Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Bizonytalanságok a szerencsi erőmű építése körül

Már termelnie kellene január óta a szerencsi ipari parkban tervezett szalmatüzeléses erőműnek, a helyszínen azonban csak egy földkupac jelzi, hogy itt épülne fel a város egyik legnagyobb beruházásaként számon tartott létesítmény.
Koncz Ferenc (Fidesz) a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés alelnöke pénteken a helyszínen sajtótájékoztatón, két szalmabálából rakott máglya mellett hívta fel a figyelmet arra, hogy a sokat vitatott erőmű építése teljesen bizonytalan.

Rónavölgyi Endréné (MSZP) szerencsi polgármester ugyanakkor politikai hisztériakeltésnek tartja a beruházás körül kialakult véleményháborút. Az önkormányzat csütörtöki ülésén ugyanis a képviselők többsége továbbra is támogatta az erőmű építését, és a beruházó BHD Zrt. ügyvezetője, Hujber Ottó szintén úgy nyilatkozott, hogy szándéka változatlan.

A BHD a jelenlegi elképzelés szerint 25 megawatt teljesítményű szalmatüzeléses erőművet építene, mintegy 20 milliárd forintból.

A Tokaj-hegyaljai borvidék határában épülő erőmű ellen azonban természetvédők, szőlészek-borászok, politikusok léptek fel, és a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa is vizsgálódott. A jogi akadályok már elhárultak a kivitelezés elől, ám Koncz Ferenc pénteki sajtótájékoztatóján aggodalmát fejezte ki, hogy sem a szerencsi önkormányzat, sem a beruházó nem tud biztosat mondani a beruházás anyagi hátteréről.

A megyei közgyűlés alelnöke sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az erőmű nem a jogi vagy politikai akadályok miatt nem épült meg eddig, hanem azért, mert nem áll a beruházás mögött erős pénzügyi háttér. Ezért felszólította a szerencsi polgármestert, hogy nevezze meg a befektető személyét, és azt az összeget, amiből a létesítmény megépül.

Hujber Ottó pénteken újságíróknak kijelentette: a beruházás áprilisban folytatódik, a kivitelezéshez a pénz adott, saját tőkéből, illetve banki hitelből finanszírozzák a munkát.

Az erőmű teljesítménye egyébként feleakkora lesz, mint azt korábban tervezték, és a beruházási összeg is hasonló arányban csökken.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság egyébként az elmúlt héten jogszabálysértés hiányában jogerősen utasította el a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának a szerencsi szalmatüzelésű erőmű engedélyezési eljárásával kapcsolatos kifogásait, a verdikt szerint jogszerűen adta ki az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a Szerencsre tervezett szalmatüzelésű hőerőmű építéséhez szükséges engedélyt.

Ugyanakkor a borvidék értékeinek védelmét vállaló borászok továbbra is elfogadhatatlannak tartják a beruházás megépítését, egyúttal hivatkoznak a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által készített hatástanulmányra, amely továbbra is a világörökségi értékeket veszélyeztető beruházásként értékeli az erőmű esetleges megépítését, és egyebek közt azt is kimondja, hogy új helyszínt kellene találni számára.

Szerencs polgármestere az MTI-nek nyilatkozva erre úgy reagált: akadémikusok véleménye szerint a beruházás nem jelent semmilyen veszélyt a környezetre, a borvidékre, és nem kerül veszélybe a Tokaj-Hegyalja világörökségi címe sem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jót tenne egy párt kétharmados többsége?

A választópolgárok relatív többsége szerint jót tenne az országnak, ha egy párt kétharmados… Tovább olvasom