Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

BKV-sztrájk: robbantás a kocsiszínben, elinduló villamosok

Már a kora reggeli órákban torlódások alakultak ki Budapesten a BKV dolgozóinak sztrájkja miatt. A tömegközlekedés szinte teljesen leállt, néhány járat közlekedett csak a városban.
A szokásos reggeli csúcsforgalom előtt, már hat óra körül torlódás alakult ki a város felé vezető utakon és a lehetséges kerülőutakon - mondta az RTL reggeli Híradójában Rosta Mariann, a Fővinform munkatársa. A Népstadion közelében pedig már reggel hat óra előtt dugó volt. Az Üllői úton - főként a belváros felé - szintén rengeteg az autó és a Nagykörúton is csak lassan lehet közlekedni. A Rákóczi úton szintén a reggeli csúcsforgalomhoz hasonló mennyiségű autót lehetett látni.

A tömegközlekedés szinte teljesen leállt. A Hungária körúton közlekedő 1-es villamos vonalán ugyan jártak a szerelvények, ám nem a menetrend szerint. Utas is viszonylag kevés van, a megállók közül is inkább csak a nagyobb csomópontokban várakoznak. Rendkívüli járatként mennek pénteken a 73-mas buszok - a 7-es busz vonalán járnak Újpalota és az Etele tér között a BKV alvállalkozója által üzemeltetett járművek. A Blaha Lujza téren ugyanakkor a szokásostól eltérően csak néhányan vártak a járműre.

Elindul a 6-os villamos

Reggel 7 óra után elindulnak a 6-os villamosok a fővárosban - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a BKV fődiszpécsere. Hat szerelvényt állítanak be, amelyek várhatóan 12-15 percenként követik majd egymást. Azt egyelőre nem tudni, egész nap jár-e a 6-os villamos, jelenleg annyi biztos, hogy 13-14 óráig megoldott a közlekedésük. Hajnali ötkor elindult az 1-es villamos is, mert néhány - információink szerint nyolc - járművezető itt is felvette a munkát, de ezen a vonalon sem a szokásos menetrend szerint járnak a szerelvények.

A metrók és a kisföldalatti egyáltalán nem közlekedett, az állomások le is voltak zárva. Mindenhol kiírták, hogy a sztrájk miatt egész nap nem közlekednek a szerelvények.

Csak elvétve álltak emberek a busz- és villamosmegállókban. A Nagykörúton szinte senki sem várt a 4-es és 6-os villamosokra, az utazni szándékozók inkább az éjszakai buszok megállóiban várakoztak.

A szakszervezetek a múlt hétfői, félnapos munkabeszüntetés után hirdettek péntekre már egész napos sztrájkot. Fő elvárásuk a BKV finanszírozásának megoldása, illetve a teljesítmény-csökkentést tartalmazó paraméterkönyv visszavonása.

Csaknem teljes sztrájk támogatottsága

Csaknem 100 százalékos a BKV-sztrájk támogatottsága a dolgozók körében - mondta Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője. Hozzátette: úgy gondolják, a BKV megpróbált nyomást gyakorolni a villamosvezetőkre, ezért indult el az 1-es villamos. A szóvivő szerint a munkabeszüntetés jelentős támogatottsága egész nap megmarad.

Nemes Gábor úgy tudja: nyolc dolgozó vette fel az 1-es villamos vonalán a munkát. A szóvivő információi szerint a sztrájk jelentős támogatottsága délután, a műszakváltás után is megmarad. Az éjszakai járatok viszont menetrend szerint közlekednek majd péntek éjjeltől.

A tárgyalások a BKV és a szakszervezetek között kedden délután 17 órakor folytatódnak. Nemes Gábor egy további sztrájk lehetőségéről azt mondta: nem zárnak ki semmit, de megvárják, hogy a jövő heti egyeztetések befejeződjenek. A közlekedési vállalat érdekképviseletei egymással is egyeztetnek, és azután határozzák meg a további lépéseket.

26 útvonalat ellenőriz a rendőrség - erős, de folyamatos a forgalom

Folyamatosan ellenőrzi a forgalmat a rendőrség a főváros főbb útvonalain. Tájékoztatásuk szerint több ponton - főleg a hidaknál - a szokottnál erősebb a forgalom, de a városban egyelőre folyamatosan haladhatnak az autósok. A rendőrök mindenkitől türelmet és a közekedési szabályok betartását kérik.

