Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Bokszmeccs rendőrök és romák között Miskolcon

Borsodi rendőrök és romák verekedtek össze Miskolcon - ökölvívó mérkőzésen mérték össze tudásukat pénteken. A sportgálát azért szervezték, hogy erősítsék a toleranciát, és kevesebb előítélet érje a romákat illetve a rendőröket. Közben a Magyar Helsinki Bizottság azt vizsgálja, igaz-e, hogy a rendőrök az igazoltatáskor előítéletesek.
Elsősorban nem azért szervezték meg ezt a rendezvényt, mert a rendőrségen belül érezhető a diszkrimináció, hanem azért, mert a társadalmon belül, a köztudatban ez él - mondta a Független Hírügynökségnek Vereckei Csaba, Borsod megyei rendőrfőkapitány.

A társadalom és a rendőrség egyaránt a cigányokkal azonosítja a bűnözést - mondta a Független Hírügynökségnek a megyei cigány kisebbségi önkormányzat titkára. Váradi Gábor szerint előfordul, hogy egy rendőr kimegy intézkedni, és azt mondja: "már megint cigány...".

A diszkrimináció minden fajtája ellen harcoló Helsinki Bizottság néhány éve már vizsgálta, más elbírálás alá esnek-e a romák és nem romák az igazságszolgáltatás előtt. A vizsgálat egyik eredménye az volt, hogy például igazoltatáskor észrevehető a különbség, ezért a kutatást a rendőrséggel közösen folytatták.

Kádár András, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke a Független Hírügynökségnek elmondta: a vizsgálat során a rendőrök minden egyes igazoltás után kitöltöttek egy anonim nyomtatványt arról, hogy megítélésük szerint az igazoltatott személy milyen származású volt. Eddig csaknem 30 ezer ilyen adatgyűjtő ív gyűlt össze, amelyeket még elemeznek.

Olvasóink írták

  • 2. BARNAZSOLTI 2008. május 29. 23:12
    „AZ EREDMÉNY KÖZLÉSE ELMARADTT PEDIG NEM MELLÉKES A CÉL ELÉRÉSE ÉRDEKÉBEN!”
  • 1. matriné 2008. május 18. 10:33
    „A zsák a foltját!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kész a TB mentő népszavazáshoz beadott szignók ellenőrzése

Az Országos Választási Iroda (OVI) hétfőn adja át a jelentést az Országos Választási Bizottságnak… Tovább olvasom