Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 14°C Még több cikk.

Bezárják a szerencsi cukorgyárat

A Mátra Cukor Zrt. igazgatósága nevében Pokol Balázs igazgatósági elnök hétfőn délután bejelentette, hogy a társaság befejezi répacukorgyártását Magyarországon, és bezárja utolsó üzemét, a szerencsi cukorgyárat.
A 119 éves üzem bezárásával 111 munkahely szűnik meg. A döntés oka az, hogy nem sikerült megállapodni a répatermelőkkel az idei alapanyag termelésről.

A Mátra Cukor tavaly döntött szolnoki üzemének bezárásáról, a magyar piacot a továbbiakban a szolnoki és hatvani silókból és kiszerelőkből látják el cukorral, de ennek forrása az Eurosugar nevű nemzetközi kereskedelmi társaság lesz, amelynek egyik alapítója a Mátra Cukor anyavállalata, a Nordzucker.

A magyarországi répacukorgyártás fokozatos visszaszorulása, majd megszűnése hátterében az Európai Unión belüli szabályozás hátrányos helyzetet teremtett a cukorrépa számára a többi szántóföldi kultúrához képest - áll a Mátra Cukor közleményében.

Eszerint annak ellenére, hogy a deklarált termelői répaár igényeket az uniós és nemzeti támogatások, valamint a Mátra Cukor által nyújtott felárak jelentősen meghaladják, a répatermelők által visszaigazolt szerződött mennyiség messze elmarad a kvótában engedélyezett 100 ezer tonna cukor gyártásához szükséges 0,7 millió tonna répamennyiségtől.

Olvasóink írták

  • 2. Feri 2008. március 11. 12:54
    „Ha lenne tudatos vásárlói magatartás, akkor az ilyen cégeket, mint a Danone vagy a Nordzucker itt Magyarországon a NEM vásárlásunkkal meg tudnánk büntetni. De ez az idő sajnos még nem jött el.”
  • 1. MATRINÉ 2008. március 11. 11:46
    „NE IS TÖRÖDJÖN VESENKI, HISZ IDÁIG SE TETTE BEHATÓAN. VAN MÉG MIT BEZÁRNI ÉS LEROMBOLNI MAGYARORSZÁGON! HAJ RÁ ORSZÁG ÁRULÓK! AMIG TUDTOK ARASSATOK.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Haltelepítés miatt tilos horgászni az Alcsi-Holt-Tiszán

Haltelepítés miatt hétfőtől március 19-én, éjfélig tilos horgászni az Alcsi-Holt-Tiszán,… Tovább olvasom