Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Bevallották, hogy ők tették a móri vérengzést?

Folytatás az 1. oldalról.

Amikor ezt az NNI nyilvánosságra hozta, jelentkezett a rendőrségnél valaki, akinek a bejelentése alapján elindulva eljutottak a 36 éves és 34 éves tatabányai férfiakhoz, akiket a hétvégén őrizetbe vettek. Mint azt tegnap megírtuk, mindketten vallomást tettek. Erről Bolcsik Zoltán a Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatója, annyit mondott el, hogy N. Lászlónak militarista múltja van, szerződéses katonaként teljesített szolgálatot, majd később egy rendvédelmi szervnél is dolgozott, de nem rendőr volt.
Rajongott a fegyverekért, s egy fegyverkereskedésben helyezkedett el. A 34 éves W. Róbert 34 éves, családos, büntetlen előéletű, három gyerek apja.
A Honvédelmi Minisztérium délután cáfolta, hogy N. László szerződéses katona lett volna. Az MTI úgy tudja, hogy a férfi korábban a büntetés-végrehajtásnál dolgozott. Azt viszont megerősítették, hogy a férfi 1994–95-ben Tatán, majd Győrben teljesített sorkatonai szolgálatot.
A tábornok elmondta, N. László 190 centiméter magas, társa nála alacsonyabb. A móri ügyben a szemtanúk egy magas férfit láttak a bank bejáratánál a bűncselekmény elkövetésekor. Bolcsik Zoltán a tájékoztatón hangsúlyozta: a birtokukban lévő vallomás nem olyan jellegű, amely minden kérdésre választ ad. A rendőrség N. Lászlót lőfegyverrel és lőszerrel visszaéléssel, valamint a móri bűncselekménnyel, társát kizárólag a móri bűncselekménnyel gyanúsította meg megalapozottan.
A rendőrség végzett DNS-vizsgálatot, de a szakértői véleményre még várni kell. A móri bűncselekmény miatt jogerősen tényleges életfogytiglanra ítélt Kaiser Edét még nem hallgatták ki a fejlemények miatt.
A Veszprémi Városi Bíróság tegnap délután – az elé terjesztett bizonyítékok alapján – megalapozottnak találta azt a gyanút, hogy a veszprémi postásgyilkosságot N. László követte el, illetőleg, hogy részt vett a 2002. május 9-én Móron elkövetett bankrablásban is. Ez utóbbit W. Róbert esetében is megalapozottnak találta, ezért elrendelte mindkettőjük előzetes letartóztatását.
A Kisalföld rendőrségi szakértője nem akarja bírálni a nyomozóirodás kollégákat, annyit azonban megjegyzett: ő évekkel ezelőtt megmondta, kicsi a valószínűsége, hogy Kaiserék gyilkoltak Móron. Akkor úgy tűnt neki, nincsenek olyan összefüggések, amelyek alapján megalapozott ítéletet lehet hozni. Nyilván a bíró mérlegelt.
– Emberek vagyunk, tévedhetünk, de én úgy senkit nem küldtem vádra, hogy biztosan nem ő volt az elkövető. Ha a most előzetesbe helyezett két férfit Mór-ügyben kihallgatták, s valóban ők gyilkoltak a bankban, dugába dőlhet az előző elképzelés. Akkor gyakorlatilag dilettánsnak nevezhető nyomozás eredményeként meszelték el jogerősen Kaisert – mondta szakértőnk, de sietett hozzátenni:
– Azt nem állítom, hogy Kaiserék ártatlan bárányok, hiszen legalább nyolc rablást elkövettek, amiért eleve kaphattak volna közel tíz évet. Jogosan ülnek, ha esetleg nem is a móri ügy miatt. De ne szaladjunk ennyire előre, tisztázódjon az, hogy valóban ki végezte ki a nyolc embert Móron. Az ügy még sokesélyes lehet.
Lapunk szerette volna megszólaltatni a 2003-ban, illetve 2005-ben megtámadott győri postásokat, de elzárkóztak a nyilatkozattól. Nyugalmat akarnak, dolgozni szeretnének. Érthető, hiszen nem piti bűnöző támadt rájuk.
Egy névtelenséget kérő kézbesítő annyit elmondott lapunknak, hogy a veszprémi postás kolléga megölésével gyanúsított férfi elfogásának nagyon örülnek, s megnyugtatta őket. Jobb lett a hangulatuk a kollégáknak a hivatalban.
A Győrben megtámadott kézbesítők egyikére 2003-ban rálőtt a rabló. A lövéseket többen is hallották, a rendőrség azonban nem talált tölténynyomokat, hüvelyeket. Szakértőnk szerint vagy valaki kicserélte nála az élestöltényeket, vagy maga csak ijesztésnek használta a vaklőszert. Két évvel később a kézbesítő fejéhez nyomta a rabló a pisztolycsövet, mint az „orosz rulettnél”, így rémítve meg a postást, hogy adja át neki a pénzt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feltörték Kóka János honlapját

Kóka János diplomáját megkérdőjelező fórumbejegyzésre ugrott át szombaton a gazdasági miniszter… Tovább olvasom