Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Bírák nyugdíjazása: Parlamenti pártok az Ab-döntéséről

Alkotmányellenesnek nyilvánította a bírák nyugdíjazásának szabályozását az Alkotmánybíróság. Így kommentálták a döntést a parlamaenti pártok!
Alkotmányellenesnek nyilvánította a bírák nyugdíjazásának szabályozását, ezért azt a hatálybalépés napjára, 2012. január 1-jére visszaható hatállyal megsemmisítette az Alkotmánybíróság (Ab) hétfőn.

MSZP: a kormány orvosolja a bírákat ért sérelmet!

Az MSZP arra szólítja fel a kormányt, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) döntése alapján haladéktalanul gondoskodjon a bírákat ért jogsérelem orvoslásáról.

A párt hétfői közleményében, reagálva az Ab azon döntésére, amely szerint alkotmányellenes a bírák nyugdíjazására vonatkozó törvényi szabályozás, azt tudatta: sajnálatosnak tartja az Ab-határozat késedelmét, mert az alaptörvény-ellenes rendelkezés alapján nyugdíjba küldött bírák helyzete nem rendeződik automatikusan, jogviszonyuk nem áll helyre.

Mesterházy Attila pártelnök és Lamperth Mónika, az MSZP közjogi kabinetvezetője ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a döntés szerint a jogellenes felmentés miatt az érintettek munkaügyi bírósághoz fordulhatnak.

Emlékeztettek arra, hogy a kifogásolt jogszabály alapján 274 bírót, szándékoztak "jóformán egyik napról a másikra kiebrudalni a bíróságról"; az eljárást az Európai Bizottság is kifogásolta, a végső szót pedig a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság mondja majd ki.

Hozzátették: a MSZP az első perctől fogva elítélte a Lázár János és Varga István nevéhez fűződő javaslatot, a Fidesz azonban ragaszkodott a bíróság függetlenségét is súlyosan sértő, az életkor alapján tiltott diszkriminációt megvalósító rendelkezés fenntartásához, és lesöpörte az MSZP ezt korrigáló javaslatát. "Orbán Viktor szerint tisztán nyugdíjkérdésről van szó. Az MSZP szerint másról, arról, hogy nem jött be a Fidesz tisztogató akciója" - olvasható közleményükben.

Az Ab hétfőn a hatálybalépés napjára visszaható hatállyal semmisítette meg a bírák nyugdíjazásának szabályozását, miután megállapította, hogy az új szabályozás formai és tartalmi szempontból is sérti a bírói függetlenségből fakadó alkotmányos követelményeket. Az Ab formai szempontból azt kifogásolta, hogy a bírói hivatás felső korhatárát a vizsgált szabályozásban nem sarkalatos törvény határozza meg. Tartalmi szempontból pedig azt, hogy az érintett bírákat rövid időn belül elmozdítják hivatalukból.

LMP: a bírák elmozdíthatatlanságának elve az alkotmányosság magva

A bírák elmozdíthatatlanságának elve a magyar alkotmányosság magva - kommentálta hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján az Alkotmánybíróság (Ab) döntését Schiffer András. Az LMP véleménye szerint a bírák nyugdíjkorhatárának leszállítása egyszerre sértette az alaptörvényt, a történelmi alkotmány vívmányait, az emberek igazsághoz való jutásának jogát, miközben kivívta az uniós szervek rosszallását.

Az Ab hétfőn hozta nyilvánosságra döntését, amelyik szerint alkotmányellenes a bírák nyugdíjazásának szabályozása, ezért a testület azt a hatálybalépés napjára visszaható hatállyal megsemmisítette.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, hogy a bírák nyugdíjkorhatárának ügye az "elmúlt két év fideszes közjogi rombolásának állatorvosi lova", az alkotmánybírósági döntés viszont világosan megmutatta ennek az autokratikus politikának a határait. "A mai határozat azt jelenti, hogy Orbán Viktor alkotmányos ámokfutása szembetalálkozott a saját maga által alkotott alaptörvénnyel, sőt szembekerült a történeti alkotmány vívmányaival is" - mondta.

Schiffer András szavai szerint ugyanis a történeti alkotmány részét képező 1869-es illetve 1871-es törvények alapján is levezethető, hogy a bírák elmozdíthatatlanságának elve a magyar alkotmányosság magva.

A politikus úgy fogalmazott, hogy tavaly áprilisban Orbán Viktor "keresztülerőszakolta az alaptörvényen" a bírák nyugdíjkorhatárának rögzítését, de akkor a kormányoldal elfelejtkezett arról, hogy az egyes alkotmányos rendelkezéseket összhangban kell értelmezni.

Hangsúlyozta, az ügyben nem pusztán az egyes bírák életpályájának a kiszámíthatóságáról van szó, ugyanis minden egyes magyar állampolgár elidegeníthetetlen joga, hogy a kijelölt bíráját ne mozdítsák el és olyan szervezetek ítélkezzenek az ügyeiben, amelyek pártatlanságához nem fér kétség.

Kijelentette azt is, hogy miután "ezzel az egészen elképesztő kalandorakcióval Orbán Viktor több száz bírát (…) nyugdíjba küldött", ügyek százait kell átszignálni új bírákra és az emberek még hosszabb idő alatt jutnak hozzá az igazságukhoz.

Kérdésre válaszolva azt mondta, az lenne az optimális megoldás, ha a miniszterelnök "észhez térne" és akár egy rendkívüli parlamenti időszak összehívásával "kiszedetné" az alaptörvényből a bírák nyugdíjkorhatárára vonatkozó passzust. Ha ez nem történik meg, akkor viszont a nyugdíjba küldött bírákat vissza kell helyezni a pozíciójukba és ha erre lehetőség van, vissza kell kapniuk a tőlük elvett ügyeket - szögezte le.

