Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Bohócjárás húshagyókedden

Több mint húsz éve elfeledett húshagyókeddi hagyományt elevenítettek fel ismét Mihályiban. A „bohócjárás” népszokását csak fiatal fiúk követték. Néhány helybéli még emlékezett a régi idők hagyományára.
– Még tavaly elevenítettünk fel egy több mint húsz éve elfeledett mihályi népszokást – mondta Csitei Gábor, a helyi néptánccsoport vezetője.
Südi Tamásné néptáncoktatóval együtt tegnap délután az elmúlt év után ismét nyakukba vették a falut, hogy a fiatal helybéli fiúkkal együtt újra felelevenítsék a „bohócjárás” hagyományát.
Maga a népszokás húshagyókedden dívott a rábaközi kistelepülésen. A fiatal legénykék a nászmenet szereplőinek öltöznek be és harmonikás kíséretében végigjárják a falut. Közben énekelnek és korommal kenik be a lányokat azért, hogy a rontást elűzzék a fejük fölül.
– A nászmenetben a hagyományos menyasszonyon és vőlegényen kívül többek közt kapuugrók, medvehajtók és úgynevezett tollas zsidónak öltözött fiúk is vonulnak – mesélt a részletekről Südi Tamásné.
A tegnapi bohócjárás előtt egy helybéli, Kisfaludy Imréné kínálta házi készítésű fánkkal a gyerekeket. Az idős néni elmondta: ifjabb korában még elevenen élt a faluban a bohócjárás, a családi háztól a fiúk elvitték szinte az összes füstön lógó kolbászt.
– Akkoriban még olyan időjárás közepette élt ez a népszokás, hogy a menetbeli kapuugrók hólapáttal járták a falut és először a havat lapátolták el a házak kapujából, csak utána kenték meg korommal a lányokat – mesélte Kisfaludyné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Év közben ugranak majd rá a pályázati pénzekre

Élő organizmus a városi költségvetés, amely pályázatokon elnyert források következtében duzzad év… Tovább olvasom