Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Bírható volt a 2008-as töri érettségi - megoldások!

Befejeződtek a szerdai történelem írásbeli érettségik, rendkívüli eseményről nem érkezett bejelentés - közölte az Oktatási és Kulturális Minisztérium. A győri Kazinczy Ferenc Gimnázium 12. d. osztálya az írásbelit érettségit nem érezte nehéznek.

Egy feladat tűnt számukra szinte megoldhatatlannak: a XIX. század eszmeáramlataira vonatkozó kérdés megoldását a rossz forrásválasztások tették nehézzé.

A középszintű érettségi 12 rövid választ igénylő feladatból és 3 esszé kérdés megoldásából állt. A rövid kérdések közül II. József rendeletei igényeltek mélyebb ismereteket - mondta el a Kisalfold.hu-nak Pintér Ildikó, a Kazinczy Ferenc Gimnázium történelem szakos tanára.

A források nagyon hosszúak voltak, olvasásuk időigényes, a válaszok pedig minimális pontot értek. Az esszé kérdések közül hármat kellett kidolgozni, egy rövid az egyetemes történelemből, egy rövidet - egy hosszút pedig a magyar történelem különböző korszakaiból. Az esszékérdések a középszintű követelményeknek megfeleltek, a megírásukat segítő források korrektek voltak, jól segítették a téma megközelítését.

Pintér Ildikó, a Kazinczy Ferenc Gimnázium történelem szakos tanára
Pintér Ildikó, a Kazinczy Ferenc Gimnázium történelem szakos tanára


A diákjaim által választott legkedveltebb témák a Magyar államalapítás, a Reformáció és a XVIII. sz-i Magyarország demográfiai viszonyai voltak.

Aki figyelemmel kísérte az előző évek történelem érettségi feladatsorait, sok ismerős témával találkozhatott. Például a Reformáció, Magyarország a II. világháborúban vagy a Dualizmus kori Magyarország. Régóta várt feladat volt az Európai Unió intézményrendszerével kapcsolatos kérdéskör.

A kétszintű történelem érettségi eddigi hét feladatsorát vizsgálva látható volt, hogy az idei évig egyre nehezedtek, ez a tendencia most úgy tűnik véget ért. A 12. d. diákjai és tanáruk is megoldhatónak érezték a feladatok nagy részét. A középiskolai Történelmi Atlasz használata megengedett volt, ez nagyban segítette a helyes válaszadást.

A győri Hetyey Annamária a fertődi Porpáczi Aladár Szakközépiskolában érettségizik. Középszintű történelem írásbeli vizsgát tett, messze a legkönnyebbnek érezte a mai vizsgát, az eddigi három közül. Osztálytársai szerint sem voltak nehezek a kérdések.A kunszigeti Szabó Ádám emeltszintű érettségi vizsgát tett történelemből a Bercsényi Miklós Szakközépiskolában. "Emelt szinten kifejezetten nehéz volt, persze meg lehetett csinálni, de voltak olyan kérdések, amelyeknek szerintem semmi köze nem volt a történelemhez. Minden feladatot próbáltam megoldani, a szóbelivel talán meg lesz a négyes."1.feladat megoldása: a-1; c-5; b-3, c-4

2. feladat megoldása:
1.a, 1/VII. Gergely, 2/császár, 3/kiközösítve, 4/1122
b, A/3, B/2, C/4 , D/1       Kimarad: 5, úriszék
3. feladat megoldása
a - B
b - D
c - A
d - E
Kimarad C, rendkívüli hadiadó4. feladat megoldása
a, 1. Kolumbusz 2. Vasco da Gama 3. Magellán
b, A. Spanyolország B. Portugália C. Spanyolország5. feladat megoldása

a, B, E + lsd magyarázat
b, Mert nem koronáztatta meg magát, hiszen akkor fel kellett volna esküdnie a magyar törvényekre.
c, 1790

