Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Bokros nem fogadja el a kormányfő-jelöltséget

Szóba sem kerül, hogy elfogadja a miniszterelnök-jelöltséget - mondta Bokros Lajos, az MDF szombati EP-kampánynyitó rendezvényén.
A közgazdász hangsúlyozta: még a gondolata is sértő annak, hogy olyan programhoz adja a nevét, amelynek nem bízik a sikerében. Mint mondta, az MSZP egyértelművé tette, mereven elzárkózik a Bokros-program elfogadásától. Ahol ekkora nézetkülönbség van a stratégia, illetve az értékrend között, szó sem lehet az ajánlat elfogadásáról - tette hozzá.

Bokros Lajos úgy fogalmazott, csábító ajánlatok tömkelege van a politika rövid lejáratú piacán, amit elvileg nehéz visszautasítani. Ez azonban nem vonzza őt, mivel hírnevet szerezni 15 év alatt lehet, elveszteni viszont 5 perc is elég - mondta. Hozzátette: Magyarország olyan válságban van, hogy nem méltó az, ahogy a leköszönő elnök viselkedik. A kormánypárt úgy próbál programot választani, hogy közben nem veszi figyelembe az ország szükségleteit; az elmúlt hét eseményeit elnézve tényleg kutyakomédiába illő az, ahogy Gyurcsány utódját keresik - mondta.

Az MDF EP-listavezetpője szerint a Demokrata Fórum által képviselt program egybevág Európa érdekeivel, amely egyben Magyarország érdeke is. Az EU nélkül hazánk már tavaly októberben csődbe ment volna, de szerencsére a csatlakozás óta megvédi az országot saját hibáinak legsúlyosabb következményeitől - tette hozzá. Az EP-jelölt hangsúlyozta, az MDF igazi európai párt, amely komoly nemzetközi elismertségnek örvend, ezt pedig bizalmi tőkévé lehet átalakítani.

Bokros szerint el kell fordulni az olcsó populista ígéretektől, és olyan programot kell állítani a választók elé, ami hiteles, szakmailag minőségi, elemeiben pedig összehangolt. Hitelesség nélkül ugyanis a magyar gazdaság hitele is veszélyben forog - mondta. Emlékeztetett arra, az MDF már 2002-ben vállalta a népszerűtlenséget azzal, hogy nemet mondott Gyurcsány 100 napos programjára. A hazai gazdaság azóta is lejtmenetben van, amit nem lehet a globális válság számlájára írni - tette hozzá.

A kampányrendezvényt követő sajtótájékoztatón Bokros elmondta: a magyar gazdaságpolitika azért van bajban, mivel a költségvetési túlköltekezés elviselhetetlenné tette az államadósság terheit. A válságból csak reformokkal lehet kitörni, amelyet az egészségügy, a nyugdíjrendszer, az oktatás, a közigazgatás és a közteherviselés terén kell végrehajtani. Több mint száz konkrét intézkedésről van szó, amelyek között megszorítások is vannak. A cél az lenne, hogy jobb minőséget teremtsenek például a közszolgáltatásokban, jelenleg ugyanis rendkívül rossz az ár-érték arány, ezért sokan kibújnak a közteherviselés alól - fejtette ki. Az MSZP-vel az a baj, hogy személyt keres, nem pedig programot, azt is csak néhány hónapra. Pár hónapos kormányzás alatt pedig nem lehet megteremteni a feltételeit annak, hogy az ország megkezdje a kilábalást a válságból - jelentette ki. Az előrehozott választások lehetőségét firtató újságírói kérdésre hozzátette: le kellene térni a "kínlódás" útjáról, az előrehozott voksolás ugyanis "komoly út" lehet.