A rendszer nem maradhat, mert megbukott, az LMP pedig semmilyen az alkotmánybírósági döntés szellemével szembemenő megoldást nem tud elképzelni - mondta a sajtótájékoztató végén a miniszterelnök kijelentésére reagálva. "Az a rendszer megbukott, amelyikben a vezéri akarat akadálytalanul érvényesülhet. Ez Orbán Viktor Waterlooja" - jelentette ki.

A kormányfő a KDNP vezetőivel folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón mondta azt, hogy a kormány a tervek szerint még a hét vége előtt javaslatot tesz a parlamentnek az alaptörvény, a bíróságokról szóló jogszabály és a nyugdíjtörvény közötti összhang megteremtésére. "A rendszer marad" - nyomatékosította Orbán Viktor.

DK: "szégyenletes" Orbán Viktor nyilatkozata

A Demokratikus Koalíció (DK) "szégyenletesnek" tartja Orbán Viktor hétfői nyilatkozatát, amely szerint nem hajtják végre az Alkotmánybíróság (Ab) hétfői döntését.

Az ellenzéki párt hétfői, MTI-hez eljuttatott közleményében üdvözölte az Ab döntését, véleményük szerint a jogsértést pedig csak úgy lehetne helyreállítani, ha valamennyi kényszernyugdíjazott bírót visszahelyeznék tisztségébe, és helyreállítanák a bírósági vezetők megbízatását is.

A párt szerint sajnálatos, hogy az Ab csak az érintett bírák nyugdíjazásának megtörténte után hozott határozatot a bírók kötelező nyugdíjba küldéséről szóló törvényről, és emiatt nekik kell munkaügyi pert indítaniuk azért, hogy tovább gyakorolhassák hivatásukat.

A DK szerint árulkodó, hogy a Fidesz "egypárti alkotmánybíró-jelöltjei" nagy többségükben különvéleményt nyújtottak be, s ellenezték e jogtipró törvényhely megsemmisítését. "Ez mutatja, hogy a Fidesz kétharmados többségével élve valóban saját hűséges delegáltjaival töltötte fel az Alkotmánybíróságot" - fogalmaz a közlemény.

Az Ab a hatálybalépés napjára visszaható hatállyal semmisítette meg a bírák nyugdíjazásának szabályozását, miután megállapította, hogy az új szabályozás formai és tartalmi szempontból is sérti a bírói függetlenségből fakadó alkotmányos követelményeket. Az Ab formai szempontból azt kifogásolta, hogy a bírói hivatás felső korhatárát a vizsgált szabályozásban nem sarkalatos törvény határozza meg. Tartalmi szempontból pedig azt, hogy az érintett bírákat rövid időn belül elmozdítják hivatalukból.

A kormányfő a KDNP vezetőivel folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón mondta azt, hogy a kormány a tervek szerint még a hét vége előtt javaslatot tesz a parlamentnek az alaptörvény, a bíróságokról szóló jogszabály és a nyugdíjtörvény közötti összhang megteremtésére. "A rendszer marad" - nyomatékosította Orbán Viktor.

A Jobbik egyetért az Alkotmánybíróság indokaival

A Jobbik egyetért az Alkotmánybíróságnak (Ab) a bírák nyugdíjazása szabályozásával összefüggő indokaival, és kíváncsi a következményekre.

Gyüre Csaba, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője, a Jobbik alelnöke hétfőn azt mondta az MTI-nek, hogy képviselőcsoportjuk már az Országgyűlésben is elutasította a szabályozást, és a továbbiakban sem támogatja a tartalmát. A következményekről szólva úgy vélte: az érintett bírákat az Ab döntése után sem fogják visszahelyezni, legfeljebb kárrendezésről lehet szó.

Orbán Viktor miniszterelnök szavaira, miszerint a rendszer marad, és a kormány a tervek szerint még a hét vége előtt javaslatot tesz a parlamentnek az alaptörvény, a bíróságokról szóló jogszabály és a nyugdíjtörvény közötti összhang megteremtésére, a Jobbik alelnöke azt mondta: a kormány rossz oldalról közelíti meg a problémát. Kifejtette, hogy noha az Ab rámutatott, hogy szükséges összhangba hozni a vonatkozó törvényeket, az elutasítás többi indoka - köztük a bírói függetlenség elvének megsértése - ugyanúgy megmarad.

Az Ab a hatálybalépés napjára visszaható hatállyal semmisítette meg a bírák nyugdíjazásának szabályozását, miután megállapította, hogy az új szabályozás formai és tartalmi szempontból is sérti a bírói függetlenségből fakadó alkotmányos követelményeket. Az Ab formai szempontból azt kifogásolta, hogy a bírói hivatás felső korhatárát a vizsgált szabályozásban nem sarkalatos törvény határozza meg. Tartalmi szempontból pedig azt, hogy az érintett bírákat rövid időn belül elmozdítják hivatalukból.

Olvasóink írták

  • 1. falusi01 2012. július 16. 20:54
    „Én ezt nem értem! Miért kellene bárhol,bármilyen beosztásban dolgozni nyugdíj mellett. Sok munkanélküli ember van Magyarországon.Volt katonák,rendőrök stb. veszik(vették) el a munkahelyeket munkanélküliektől. Nem hiszem,hogy egy 70 éves bíró sokkal jobban teljesít,mint egy 40-50 éves kollégája. Nyugdíj+fizetés. Valahogy csak ki lehet belőle jönni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzhamisítókat fogtak Borsodban

A két nő az elmúlt napokban hamis 500 forintosokkal akart fizetni az edelényi piacon, de az árust… Tovább olvasom