Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Bokorszobrászat

A formára nyírott bokor és sövény hagyományos eleme a vidéki kerteknek Angliában. Kastélyparkokban, közkertekben nálunk sem ritka, de magánkertben is szép elválasztó elem lehet sétaút és pázsit között például egy nyírott buxussövény.

 A „bokorfodrászat" a XVII. századból származik, az architektonikus kertek korából, ezért még találóbb jelző rá a bokorszobrászat. Architektonikusnak, építészeti jellegűnek a francia földön több emléket hagyó, mértanias és a növények közé építményeket is gyakrabban ültető, erősen és láthatóan tervezett kertstílust nevezték szemben azzal, amely szabad utat adott a természetnek.
Puszpángból gömb, sövény, tiszafából piramis, boltív - a nyírott cserjék kontrasztot alkotnak a természetes formákkal, így szoborszerű növénycsoportok keletkeznek még akkor is, ha éppenséggel nem nyírják őket például spirális, obeliszk, páva vagy más állat alakúra. Ha van elég időnk a gondozásra, akkor érdemes kialakítanunk különböző sövényformákat, de még csak sövénykerítést is - az utóbbit persze metszést nemigen igénylő cserjékből is telepíthetjük.

A nyírott sövény gondozása a növényfajtától függ. A metszéssel a cserjék magasságát, alakját és sűrűségét lehet szabályozni. A gyors növekedésűeket - amilyen például a galagonya, a tűztövis vagy a fagyal - zárt formájuk tartására gyakrabban metszeni kell. Másokat elég lehet egyszer július-augusztusban metszeni, pontosabban kifejlett hajtásaikat megkurtítani, majd másodjára szeptemberben - ilyen például a puszpáng, a magyal, hamisciprus, a madárbirs, a gyertyán. A tiszafát évente egyszer is elég lehet metszeni, akárcsak a kislevelű borbolyát vagy a babérmeggyet. A tömött növekedésű örökzöld cserjék - mint a puszpáng, a
dérbabér vagy a fagyal - ágrendszere sűrű, metszést tulajdonképpen nem is igen kíván, csak az elszáradt ágak eltávolítását, de alakítani persze ezeket is a metszéssel lehet.
Tömöttebb lesz a sövény, ha ültetés után röviddel erősebben visszavágják. Mindenesetre a kívánt magasság elérése után legalább tavasszal, nyár elején, virágzás után nyírjuk a sövényt mégpedig az előző nyírás fölött úgy két ujjnyira. Az öreg ágakat ott vágjuk le, ahol fiatal sarjak mutatkoznak. Általában egészséges rügy fölött vágjunk, sima metszéslappal, a rügy fölött néhány milliméterrel kezdett vágás az ellenkező oldalra lejtsen. Egyébiránt úgy kell metszeni a nyírott sövényeket, hogy talajszintig maradjanak dúsan levelesek, és koronájuk keskenyebb legyen, mint az aljuk. 
 
Ez akkor is fontos, ha különleges formákra akarjuk alakítani a bokrokat, amelyek már elég dúsak. Ilyenkor akárcsak a szobrászoknak az anató-miából, ebben az esetben a növények „csontozatából", az ágszerkezetből kell kiindulni, ahhoz igazodva alakíthatunk ki bármilyen formát, illetve csak olyan formára nyeshetjük a növényt, amilyent éppen annak az ágszerkezete megenged. De elég sokat enged, mint a képek is mutatják.

Néhány nyírható örökzöld

Buxus sempervirens vagy puszpáng: jól tűri a nyírást, tömött növekedésű, fényes levelű örökzöld, tavasszal nyílnak kis zöldes virágai.
Ilex aquifolium, magyal: bőrnemű, fényes levelei fodros szélűek, fogasak, szúrósak, apró fehér virágai május-júliusban nyílnak, tavaszig rajta maradó gömbölyű termése piros.

Tiszafa vagy Taxus baccata:
a barokk kedvence volt, erős metszést is jól tűri, napon, árnyékban egyaránt jól van. Lassan nő, de hosszú életű. Sötétzöld lombú, széles, kúpos koronájú fa lapos, puha levelekkel.

Tuja:
kúpos, tömött koronájú fa vagy cserje, pikkely alakú levelekkel, legala-csonyabb a keleti tuja, zömmel függő-legesen álló levelekkel, tojás alakú to-bozzal, míg a nyugati tuja ágai

S antolina vagy cipruska:
illatos örökzöld félcserje, 30-40 cm magas, párnaszerű bokrokat képez, július-augusztusban nyílik sárga csöves virágokból álló gömb alakú fészekvirágzata.

Ültetési távolság

Attól nem fog jobban zárulni egy sövény, hogy egymáshoz túl közel ültetjük a cserjéket. Mindegyiknek megvan a helyes ültetési távolsága. Például a buxust vagy puszpángot, a tiszafát, fagyalt, leven-dulát, loncot 30, a gyertyánt, gyöngy-vesszőt, mezei juhart 40, a babér-meggyet, magyalt 50 centinél közelebb ne ültessük!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tündérvilág

Babák világa címmel nyílt kiállítás Takács Zsuzsó munkáiból. A győri Bisinger Óvoda dadusa által… Tovább olvasom