Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Bioetanol-üzem épül a kabai cukorgyár helyén

Elsőként egy új bioetanol-üzem kezdheti meg működését az idén megszűnő kabai cukorgyár helyén.
Az angol–francia tulajdonú Eastern Sugar (ES) Zrt. még tavaly jelentette be, hogy végleg befejezi a cukor-előállítást Kabán. A 71 hektáros területen az elképzelések szerint ipari park jön létre, amely az etanolkészítés mellett többek között biomassza-, öblösüveg- és csomagolóanyag-gyártásnak is helyet ad majd.

A bietanol-üzemben 20 milliárd forintos beruházással várhatóan 2008 tavaszán indulhat meg a termelés, most a hatósági jóváhagyási procedúra és a pénzügyi projektszervezés folyik. A programban alapvetően azok a gazdálkodók vesznek részt, akiknek most be kell fejezniük a répatermelést. Őket hat integrátori csoport fogja
össze. A termelők a 4 milliárd forintos saját erőből 1,5 milliárdot teremtettek elő, ezért most befektetőtársakat keresnek. A fennmaradó beruházási összeget banki hitelből finanszíroznák.

A bioetanol-üzem évi 300 ezer tonna kukoricát dolgoz majd fel, ehhez a befektetők 30 ezer hektáron kívánják megtermelni az alapanyagot. Ebből 15 ezer hektárt az eddigi répaterület tesz majd ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 03.28.

Tovább olvasom