás. nem akarom felmenteni az egészségügyi dolgozókat, ők is hibáznak, de azt a fejeltlenséget, ami az egészségügyben van, nem azok a dolgozók okozzák, akikkel nap, mint nap találkozunk. ebben az egy tekintetben igaza van a 6. hozzászólónak.”
 • 10. gengszter2 2008. július 16. 14:44
  „A kanapéján szülte meg második gyermekét egy nő, mert 40 percet késett a mentő. Amikor már 3 percenként jöttek a fájások, kihívták a mentőt. A diszpécser azt mondta nekik, hogy menjenek a ház elé, nemsokára értük megy a kocsi.

  A szakadó esőben 10 percet várakoztak az eresz alatt, de az asszony nem bírta tovább, így visszamentek a 10. emeleti lakásukba. A férj többször tárcsázta a 104-et, mert addigra megindult a szülés. A kis Benedeket apukája a kanapén segítette a világra.

  A kiérkező mentősöktől megtudták, hogy a problémát a pontatlan diszpécser okozhatta, mert 23 óra 40 perces hívásukhoz képest csak 0 óra 12 perckor riasztotta a kocsit, de még akkor is visszarendelte őket, mert nem volt náluk a kismama szállításhoz szükséges ülőkocsi. A belső vizsgálat lezárultáig a mentőszolgálat nem nyilatkozik az ügyről.”
 • 9. gengszter 2008. július 16. 14:38
  „"Többször próbáltuk felhívni a mentőszolgálatot, mert az autó nem érkezett meg, volt egy elég durva eset, az egyik hölgy azt mondta - amikor mondtam neki, hogy azonnal próbáljanak meg gyorsabban intézkedni, mert Kolonics György nevű olimpiai bajnokról van szó -, hogy őt azt sem érdekli, hogyha Buga Jakab és lecsapta a telefont, nyilatkozta Bércesi Zsolt szemtanú."

  Még Buga Jakab sem számít, akkor egy mezei állampolgár??”
 • 8. AN 2008. július 16. 13:39
  „wtf, lehet, hogy Neked is fontos lenne a kórházi széf, ha a Te pénzedet és jegy-gyűrüdet emelték volna el az ágyad melletti szekrénykéből, amíg Téged műtöttek. Mert én pont így jártam.
  A betegtársak szerint bejött egy jól öltözött asszony, odament az ágyamhoz, megkérdezte, hogy "még műtik?", mondták neki, hogy igen. Leült az ágyamra, várt kb. 1 percig, aztán kicsit turkált a fiókban, és "mondják meg neki, később visszajövök" szöveggel elment.
  A betegszállítókra áttérve: a helyzet nem egyszerűen rossz, de katasztrófális. Édesanyám frissen műtve reggel 8-től délután fél kettőig ült a kórteremben egy széken, mivel az ágyból kipaterolta nővér, azzal, hogy kell a másik betegnek. Ugyanakkor befizettették vele arra a napra is a 300 ft-ot.(igaz ezt már azóta nem kell fizetni)
  Pont ezek miatt igenis szükség lenne egészségügyi reformra. Persze nem arra, ami itt elindult.”
 • 7. Vega 2008. július 16. 13:38
  „volt egy időszak, amikor sürün kellett járnom a kettes korházba. számtalan olyan esetet láttam, hogy a beteget miután elátták, akkor szo nélkül otthagyták tolokocsiban, betegágyban a folyoson sokszor 4-5 orákra is étlen-szomjan... és még nemis arrol van szo, hogy haza kell vinni, csak vissza arra az osztályra ahova tartozik. egyszer amikor várakoztam egy bácsi már igen kétségbeesve hivott magához, hogy toljam már vissza a helyére, mert hiába szologat az orvosoknak már több mint 3 orája, csaknem jön érte senki. egy emelettel kellett volna csak levinni és betolni egy szobába. én ezt megtettem a beteghordók helyett. legközelebb egy szivmütétet is nekem kell elvégeznem mert már orvos se lesz?”
 • 6. valódi járulék és adófizető 2008. július 16. 12:49
  „Kedves "járulék és adófizető" ?!
  Csúsztatsz és mellesleg nagyon gusztustalan is vagy!”
 • 5. Hun 2008. július 16. 12:43
  „Kedves "jarulek es adofizeto"!

  Te egy kis fogalmi dugoba keveredtel! Nem a mentosokrol van szo, hanem a betegszallitokrol! A ketto nem ugyanaz! Es pont azt az empatiat hianyoljak a betegszallitoktol, amit eddig a mentosoknel tapasztaltak!
  Ui.: Bocs az ekezetek hianyaert!”
 • 4. wtf 2008. július 16. 12:37
  „az eü reform dícséretét inkább hagyjuk ki. ezen reformokként vásároltak életmentő páncélszekrényeket,ami ugye nélkülözhetetlen egy betegnek.”
 • 3. Felügyelet 2008. július 16. 12:32
  „Régen az ilyen panaszokkal maximum a sóhivatalba vagy ügyvédhez mehetett a beteg. A sok oldalról támadott eü reform egyik nagyon jó húzása volt a biztosítási FELÜGYELET létrehozása, a szervezet nagyon sok csalásra, hanyagságra derített fényt kellemetlen helyeztbe hozva az eddig uraskodó, zárt orvos társadamat.

  A gyorsaság részben pénz, részben szakmai kérdés. Az empátia, UDVARIASSÁG, viszont nem kerül pénzbe és kurvára nem érdekel hogy mennyit keres, és milyen melege van annak aki ezt a munkát önként ELVÁLLALTA.”
 • 2. járulék és adófizető 2008. július 16. 11:51
  „bizzál benne van empátia abban az emberben aki vállalja a mentősök fizikailag és lelkileg is kimeritő munkáját alamizsnáért! mert fizetésnek aligha lehet nevezni! ülj be a mentős mellé 40 C fok meleg kocsiba,hogy levegőt alig kapsz és a nadrágodból csavarni lehet a vizet annyira izzasztó!kész szauna csak nem pozitiv értelemben!egyik eset után azonnal jön a másik amit meg kell oldani sokszor lélegzetvételnyi idő nélkül! 8-10-12 órában éjjel nappal!!hát csináld utánuk te vagy jobban ha ilyen negativ a véleményed!mutasd meg mit tudsz jobban!! 1-2 hónapig próbáld ki!! ne őket szidjad nem ők tehetnek a mai áldatlan eü.állapotot a tolvaj romboló kormányon kérd számon akik a bőrödet a véredet a lelkedet adják el éppen a zsidóknak!!”
 • 1. che 2008. július 16. 11:45
  „Ép, egészséges embert dolgoztatni és adóztatni amig meghal ! Aztán, ha eltávozott ,kizsákmányolni a hozzátartozókat ! Beteg, idős egyénekre nincs szükség !!! Ők nem termelnek pénzt !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félház a 3-5 csillagos szállodákban

Az év első felében 54 százalékos kihasználtságról számoltak be a három-ötcsillagos szállodák - derül… Tovább olvasom