Magyarázat
három megoldásnak kell lennie, de nem egyértelmű, hogy melyik a harmadik forrás. Az B és az E válasz egyértelműen kapcsolható II. Józsefhez, az A és a D pedig egyértelműen kizárható. Az F-et azért lehet kizárni, mert arra utal, hogy II. József törvényekkel erősít meg valamilyen türelmet. Türelmi Rendelete valóban volt, ám soha nem hozott törvényeket, csak rendeleteken keresztül uralkodott. A C forrás egy elkövetkező országgyűlésről beszél, ami viszont nem valósulhatott meg második József idején. Mindezek figyelembevételével szakértőnk inkább az F-et javasolja.6. feladat megoldása

liberalizmus – D
nacionalizmus – E
konzervativizmus – C
szocializmus – A
B - 0

 7. feladat megoldása
2, német 3, szlovák 4, román 5, ruszin-rutén 6, horvát 7, szerb
8. feladat megoldása
a, túltermelés, b, csökkentse a munkanélküliséget, c, mert növeli a vásárlóerőt

9. feladat megoldása

a, A békeszerződés neve: Trianoni békeszerződés, az aláírás időpontja: 1920. június 4.
b, Kisantant
c, Kísérő levél, amit a békeszerződésben adtak, Népszövetségi Paktum 19-es szakasza
d, Szerződés a Román Királysággal és a Csehszlovák Köztársasággal
e, elveti10. feladat megoldása
a, H
b, H
c, I
d, I
11. feladat megoldása
a, Európai Bíróság
b, Európai Parlament
c, Európai Tanács
12. feladat megoldása

Az Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozata Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata
a IX 11
b XIII -
c XVI -
d VI 7
e - -
f XI 19A 13. feladat

A 13. feladatban a reformáció kálvinista/református irányzatát  rövid esszében kellett jellemezni a két megadott forrás felhasználásával.

Az első forrás a predesztinációra tehát az „eleve elrendelés" tanára vonatkozik. Ennek lényege, hogy már a születés pillanatában eldöntötte Isten, hogy a mennybe, vagy a pokolra jut-e az ember, tehát sorsa eleve elrendeltett. Így ha valaki pl. kereskedelemre adja a fejét, amit addig az egyház Istennek nem tetsző fogalkozásként jelölt (bibliai "kufárok") ez is isten rendelés, tehát nem üldözendő. A predesztináció tana szerint tehát Istennek tetsző módon kell hivatásunkat, munkánkat végezni, ez legalizálja a polgári foglalkozásokat.

A második forrás: a kálvinista nézetek fontos eleme a zsarnokölés elmélete. A társadalmat választott tisztségviselőknek kell vezetniük. Nekik Istentől rendelt kötelességük megfékezni a zsarnokokat (pl. a királyt). Erre hivatkozva indít pl. számos felkelést a magyar nemesség a Habsburgok ellen a XVII. században.

Az ábra értelmezése: a református egyházkerület élén álló egyháztanácsba polgári személyek is bekerülhettek a város polgárainak választása által a városi tanácsból. Az egyháztanács felügyeli a város iskoláit, intézményeit.

A 13. feladatban a reformáció kálvinista/református irányzatát  rövid esszében kellett jellemezni a két megadott forrás felhasználásával.

Az első forrás a predesztinációra tehát az „eleve elrendelés" tanára vonatkozik. Ennek lényege, hogy már a születés pillanatában eldöntötte Isten, hogy a mennybe, vagy a pokolra jut-e az ember, tehát sorsa eleve elrendeltetett. Így ha valaki pl. kereskedelemre adja a fejét, amit addig az egyház Istennek nem tetsző foglalkozásként jelölt (bibliai "kufárok") ez is isteni rendelés, tehát nem üldözendő. A predesztináció tana szerint tehát Istennek tetsző módon kell hivatásunkat, munkánkat végezni, ez legalizálja a polgári foglalkozásokat.