Olvasóink írták

 • 18. bambinaXX 2009. március 29. 15:15
  „16. :D
  17. És itt az a baj,h nem érdekük "önmaguk ellen" tv.eket hozni.. Baj van ezzel a "népképviseleti rsz.rel", ami most van. mármint a pártokkal. Én spec. jobban bízok a függetlenekben. Hihetetlenül visszatetsző, h a frakciótagoknak úgy kell szavazniuk, ahogy megmondják nekik - és persze nem az átlagember érdekei érvényesülnek, akik megválasztják őket, hanem. biz. lobbyk érdekei. pl.: nemrég volt szavazás a bankok kockázatváll.ról és igen sokan szavaztak ellene.. Na, AZOKAT kik választották????????????
  És miért nincs jelentés a Közlönyben: NÉV szerint, h ki mire mit voksolt? tudjuk már meg, h akiket megválasztottunk, valóban minket képviselnek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 17. waterbear 2009. március 29. 12:50
  „bambinaXX 100%-ban igazad van, amíg a politikában nincs objektív felelőség és felelősségre vonhatóság, addig ez marad a helyzet ami most is van.
  Olyan ezmég mindig, mintha egy sebészt az orvosi műhibáért nem vonnának felelősségre, mert a jobb lábat vágta le a bal helyet...”
 • 16. waterbear 2009. március 29. 12:46
  „12. Boytronic

  Elvileg igazat is tudok Neked adni, csak az árnyékolja ezt be, hogy saját "kollégái" már figyelmeztették a kiváló közgazdászt, hogy ebben az országban emberek is élnek, nem elég a számokkal bűvészkedni, a matematika nem annyira tápláló a nép számára mint a kenyér meg a tej.
  Biztos vagyok benne, hogy rendbe tudná tenni gazdaságilag az országot, de kérdés, hogy akár csak Te is, hajlandó vagy-e azt az árat megfizetni érte, amit Ő kérne....

  Szóval lovas nemzet vagyunk... csak... sosem tudjuk megülni azt a szegény lovat, hol az egyik, hol a másik oldalára esünk át.”
 • 15. bambinaXX 2009. március 29. 11:00
  „7, 10, 12! Az elmúlt 2 hétben történt egysmás", hogy ott tartunk: épeszű ember már nem vállalná..
  Egyébként erről őt az szdsz meg sem kérdezte, csak bejelentette, mint esélyest. Amikor még az mdf kapcsán volt erről szó, akkor nem utasította vissza-csak jelezte, h akkor hajlandó vállalni, ha végig tudja vinni a programját. És itt a lényeg: egy gazdasági szakember tudja, h mit kellene/lehetne tenni, de nyilvánvaló, hogy nem lenne többség mögötte..(Surányi is ezért nem vállalta)
  uh. csak az előrehozott választás a megoldás.
  ha vki netán vállalja, az csak pártkatona lehet, akit nagyonnagyon megfizetnek azért, h "elviszi a balhét"..
  De remlem tudja az illető, h később nagyonnagyon fogják szidni érte?!
  És nem ártana tv.t alkotni a felelősségre-vonásról. Vagy ehhez is polgári kezdeményezés kell?????????”
 • 14. bambinaXX 2009. március 29. 10:51
  „8! azért a célokat ki kell jelölni és törekedni rá. eddig ilyen nem volt..”
 • 13. garbon 2009. március 29. 10:33
  „Bokros egy senki nem tudom miért ragaszkodnak hozzá. Ötlet bőrzéket és felelótlen kijelentéseket én is tudok adni. Olyan miniszterelnök kell aki a programját tiszta szívből és büntető felelőssége birtokában tudja garantálni.
  Mert a rendszerváltás óta libikóka miniszterelnökök és képviselők következménynélkül végzik tevékenységüket.
  Ezért mondom én minden polirikust és képviselőt felelőségre kell vonni tetteiért és nincs polirikai felelősség mőgé bújni.”
 • 12. Boytronic 2009. március 29. 09:22
  „Nagy kár mert azt hiszem/..nem lesz tul népszerü a véleményem../az egyetlen számomra legalább is hitelképes ember dobta be a törülközőt,biztos megéreztük vola a munkálkodását,de a hatalmasságok is,és ez nem tetszett "szocialista uraiméknak sem...!!!ideje lenne már hogy a nagyfejüeket is "megfingassa"már valaki!!::::))))”
 • 11. web 2009. március 28. 23:02
  „" Magyarország olyan válságban van, hogy nem méltó az, ahogy a leköszönő elnök viselkedik. A kormánypárt úgy próbál programot választani, hogy közben nem veszi figyelembe az ország szükségleteit; az elmúlt hét eseményeit elnézve tényleg kutyakomédiába illő az, ahogy Gyurcsány utódját keresik "
  -Végre kimondta valaki az igazat!”
 • 10. achilleus 2009. március 28. 17:16
  „7. hozzászólás waterbear 2009.03.28. 16:54
  Kinőtt a gerince??? /Gyanús az a panamai doktori, meg rosztovi gyorstalpaló./”
 • 9. Power 2009. március 28. 17:05
  „Tudomásom szerint Bokros a budapesti székhelyű, Soros György által alapított Közép-európai Egyetemen vállalt professzori állást, a közgazdasági tanszéken makroökonómiát és gazdaságpolitikát tanított.
  Bokros Lajos (Bauer Tamás, Békési László, Liska Tibor, Ormos Mária, Heller Ágnes, Halmai Gábor, stb.) közgazdászként arra kérte az egészségbiztosítási reformtörvény ellen tiltakozó értelmiségieket, hogy ne akadályozzák meg az egészségügyi rendszer hatékonyabbá és "igazságosabbá" tételére irányuló próbálkozásokat.

