Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Bognár Zsolt álma kezd valóra válni

A BW Pannonia M. Hotelben adott hangversenyt szerdán az Amerikában élő, magyar származású zongoraművész, Bognár Zsolt. A huszonnégy éves fiú játékával és egyéniségével elkápráztatta az általa befogadónak, értőnek talált soproni közönséget.
– Többször jártam már Sopronban, tavaly a Liszt Fesztivál résztvevőjeként, idén pedig most, egy kedves meghívásnak eleget téve. Szeretem ezt a várost és jó itt játszani. Úgy érzem, mintha otthon lennék. Nagyon élveztem, hogy értő közönségnek játszhattam. Az egészen halk részek alatt is érezhető volt a figyelem. Amerikában ez egészen másként van – mondja a fiatal tehetség.
Zsolt az Egyesült Államokban született. Édesapja magyar, édesanyja a Fülöp-szigetekről származott. Nyolcéves korában kezdett el zongorázni, és tizenkettő volt, amikor eldöntötte, hogy erről fog szólni az élete. – Gyerekként is gyakran jártam hangversenyekre, megismertem a zongorát és azt, hogy milyen lehetőségek rejlenek ebben a hangszerben. Édesanyám, aki már meghalt, zongoratanárnő volt. Nem hallottam játszani, de talán örököltem tőle valamit – meséli.
Jelenleg a clevelandi konzervatóriumban tanul. Sopronba Bécsből érkezett, európai turnéja részeként.
– Hollandiában és Ausztriában játszottam, novemberben Japánba készülök. Az álmom az, hogy bejárjam a világot a játékommal.
Sopronba az itt élő Németh házaspár meghívására érkezett a tehetséges fiatal művész.
– Tavaly a Liszt Fesztiválon hallottuk Zsoltot játszani. Akkor Liszt Dante-szonátáját adta elő olyan virtuozitással, hogy mindkettőnket magával ragadott. Szerettük volna, hogy újra fellépjen a városban. Örülünk, hogy sikerült megszervezni ezt a mostani koncertet – meséli Németh Miklós.
Bognár Zsolt szerdán Beethoven- és Schumann-darabokat játszott, ráadásnak pedig egy magával ragadó Prokofjev-művel ajándékozta meg a soproni közönséget. Játéka során eggyé vált a zenével, teljes átéléssel, mégis könnyedséggel adta át magát a hangoknak, ritmusoknak.
– A zongorázás mellett egy hivatásos kórusban is énekelek és szeretek kamarazenét játszani. Egészen más élményt jelent, mint egyedül zenélni.
„ A zongora magányos műfaj,

mégis az igazán az enyém, mert általa tudom kifejezni magam.”
Zsolt jövőre is készül Magyarországra, akkor édesapjával jön haza.
A BW Pannonia M. Hotel által ingyenesen felajánlott teremben álló Bösendorfer zongora lenyűgözte őt. Azt mondja, szívesen játszana még rajta. A koncert után gondosan lecsukta, be is takarta, aztán családi programra sietett. Két Budapestről érkezett unokatestvére várt rá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

spanyolok a kupáért

Biztosan spanyol győztese lesz az európai Szuperkupáért a Monte-Carlóban ma este (20.45) rendezett… Tovább olvasom