Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Bokros Lajos: hazánk nem tudott élni a lehetőségekkel

Bokros Lajos, a Közép-Európai Egyetem vezérigazgatója, volt pénzügyminiszter egy budapesti uniós konferencián azt mondta: az Európai Unió bővítése sikertörténet, mind a régi, mind az új országok számára.
Az alapítvány elnöki tisztét betöltő Bokros Lajos arról beszélt, hogy a 2004-ben csatlakozó volt szocialista országok közül csak egyetlen, Szlovénia tudott élni a lehetőséggel, a többi elszalasztotta ezt, és közülük ma Lengyelországban, Csehországban és Magyarországon politikai bizonytalansággal kell szembenézni. Bokros Lajos ennek ellenére is a bővítést sikerként értékeli és az elmúlt időszakra gondolva Magyarország esetében ebbe például azt is beleérti, hogy az unió pénzügyi válság elleni védőburkot jelent országunk számára. Azt ugyanis, hogy Magyarország EU-tag, a befektetők értékelik, e nélkül az állam már kidobhatta volna a papírjait – mondta Bokros. Ahogy már azt megszokhattuk, Bokros Lajos most is sarkosan úgy fogalmazott: tulajdonképpen az unió saját magunktól véd meg bennünket.

Alexander Boskov, Bulgária volt miniszterelnök-helyettese pedig arról beszélt, hogy országa büszke, hogy januártól csatlakozhat az unióhoz, ami igen nehéz átmenet után következett be, hiszen 1997-ben csaknem 12 százalékkal zuhant a GDP. Gyorsan kellett cselekedni és mindent egy dolognak rendeltek alá, a költségvetési egyensúlynak. Bármit feláldoztunk ezért - mondta Boskov.

Horvátországból a volt jegybankelnök pedig arról beszélt, hogy bizony nagyon nehéz elmagyarázni az embereknek a változtatás szükségességét és a politika bátorsága gyakran hiányzik ehhez, különösen akkor, ha esetleg egy másik kormány aratja le ennek gyümölcseit. Horvátországban a reformok ma azért maradnak el, mert az emberek úgy érzik, rájuk akarják erőltetni azokat az uniós tagság érdekében.

Igen érdekes volt Yasar Yakis török külügyminiszter beszéde, aki azt a gondolatot vetette fel: 2015 után, amikor Törökország szorosabbra fűzné kapcsolatait az unióval, vajon az akkori unió megfelelő horizontot jelent-e majd Törökországnak, és akarják-e majd akkor a törökök az integrációt.

((Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most pedig jöhet a fülesleves

Bálokat, elegáns vacsorákat szoktak tartani a vásárhelyi Fekete Sasban, amely a legtöbb vendég… Tovább olvasom