  Az SZDSZ közeli "Beszélő" lapot többek között a Soros Alapítvány is támogatta.
  "A Soros Fund Management állt az OTP Bank 2008. október 9-én történt megtámadása mögött. Akkor az alap a részvények esésére játszva hatalmas megbízást adott az OTP-részvények eladására, ,,shortolt", ezzel a részvények 22 százalékot estek egyetlen napon. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szerint 675 ezer amerikai dolláros árbevételük lett."
  Tanulság: Ha valaki gazdag, még nem biztos hogy egyenes úton jár és becsületes.”
 • 8. waterbear 2009. március 28. 17:02
  „A cél az lenne, hogy jobb minőséget teremtsenek például a közszolgáltatásokban, jelenleg ugyanis rendkívül rossz az ár-érték arány, ezért sokan kibújnak a közteherviselés alól - fejtette ki.

  Ez nekem nagyon tetszik, de hogyan akarja például a politikusokat arra rávenni, hogy dolgozzanak is a pénzünkért és szolgálják a népet?

  Apeh-ban kapunk kv-t, teát, az orvosi rendelőkben betegnek néznek majd ezután és nem darabnak, ami után jár a lóvé, az MTV-nek megjavul majd a műsora, és az önkormányzatnál lecserélik a Merciket Skoda Fabiára?????
  Netán eléri, hogy fillérre el tudnak számolni azzal, hová tették a befolyt adókat?
  Elintézi, hogy a pártok ne a közpénzekből tartsák fenn magukat... és akkor melyik pártba is tartozik majd?

  Na ha ezt valaki két év alatt eléri, élete végéig az lekötelezettje leszek, de még a gyermekeim is....
  De ez inkább hasonlít az örökmozgóra... évszázadok óta kísérleteznek vele....”
 • 7. waterbear 2009. március 28. 16:54
  „Pár napja még a saját szájával mondta a porondmester úr, ha felkérik akkor Ő bizony elfogadja a felkérést:-)”
 • 6. waterbear 2009. március 28. 16:40
  „Na végre, a porondmester is rájött arra, hogy csak két éve van jó esetben is, és évtizedekig a káromkodás szinonímája lesz a Bokros név így is úgy is:-))”
 • 5. magyarok 2009. március 28. 16:07
  „Nagyon nem lenne jó nekünk Bokros, mert ő az az ember aki nem törődik a szegényekkel csak az ország gazdaságával...
  Én azon véleményen vagyok, hogy igen meg kellene erősíteni a gazdaságot, ha még lehet, de ne mindent a kis emberekre nyomjanak, hiszen nem a kisemberek vitték oda az országot ahol jelenleg állunk...
  Ellenben ha minden politikus csak a vagyona felét feláldozná a költségvetésre akkor egyálltalán nem lenne szükség megszorításokra!
  Úgy is mind lopta!”
 • 4. comet 2009. március 28. 14:49
  „sztem beleolvasott a kommetekbe. (teljesen mindegy melyik portálon)”
 • 3. Minnie 2009. március 28. 14:21
  „Hááála istennek!!!!”
 • 2. Sziti 2009. március 28. 13:44
  „Ha már Bokros sem vállalja itt a világ vége.”
 • 1. achilleus 2009. március 28. 13:15
  „"Szóba sem kerül, hogy elfogadja a miniszterelnök-jelöltséget - mondta Bokros Lajos"

  Öhö, ...na ez így, ebben a formában, nem igaz. sem”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött a Jobbik demonstrációja a Kossuth téren

Teljesen megtelt a Miniszterelnöki Hivatal előtti parkoló szombaton délután két órára a Kossuth… Tovább olvasom