Robbantás a BKV II. kerületi kocsiszínében

Ismeretlen robbanószerkezetet dobott valaki a BKV II. kerületi villamos garázsába pénteken. A kis méretű szerkezetet egy villamos és a kazánház közé, a földre dobta valaki - mondta el a Független Hírügynökségnek a BKV sajtóügyeletese. A robbanás reggel hat óra előtt tíz perccel történt, azóta tart a helyszínelés. Részleteket egyelőre nem tudni. A detonációban senki nem sérült meg, de egy villamos megrongálódott.

A rendőrök 26 fő közlekedési csomópontot ellenőriznek folyamatosan. Ezek a Szentendrei út, Váci út, az M3 autópálya bevezető szakasza, a Kerepesi út, a Gyorsforgalmi út és az Üllői út, a Nagykőrösi út, a 6-os főút bevezető szakasza, az M1-M7 autópálya bevezető szakasza, a Szilágyi Erzsébet fasor, és BAH csomópont - Hegyalja út - Erzsébet híd - Kossuth Lajos utca - Rákóczi út - Baross tér útvonal, az Astoria, a Nyugati tér, a Flórián tér, a Róbert Károly körút, a Szerencs utca, a Moszkva tér, Kosztolányi Dezső tér, Nagyvárad tér, Kerepesi út - Pongrácz út, a Kerepesi út - Hungária körút, a Bajcsy-Zsilinszky út - Andrássy út, az Üllői út - Ferenc körút, a Blaha Lujza tér, az Oktogon, a Hungária körút - Thököly út útvonal és a Roosewelt tér.

Csökken a forgalom a fővárosban

Csökkent a forgalom, már folyamatosan lehet haladni a bevezető utakon - adta ki közleményében a FŐVINFORM. Lassabb haladásra kell számítani azonban a Kerepesi út-Hungária körút csomópontnál, és a belvárosban a Roosevelt tér-Astoria környékén.

Pénteken a BKV nappali járatai nem indultak el, így a metrók, villamosok, trolik sem.

Kivétel ez alól az 1-es villamos, amely 12-14 percenként és a 6-os villamos, amely negyedóránként jár. Közlekedik a 42-es villamos is Kispesten, az Ady Endre úton.

Rendkívüli buszjárat ingázik Buda és Pest között - a 73-as az Etele tér és Újpalota-Nyírpalota utca között szállítja az utasokat a 173-as gyors autóbusz vonalán 6-7 percenként.

A BKV alvállalkozói által üzemeltetett buszok közlekednek: a járatok zöme Dél-Budán és Újpesten. A jelentősebb ezek közül a Baross tér - Újpest útvonalú 30-as járat, az Újpest-Központ és az Árpád híd közötti 120-as, a Budaörsről a Móricz Zsigmond körtérre járó 40-es gyors, a Kosztolányi Dezső tér és Budatétény, illetve Budafok között közlekedő a 14-es, 114-es és a 250-es.

További járatok Dél-Budán: a 13-as, 41-es, 41-es gyors, 50-es, 58-as, 87-es, 87A, 88-as, 113-as, 150-es és 187-es, Újpesten a 147-es és a 170-es gyors.

Olvasóink írták

 • 7. DV 2008. április 19. 16:46
  „Egy évi kiemelt fizetésért és 12 milliós végkielégítésért ki nem vinné csődbe a BKV-ét!”
 • 6. diégo 2008. április 18. 19:24
  „" 2 " boka "

  - még sömmi csak várd ki a végét.
  - még Napolen is veszitett csatát.”
 • 5. pityesz 2008. április 18. 17:36
  „de nincs is dugó:))se tülekedés:))

  ez állat,még a végén igaza lesz Fábrynak..ha nem müködik,nyereséges:))”
 • 4. TELSTAR 2008. április 18. 15:15
  „Remek hely a BUKÖVÁL, pénteken semmi se jár!”
 • 3. joy 2008. április 18. 14:16
  „Az SzKT közmegelégedésünkre fejlődik.”
 • 2. boka 2008. április 18. 13:51
  „Hoppá! Kiderűl, hogy nincs is BKV?! A BKV vezetői ezért vesznek föl 60 milliós végkielégítéseket? Jól megcsinálták! És mi hír a szegedi céggel?”
 • 1. joy 2008. április 18. 12:48
  „Ügyes.
  Még 4-5 tréning, és kiderül, elvan Búpest a BKV nélkül, mint az ország a vasutasok nélkül.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brüsszel vizsgálja a Dunaferr adókedvezményét

Vizsgálatot indított az Európai Bizottság (EB) a Dunaferrnek nyújtott állami támogatás ügyében. Az… Tovább olvasom