A második forrás: a kálvinista nézetek fontos eleme a zsarnokölés elmélete. A társadalmat választott tisztségviselőknek kell vezetniük. Nekik Istentől rendelt kötelességük megfékezni a zsarnokokat (pl. a királyt). Erre hivatkozva indít pl. számos felkelést a magyar nemesség a Habsburgok ellen a XVII. században.

Az ábra értelmezése: a református egyházkerület élén álló egyháztanácsba polgári személyek is bekerülhettek a város polgárainak választása által a városi tanácsból. Az egyháztanács felügyeli a város iskoláit, intézményeit.

Olvasóink írták

61 hozzászólás
 • 61. Írisz 2008. május 11. 22:10
  „Szerintem sem volt nehéz de azért viccesen könnyű sem. Sok odafigyelést igényelt és tudás is kellett hozzá!
  Remélem sikerült.”
 • 60. Kálvin Anikó 2008. május 09. 10:41
  „szerintem is könnyű volt, bár azért én is hibáztam pár kérdésnél :)”
 • 59. Dévke 2008. május 08. 19:35
  „Szerintem viccesen könnyű volt, forrásból és atlaszból kilehetett írni mindent (persze akinek volt már a kezébe atlasz)”
 • 58. Candusska18 2008. május 08. 17:18
  „hát én nem voltam sose jó történelemből és a tanár is gyűlölt mert full butának tartott és nem akart érettségizni engedni mert úgy gondolta a 2-es szintet sem érem el!ahoz képest én úgy nézem ez nekem csúnyán jól sikerült szal a tanárom elbaszta!:)sok sikert a holnapi némethez mindenkinek!:)”
 • 57. Szabi a törichampion 2008. május 08. 15:27
  „Ilyen könnyű töri érettségit még nem is láttam.( Bár mondjuk én már könnyen mondom akinek rég megvan az emelt szintű törije.54% )Tomi páloczynak teljesen igaza van mindenbe. Amúgy 1844- ben lesz hivatalos nyelv a magyar, nem 1790- ben, mint sokan gondolták.”
 • 56. Tomi páloczy 12.F 2008. május 08. 00:52
  „Sziasztok!
  A magyar röhelyes volt...az első rész örülök ha 15 pontot szedek össze, az esszé ment, sztem ez volt a legkönyebb azér a technikáról írni, sok rizást stb. A matek hát sztem az első rész jó volt, csak a 45 percecske kevés volt rá! a II. rész matek az még úgy ahogy nehéz volt, de kaphatók részeredmények, ha itt-ott valaki számításokat végzett pl lograitmus, vagy térfogat.
  a Töri sztem nagyon kírály volt a teszt és a esszé is..még életemben nem írtam ilyen jó dogát. persze sajnálom, azokat akik nem tudták megoldani :( , mondjuk, nekik sok sikert kívánok a következőhöz. apropó: 1844- ben a országgyűlés a magyar nyelvet nyílvánítja államnyelvé nem? no mind1. Sok sikert és kitartást kívánok akik angolra mennek én is oda tartok.
  5 kalappa mindenkinek. Sziasztok!”
 • 55. Melancholy 2008. május 07. 23:06
  „én is max 10 pontott ha veszítettem a feladatokban :S”
 • 54. Kokó 2008. május 07. 22:35
  „Hát asszem meg van a kettes :D:P De vaalki nem tudja h mi alapján pontoznak az esszénél???”
 • 53. pindurpandi 2008. május 07. 21:36
  „nem volt nehéz:-D
  bár 1-2 dolgot én is elkurtam :-/”
 • 52. stíler 2008. május 07. 21:34
  „valaki légyszi válaszóljon!!! az 1ső feladat c-jéhez akkor jóó a 4-es meg 5ös is??szóval mindegy hogy d-nél meg c-nél felcserélem a 4est meg 5öst???”
 • 51. KriszTina 2008. május 07. 21:18
  „A 6. feladatban énis B-t írtam. Mivel a konzervativizmus egyik fő vonása az óvatosság volt. A B szövegében pedig arról van szó.”
 • 50. Pap Hajni 2008. május 07. 21:14
  „megvan a tuti kettes:D”
 • 49. Baranyi Are Ottó 2008. május 07. 20:54
  „Hy
  Jól esik megnézni a megoldásokat, és megköszönném hogy élhetek ilyen lehetőséggel!Habár jobb lett volna egy héttel ezelött is megnézni, valahogy jobb érzés lett volna érettségizni, azzal a tudattal hogy tudom mi a mgoldások, legalább nem izgultam volana.
  Mindegy ...
  Köszönöm”
 • 48. Rozi20 2008. május 07. 20:36
  „Úgy érzem,h talán még a 3-as is meglesz,pedig tegnap még abban sem voltam biztos,h elérem a 10 pontot:)”
 • 47. gyepes 2008. május 07. 20:27
  „A 6. feladatnban a konzervativizmus szerintem inkább B, csodálkoznék ha nem ez lenne a kulcsban is. A C inkább az abszolutizmus definiciója.
  Ami pedig II. Józsefet illeti, a szakértőnek igazán fel kellene ismernie a türelmi rendeletetet. (Akkor is, ha nem biztos, hogy a közép szinten vizsgázóktól is elvárható ugyanez.) Elvégre manapság elég sok forráselemzés van a töri órákon.”
 • 46. p.beby 2008. május 07. 19:50
  „Kedves Máté,
  én nem a szerkesztő vagyok, de azért ez a megoldás a jó, mert 1790-ben volt II.József nevezetes tollvonása, amikor az összes rendeletét visszavonta - amiből volt jó néhány, ha jól tudom elvileg több mint 6000-et hozott, de ezek többsége a számuk miatt is betarthatatlan volt - , csak a jobbágyrendeletet és a türelmirendeletet nem...és azért mert a kérdés a II. József által hozott nyelvrendeletre vonatkozik, amit mit mondtam halálakor ő vont vissza.
  Ha tévedek, javítsatok ki!”
 • 45. Nagy Ágnes 2008. május 07. 19:50
  „megvan a 2esem:D:D:D
  imádok mindenkit(K)”
 • 44. Andrási Máté 2008. május 07. 19:35
  „Kedves szerkesztő!

