Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Bíróságra mennek

a megye tűzoltói

Folytatás az 1. oldalról.

A tűzoltók túlórapénzük kifizetéséért demonstráltak már itthon és Brüsszelben is, de nem sok eredménnyel. Ezért az orvosokhoz hasonlóan ők is a munkaügyi bírósághoz fordultak. Azt mondják, a jelenlegi ötven órával szemben az uniós előírás értelmében heti negyvenórás a munkaidejük, az e feletti rész pedig túlóra. Szeretnék, ha ők is megkapnák járandóságukat. Megyénk öt parancsnokságáról 266 tűzoltó adta be a keresetet. A felkért ügyvédek első körben a szakszervezeti tagok érdekeit tudják képviselni.
– Egy hónap alatt a szakszervezetünk taglétszáma országos szinten 2700-ról 4200-ra nőtt, ez azt jelenti, hogy összefogott a tűzoltó-társadalom – mondta el a Kisalföld érdeklődésére a soproni Gyenge Koppány, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének megyei elnöke. – A parancsnokokhoz írt szolgálati panaszainkat mindenhol elutasították. Így jelenleg a bíróságok pozitív döntésére várunk. Biztató számunkra, hogy az Európai Bíróság egy hasonló ügyben igazat adott a hozzájuk fordult hamburgi tűzoltóknak.
Dr. Szekeres Csaba soproni ügyvéd, aki országos szinten képviseli a tűzoltókat, lapunknak elmondta, mostanra mindenhol beadták a keresetet. A parancsnokságoktól egyelőre még nem kapták meg, hogy az egyes tűzoltók mennyi időt dolgoztak túlórában. Amint ez megtörténik, akkor már konkrét adatokat tudnak mellékelni a bíróságokhoz. Ez azonban a már megkezdett jogi ügymenetet érdemben nem befolyásolja. Az első bírósági döntés Szekszárdon, március 23-án várható.

A magyar jogszabályok szerint járnak el

Pesztenlehrer Lajos a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője elmondta, a parancsnokságok a hatályban lévő hazai törvények szerint jártak el. A heti negyvenórás munkaidőt – tűzoltók felvételével – lépcsőzetesen vezetik be, várhatóan 2012-ig. Ennek érdekében idén megyénkben tizennégy tűzoltóval több dolgozik majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élelmiszerboltba törtek be

Sopronban ismeretlenek betörtek a Kuruc körúton lévő egyik élelmiszerboltba, és onnan… Tovább olvasom