Délmagyar logó

2019. 03. 18. hétfő - Sándor, Ede 9°C | 17°C Még több cikk.

Bokros Lajos: az EU bővítése lehetőség a tagállamoknak

Az Európai Unió bővítésére a tagállamoknak nem fenyegetésként, hanem lehetőségként kell tekinteniük - hangoztatta Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, a Közép-európai Egyetem (CEU) vezérigazgatója a "Homogenitáson túl" címmel a témában megrendezett nemzetközi konferencián csütörtökön Budapesten.
Az egyetemi tanár elmondta, hogy az unió a globalizáció kihívásaira új tagállamokkal kibővülve könnyebben talál válaszokat. Hozzátette, hogy az EU- országok munkaerőpiacuk átjárhatóbbá tételével az Egyesült Államok, Japán és a feltörekvő ázsiai országok globális versenyében jobban helyt tudnak állni.

Bokros Lajos utalt arra, hogy Svédországon, Írországon és az Egyesült Királyságon kívül a régi tagállamok szociális feszültségektől tartva nem nyitották meg munkaerő-piacukat az új tagországok munkavállalói előtt.

A volt pénzügyminiszter szerint a régi tagállamoknak nem kellene annyira tartaniuk a munkaerő áramlásának szabadabbá tételétől. Példaként említette Magyarországot és Csehországot, ahová Ukrajnából és Romániából több munkavállaló érkezik, mint amennyien magyarok és csehek Nyugat-Európában dolgoznak.

Olli Rehn, az unió bővítési biztosa előadásában elmondta, hogy a legutóbbi bővítés egyértelműen sikertörténetnek tekinthető. Mindez akkor is igaz, hogy ha többen a tavaly nyári francia és holland referendumok negatív eredményeiért a bővítést tették felelőssé - tette hozzá a biztos.

Szavai szerint a sikert jól bizonyítják a tavalyi gazdasági statisztikák. Az új tagállamok gazdasága kétszer gyorsabban nőtt, mint az EU-15-öké, ami mindkét országcsoport számára kedvező - vélekedett a biztos, utalva arra, hogy az unió egészének gazdasági felpezsdülésével nő a versenyképesség globális szinten.

Olli Rehn kitért arra, hogy a bővítés során az EU kettős kihívással szembesül. Egyrészt meg kell teremteni a bérek, árak és társasági adók homogenitását, kell megteremteni, másrészt meg kell őrizni a kulturális heterogenitást - fogalmazott a biztos.

Az EU-biztos szerint Románia és Bulgária 2007-es csatlakozása tartható időpont, ám ehhez továbbra is erőfeszítések szükségesek. Törökország felvételéhez ugyanakkor "hosszú és kanyargós út" vezet - tette hozzá.

A médiában megjelent karikatúrákra, illetve az azt követően az arab világban kiváltott zavargásokra utalva megjegyezte, hogy Törökország integrációjának fontossága most látható csak igazán. A tavaly október óta csatlakozási tárgyalásokat folytató ország az EU és az iszlám világ között a híd szerepét töltheti be - tette hozzá Olli Rehn.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kropfné Knipp Mária

Tovább olvasom