Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Bizottsági nem az egybiztosítós rendszerre

Nem találta általános vitára alkalmasnak az egybiztosítós egészségbiztosítási rendszer visszaállítására vonatkozó törvényjavaslatot a parlament egészségügyi bizottsága.
A Fidesz-KDNP beadványát 10 igen 13 nem és egy tartózkodás mellett utasították el szerdán a Vöröskereszt budapesti székházában tartott kihelyezett ülésen. Mikola István, a bizottság fideszes alelnöke elmondta: az egészségügyi reform "léket kapott" a népszavazás óta, a koalíció azonban nem akarja ezt belátni. Szerinte ha tovább erőltetik az átalakításokat, annak súlyos következményei lehetnek.

Az ellenzéki szakpolitikus felszólalásában életveszélyesnek nevezte a kormányoldal azon elképzeléseit, amelyek tisztán állami tulajdonú egészségbiztosítók felállításáról szólnak. Ezzel csak tovább fokoznák a vidék szegregáltságát, a leszakadó rétegek pedig még inkább kiszorulnának az ellátásból - mondta. A fideszes képviselő ismételten felszólította a kormányt arra, hogy tisztázza a magántőke szerepét a reformokban, valamint avassa be az ellenzéket az egészségügy átalakításának terveibe és a civileket is vonja be az egyeztetésekbe.

A kihelyezett ülésen az Országos Mentőszolgálat stabilizációs programjáról is szó esett. Göndöcs Zsigmond, az OMSZ főigazgatója elmondta: az idei 24 milliárd forintos költségvetés nagyjából megegyezik a tavalyi kerettel. A béremelések fedezetét már odaígérte a szaktárca, de hogy az éves büdzsé végül elegendő lesz-e mindenre, az az üzemanyagáraktól is függ - mondta. Göndöcs Zsigmond szakmailag jó iránynak nevezte, hogy szétválik egymástól a mentés és a betegszállítás, de mint mondta, a létszámmeghatározással gondok lehetnek. A mentőszolgálatnál jelenleg is vizsgálják, hogy hol mekkora készültségre van szükség, és ha kell, felülbírálják a létszámot. Ez azonban maximum 200 státuszt jelenthet a 7055-ből - közölte a főigazgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vidéki rendőrök a fővárosban

Összesen 300 rendőr érkezik vidékről a fővárosba, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság 1300 fős… Tovább olvasom