Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Betonmixertől a kolbászig

A Darnó-Hús, a Kovács család vállalkozása a semmiből teremtődött - ma 34 család munkahelye.

Prosperáló üzem sok alkalmazottal: ez minden önkormányzat álma – mondja Fazekas Zoltán, Darnózseli polgármestere. A  helyi Funkció Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. A Darnó-Hús, a Kovács család vállalkozása a semmiből teremtődött és ma 34 család kenyéradó munkahelye. Történetéből a vállalkozók iskoláját lehetne összeállítani, ha létezne ilyen.

1991-ben kezdődött. A család vásárolt egy betonszállító mixert, aztán az apa, Kovács János és Péter fia felváltva vezettek, mikor melyik ért rá a hét bármelyik napján, szinte bármelyik órájában, és vitte a családi ház alapjaihoz a betont.
Nagyjából ebben az időben vett egy gattert a család. Nándor, a legifjabb fiú ott dolgozott, s Péter bátyja hol betont szállított, hol az öccsének segített fát fűrészelni. Kovács Jánost ekkor már a győri Fáma papíripari társaság alkalmazta Darnózselin, a valamikori iskolában volt egy részlegük. Amikor a Fáma 1994-ben eladta az épületet, a Kovács család vásárolta meg.

Kitalálják a húsüzemet

Ott volt az 1905-ben épített, egykori iskola, s a család éjszakába nyúlóan, hosszú heteken át azon töprengett, jó lenne valami okosat kezdeni vele, csak azt nem tudták eldönteni, hogy mit. Fontolgatták, hogy diszkont legyen, olajsajtolóra és tejüzemre is gondoltak.
– Csináljunk húsüzemet, jutott végre eszünkbe – mondja a családfő. – Egy évig jártam tanulni Németországba. Végül is 1995-ben három emberrel megkezdte munkáját a Darnó-Hús. Házias ízeket szerettünk volna, ezért a Szigetközből gyűjtöttük a recepteket, azokat modernizáltuk.
Kovács Péter közben kitanulta a hentes- és mészáros- szakmát, mestervizsgát is tett. Ekkor a családi vállalkozás már három lábon állt: mixer, gatter, húsüzem.

Mára kinőtték az igényeket

A következő mérföldkő a 2000-es évek elejére esik. Mind nagyobb gond lett a sertést beszerezni, eközben a bezenyei szövetkezet árulta sertéstelepét. A Kovács család 2002-ben hitelből megvásárolta. Ma négy-ötezer hússertést nevel fel az üzem, így saját alapanyag-ellátója lett. Az agrármérnök Kovács Péter tavaly Székesfehérváron letette az inszeminátori vizsgát. A gatterüzemet időközben „eladta" a család, nem akarta magát szétaprózni. Vállalkozásukban az apa gépész, a műszaki szakember, Péter a húsüzemet viszi közösen az öccsével, aki számítógépes szakemberré vált közben, anyja rokkantnyugdíjas, emellett végzi a vállalkozás könyvelését.

A húsüzemben ma már huszonnégyen dolgoznak, a vállalkozás egészében harmincnégyen. A húsüzem kinőtte az igényeket, ezért aztán nagy fejlesztésbe kezdtek. Negyvenszázalékos uniós és hazai támogatással, jókora hitellel és részben saját pénzből, bő háromszázmillió forintból új üzemet építenek a régi mellé. Várhatóan nyár végére készül el, s akkor egy hétvégén átköltöznek a régiből az újba. A mostani részlegben korszerű, védőgázas csomagológépeket állítanak be.

Nem tűntek el a mixerek

Kevés szó esett eddig a család „mixerparkjáról". Ma hat korszerű gépből áll, és a családé ezenkívül a megye alighanem legnagyobb teljesítményű betonpumpája: 36 méterre juttatja el az anyagot. Betontelepe viszont nincs a cégnek, más betonját szállítja, és nincs saját boltja, hálózata sem. Ám szeretne majdan és nemcsak idehaza, hanem a Duna túloldalán és a Lajtán túl is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyílt nap

Farád. Nyílt napot rendez a helyi általános iskola március 6-án, hétfőn és 7-én, kedden. Az alsó… Tovább olvasom