  Én úgy olvastam, hogy II. József halála előtt áthúzta a törvényeit 2-t kivéve: 1. a jobbágyrendeleti törvényt 2. a nyelvújítási törvényt. Ez utóbbit az 1844-es országgyűlésen törölték el. A dolgozatba én ezt az évszámot írtam, és most nézem, hogy nem jó. Érdeklődnék, hogy miért 1790 a megoldás?
  Válaszukat előre is köszönöm.

  Andrási Máté”
 • 43. gyűrű 2008. május 07. 19:32
  „Kicsike!
  lehet hogy minden idiótát felvesznek a főiskolára egyetemre(hogy a szavaiddal éljek),csak abból nem mindenki diplomázik le. Ha meg mégis akkor nem is idióta:)
  szerinted minden diplomás ember munkanélküli??? mert a szavaidból nekem ez jött le.vagy ezt a munkanélküli kiskönyvet mire érted? Bár biztosan van olyan egy két ember akinek 60 diplomája van és még sincs minkája, de ez nem feltétlenül mindenkire vonatkozik.”
 • 42. Dikoca 2008. május 07. 19:30
  „egyetértek zoziival, nálunk is kihullik az a társaság aki csak partizni jött egyetemre, bár jah...orvosin vicces is lenne ha nem így volna...”
61 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset történt az M1-esen - a sofőr meghalt

Meghalt a sofőr, mikor szerdán kora délelőtt kisteherautójával egy teherautóba rohant az M1-es… Tovább olvasom